Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ocak '19

 
Kategori
Bilim
 

Akşemseddin Hz.

             Asıl adı Mehmet Şemsettin olan çok yönlü islam alimi ve bilim adamıdır. Pasteur'dan önce mikrobu bulan ilk bilim adamı olarak tarihe geçmiştir. Fatih Sultan Mehmet'in hocası, İstanbul'un fethinin manevi babasıdır. Şeyh Hamza'nın oğlu olarak 1389 yılında Şam'da doğmuştur. Aslında Akşemseddin soyu onbeşinci kuşakta Ebu Bekir'e dayanmaktadır. Babası vefat ettikten sonra Amasya ve; Osmancık medreselerinde eğitimini tamamladıktan sonra müderrislik yetkisi alarak Osmancık medresesinde müderris olmuştur. Belirli başlı kaynaklarda Akşemseddin'in on çocuğu olduğu belirtilmektedir. Bazı kaynaklarda ise on iki olarak geçmekte.

             Akşemseddin hazretleri, hocası Hacı Bayram Veli'nin ileride büyük bir fethin manevi fatihliği müjdesine de nail olmuştur. Akşemseddin'in asıl ünü, II. Murat'ın emir ve isteğiyle II. Mehmet'in hocalığına tayin edilmesiyle başlar. II. Mehmet'e danışmanlık yapıp fetih ordusuna talebeleriyle beraber katılmıştır. İstanbul'un fethinde şehre girerken Akşemseddin'i padişah sanıp ona çiçekler uzattıklarında, ben padişah değilim diyerek Fatih Sultan Mehmet'i gösterir. İstanbul'un fethinden sonra tüm ısrarlara rağmen orada kalmayıp Göynük'e çekilde ve bir süre sonra orada vefat etti.

              Akşemseddin, bilimde ve tasavvufta olduğu gibi, tıp ve eczacılık alanında da büyük bir üne sahipti. Fakat bu alanlarda ki ilimini kimden ve nasıl öğrendiğine dair net bir bilgi yoktur.

              Akşemseddin, Louis Pasteur'ün yaklasşık olarak 400 yıl sonra deney ile keşfettiği mikrobu, Maddetü-l Hayat adlı eserinde yıllar öncesinde dile getirdi. Hastalıkların insanlarda teker teker çıkmadığını, bunların gözle görülemeyecek şekilde küçük tohumlar aracılığıyla insandan insana geçtiğini net bir şekilde bu eserinde dile getirmiştir.

 

 
Toplam blog
: 46
: 54
Kayıt tarihi
: 31.12.18
 
 

İnsanlar yaşamları boyunca bir çok şeylerle karşılarşırlar ve bunları nasıl yöneteceğini bazen çözü..