Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Haziran '09

 
Kategori
İzmir
 

Akşit Kültür Düşün ve Yazınevi (Ürkmez'i, İzmir'in önemli bir kültür sanat beldesi yapacak)

Akşit Kültür Düşün ve Yazınevi (Ürkmez'i, İzmir'in önemli bir kültür sanat beldesi yapacak)
 

www.aksitkultur.com


Bu ayın en güzel günlerinden biri, belleğime 13 Haziran Cumartesi olarak yazılacak. Çünkü o gün, Dil Derneği İzmir Temsilciliği'nin aylık olağan toplantısı Akşit Kültür Düşün ve Yazınevi'nde yapıldı. Aynı zamanda bu dönemin, dernekçe son kez bir araya gelinen günü oldu. Toplantının özel bölümünde de Sayın Tevfik Akşit'in "Kütüphanelerin İşlevi ve Akşit Kültür Kütüphanesi" konulu konuşması vardı. Önceki toplantı ve Belleten üzerine görüşler, eleştiriler, önerilerle süren gündem, 12 Eylül'de buluşmak dileği ile kapatıldı.

"Akşit Kültür Düşün ve Yazınevi", bir düşünce iken amaç olarak Akşit Ailesi'nin gönlüne, yıllar önce Avusturya'da yaşarken düşmüş. Ailenin okumaya ve kitaba verdikleri değerin ölçüsünü anlatabilmek için Türkiye'ye 70000 ciltlik bir kütüphane ile döndüklerini söylemek yeterli olacaktır.

Ey "Kitap Kurtları", bir evin kitaplığının böyle bir sayıyla nitelendiğini duyarsanız bayılacak gibi olmaz mısınız?.. Ben çok heyecanlandım! Hele toplantının orada olacağını öğrendiğim günden beri içim içime sığmıyordu. 9-12 Haziran arası Fransız Kültür Merkezi'ndeki Belgesel Günleri kapsamında gösterilen filmlerle yatışmaya çalıştığımı söyleyebilirim. Haziran ayı etkinliklerinden söz ettiğim yazıda dediğim gibi dört gün yedişer saatimi Lamartine Salonu'nda geçirdim. Filmler bitti, ertesi sabah Ürkmez mandalinası kokusuyla uyandım.

Çoğunluğu Dil Derneği İzmir Temsilciliği üyesi değerli dostlarla birlikte, bir otobüs Akşit Kültür yolcusu olarak o bir saatin nasıl geçtiğini anlamadan Ürkmez'e vardık. Ürkmez, İzmir çevresinde kendimce en sıcak ve yakın bulduğum bir beldedir. Kısa sürelerle yazın kaldığım günlerin gecelerinde hep mandalina ağaçları arasındaki sinemasına giderdim. Her akşam filmi değiştirirlerdi. Şimdi yok, sinema evlerde çünkü...

Akşit Ailesi, onca kitaba 5000 kadar daha kitap eklemiş. Düşün ve Yazınevi olmanın anlamını da gereğince yüklenmişler. Akşit Kültür'de çok sayıda etkinlik düzenleniyor, salonları seminerlere, işlikleri sanatçılara açık. Kütüphaneleri de halk kütüphaneleri gibi yararlandırılıyor. Yalnızca yazınla değil, sanatın tüm dallarıyla ilgileniyorlar. Görsel sanatlar, gösteri sanatları, müzik, tarih, arkeoloji, felsefe...

Akşit Kültür Düşün ve Yazınevi'nin etkinlik takvimini, içeriğini elbette www.aksitkultur.com adresinden öğrenebilirsiniz ama önümüzdeki günlerin belirlenmiş etkinliklerini buraya taşımalıyım:

20.06.2009 - 14.00 - 18.30 / Seminer
ŞİİR SEMİNERİ - "ŞİİR SANATI NEDİR? NASIL VE NEDEN YAZILIR?"
Yöneten: Turgay Fişekçi
Sunum Dili: Türkçe
Süre: 1 Gün / 4 saat

21.06.2009 - 14.00 - 18.30 / Seminer
ŞİİR SEMİNERİ - "ÇAĞDAŞ TÜRK ŞİİRİNİN GELİŞİM EVRELERİ"
Yöneten: Turgay Fişekçi
Sunum Dili: Türkçe
Süre: 1 Gün / 4 saat

26.06.2009 - 20:30 / Konser
Duo: nota bene
Eva STEINSCHADEN, Keman
Alexander VAVTAR, Piyano
Yer: Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi / İzmir
Giriş serbest

27.06.2009 - 13.30-16.00 / Seminer
YAZINSAL ÇEVİRİNİN NİTELİKLERİ VE SORUNLARI
Yöneten: Doç. Dr. Faruk Yücel
Sunum Dili: Türkçe
Süre: 1 Gün / 2,5 saat

28.06-05.07.2009 / Yaz Akademisi
DRAMATİK YAZARLIK YAZ AKADEMİSİ
Yöneten: Prof. Dr. Hasan Erkek
Sunum Dili: Türkçe
Süre: 8 Gün / Toplam 45 saat

06.07-12.07.2009 / İşlik
YARATICI YAZARLIK İŞLİĞİ - ŞİİR OKUMA, İNCELEME VE YAZMA ÇALIŞMALARI
Yöneten: Hidayet Karakuş
Sunum Dili: Türkçe
Süre: 7 Gün / Günde 4 saat

10.07.2009 / Konser
Vivace Müzik Yaz Akademisi 2009 - Kapanış Konseri
Sanat Yönetmeni: Can Aksel Akın
Yer: AKŞİT KÜLTÜR - Düşün ve Yazınevi / Ürkmez

14.07-17.07.2009 / Kamp
ÇOCUKLAR İÇİN FELSEFE KAMPI - 1 / ELEŞTİREL DÜŞÜNME SEMİNERİ
Yöneten: Nuran Direk (Türkiye Felsefe Kurumu Çocuklar İçin Felsefe Birimi Başkanı)
Sunum Dili: Türkçe
Süre: 4 Gün / Günde 2 saat

18.07- 21.07.2009 / Kamp
ÇOCUKLAR İÇİN FELSEFE KAMPI - 2 / KÜÇÜK PRENS ÜZERİNDE DÜŞÜNMEK
Yöneten: Nuran Direk (Türkiye Felsefe Kurumu Çocuklar İçin Felsefe Birimi Başkanı)
Sunum Dili: Türkçe
Süre: 4 Gün / Günde 3 saat

26.07-31.07.2009 / İşlik
"MYTHOS UND SPRACHE" - SCHREIBWORKSHOP ("Mitos ve Dil" - Yazın İşliği)
Yöneten: Marianne Sula
Sunum Dili: Almanca
Süre: 6 Gün / Günde 3 saat

03.08-09.08.2009 / İşlik
YARATICI YAZARLIK İŞLİĞİ - ÖYKÜDEN ROMANA DÜZYAZI ÇALIŞMALARI
Yöneten: Hidayet Karakuş
Sunum Dili: Türkçe
Süre: 7 Gün / Günde 4 saat

10.08-14.08.2009 / İşlik
"MENSCH UND NATUR" - SCHREIBWERKSTATT (LYRIK UND PROSA) ("İnsan ve Doğa" - Yazın İşliği (Şiir ve Düzyazı))
Yöneten: Erich Pfefferlen
Sunum Dili: Almanca
Süre: 5 Gün / Günde 4 saat

10.08-14.08.2009 / İşlik
ÖYKÜYÜ ÖĞRENMEK
Yöneten: Nilüfer Altunkaya
Sunum Dili: Türkçe
Süre: 5 Gün / Günde 4 saat

07.09-11.09.2009 / İşlik
DIE HARMONIE VON GESANG UND GEDANKE / LYRIK - SCHREIBWERKSTATT (Melodi ve Düşüncenin Uyumu / Şiir - Yazın İşliği)
Yöneten: Michael Zoch
Sunum Dili: Almanca
Süre: 5 Gün / Günde 5 saat

28.03-04.04.2010 / Seminer
LITERARISCHES SCHREIBEN – DIE UMGEBUNG ALS QUELLE DER INSPIRATION (Sanatsal Yazın - Esin Kaynağı Olarak Çevre)
Yöneten: Mag. Marlen Schachinger
Sunum Dili: Almanca
Süre: 8 Gün / Günde 3 saat

Sürekli Seminerler
OSMANLICA SEMİNERİ
Yöneten: Dr. Efdal Sevinçli
Sunum Dili: Türkçe
Süre: Haftada 3 saat (Cumartesi 11.00 - 14.00) / 10 hafta
Katılım sürekli

Sergiler
Resim Sergisi: Alayuntlu Hüseyin Efe
Sürekli

Yukarıdaki izlenceden de görüldüğü gibi etkinlikler uluslararası nitelikler de taşıyor. Viyana'da kalmayıp İstanbul'a yerleşmeyip İzmir'de bu sessiz, yeşil ortamda, mavi bayraklı denize bakan 1000m2'si bina, 3000m2'si bahçeden oluşan bir sanat cennetinde konaklamaya ne derdiniz? Olur ya, "uzaklaşma saatleriniz"niz gelip çattığında kaçacak "bir yer" ararsınız. İşte, denize karşı kocaman teraslı, beyaz eşyalı, açık mutfaklı (aslında dört kişinin rahatça kalabileceği ama) tek başınalığı yeğleyeceğiniz bu evde beyninizi, yüreğinizi dinlendirince yaratıcılığınız tetiklenir de yazıp üretmez miydiniz... Üretirdiniz! Çünkü buraya gelen konuklara, sanata ve bilime değer verene herkese esin perileri de el veriyor...

Kaçışların, emeklilikle aynı döneme denk geldiği söylenir. Oysa emekli, emeksiz herkesin böylesi bir ekin ocağında her şeyden uzaklaşıp beynine ve yüreğine sanatsal bir bakım yaptırmaya kesinlikle gereksinimi var.

Otobüsten inip yakıcı ve parlak güneşin altında Akşit Kültür'ün Küçük Leylak Kafe'sine yönelirken solumdaki havuzun güzelliğine mi, göz alıcı yeşilliğe mi, renk renk çiçekli bitkilere mi baksam, bilemedim. Derken sağımdaki pencerelerden polarize camlı gözlüklere inat; aralıksız, raflar dolusu, odalardan taşan kitapların ışıltısıyla büyülendim.

Ev sahipleri "Hoş geldiniz!" diye içtenlikle karşılayıp Küçük Leylak'a buyur ettiler. Mustafa Bey'in küçük güzel kızı Zeynep kedilerini tanıştırdı. Bizden daha önce gelmiş olan yazar Mavisel Yener de ev sahibi gibi gülücüklerle kucakladı bizi. Bahçeye ve denize karşı oturup yol yorgunluğunu atmamız için ikramlarla donatılmış çayevindeydim ama aklım içerideydi, oyalanmadan zemin kattaki çocuk kitaplarının olduğu odaya girdim, kitaplara göz gezdirdim.

Dil Derneği toplantısının başlama saatinden önce yaklaşık elli kişilik öbeği onar, on beşer Akşit Ailesi ayrıca gezdirmeye başladı. Tevfik Bey'in oğullarından Mustafa Bey ile Hakan Bey'in kılavuzluğundaki gezilerde hem anlattıklarını yakalamak, hem de ailelerinin bu kültür serüvenleri üzerine, kütüphaneleri, düzenledikleri etkinlikleriyle geleceğe yönelik sanat tasarıları üzerine soruları, yanıtları dinlemek için ardları sıra oda oda dolaştım. Katlar arasında asansörle de gezilebiliyor. Terastaki konukevini çok merak ediyordum. Yazar arkadaşım Gönül Ocak'la birlikte Hakan Bey'e rica ettik. Hakan Bey de, o sırada kucağındaki güzel yavrusu Leyla ile evi gezdirdi. Hepimizin evi kendisine çok güzeldir ama bu çatı katından geniş açıyla gördüğünüz göz alabildiğine çarpıcı doğal görüntüler karşısında, erince yaslanmış tininizi konukevindeki esin perilerine bırakıvermek geçerdi, sizin de içinizden... İsterseniz hiç aşağıya inmeyin, gününüz terasla buzdolabı arasında geçebilir. Televizyon programı ya da filmler izleyebilir, internet bağlantısı kurabilir, istediğiniz kitabı bulup okuyabilir, müzik dinleyebilir, çalışma odasında üretebilirsiniz. Çokkültürlülüğü tadabilir, seminerler izleyip yaz okullarına katılabilirsiniz.

Akşit Kültür, amaç ve hedeflerini şöyle dile getiriyor: Amacımız, yurtiçinden ve dışından, kültürü seven ve üretenlere yaratıcı ve verimli olabilecekleri bir çalışma ortamı sunarak, düşün ve yazın dünyamıza katkıda bulunmak ve aynı zamanda kültürlerarası bir buluşma ortamının oluşmasını sağlamaktır. Düşün ve Yazınevi’mizde her dil ve kültürden yazar, çevirmen, araştırmacı, sanatçı ve akademisyenlerin bir araya gelip, fikir alışverişinde bulunmalarını ve bilgilerini gençlere aktarmalarını hedefliyoruz.

Sunmaya çalıştıkları ile tasarılarını şu başlıklarla özetleyebiliyorlar: Çeviri ve araştırma kütüphanesi; seminer, kurs ve çalışma odaları; tatil ve kültür... Çalışma bölümlerini ise Türk ve Dünya Yazını, Çeviri, Araştırma, Eğitim olarak ayırmışlar. Planlanan, üzerinde çalışılan öyle çok tasarı var ki! Bunlardan bir bölümü: Türk yazın ve kültür dünyası üzerine bir bilgi bankası oluşturup internette yayınlamak; iki dilli ve alan ağırlıklı sözlük çalışmaları yapmak; yurtdışında yaşayan ve üreten Türkiye kökenli yazın insanlarının İzmir’de meslektaşları ile bir tasarım çevresinde buluşmasını sağlayıp onları tüm Türkiye’ye tanıtmak, bunu her yıl yinelemek; yurtiçinden ve yurtdışından türkologları her yıl bir araya getirerek, Türk dili ve yazını üzerine çalışmaları ve bilgi akımını desteklemek; Türk ve yabancı gençleri bir araya getirecek şiirle ilgili bir tasarım üzerine çalışmak; Türk klasiklerinin Almanca, İngilizce ve Fransızca'ya çevrilmesi; günümüz dünya çocuk ve gençlik yazınından nitelikli yapıtların dilimize kazandırılması...

Akşit Kültür Düşün ve Yazınevi, amaçları doğrultusunda öneri, destek ve katkılara açık. Ailenin kendi birikimi ile bu ekin ocağı, bugün bu noktalara gelmiş. Tasarımları geliştirip büyütmek için desteğe gereksinim var. Gidip görebileceğiniz bu güzel kütüphaneye, en doğru yere teslim edildiğinden emin olarak kitap da bağışlayabilirsiniz, destek ile işbirliği önerilerinizi de götürebilirsiniz.

Akşit Kültür'ün açık adresi ile iletişim bilgileri:
Akşit Kültür Düşün ve Yazınevi
144 Sok. 1 Ürkmez 35485 - İzmir
Tel - Faks: 0232 742 22 01
E-posta: info@aksitkultur.com
www.aksitkultur.com

Akşit Ailesi'nin yüreğindeki güzellikler ve ışık, evlerinden taşıp dışarıya yansıyor. Çıkış noktası ise gözleri. Dünyaya pırıl pırıl gözlerle bakan bu güzel insanları tanımaktan büyük kıvanç duydum. Yakında, kendilerinin de destekledikleri bir konserde yeniden görüşeceğimizi umuyorum. 26 Haziran 2009'da saat 20:30'da AASSM'de Haydn, Beethoven, Schmidinger dinlemek isterseniz "Duo: nota bene: Eva STEINSCHADEN (keman), Alexander VAVTAR (piyano)" çalacak; giriş serbest.

13 Haziran gerçekten unutulmayacak günlerden biriydi. Dil Derneği İzmir Temsilciliği'ne, Yönetim Kurulu İzmir Temsilcisi Sayın Yunus Bekir Yurdakul'a çok teşekkür eder Akşit Kültür Düşün ve Yazınevi'ne de tüm çalışmalarında sonsuz başarılar dilerim.

 
Toplam blog
: 101
: 2403
Kayıt tarihi
: 18.11.07
 
 

İzmir'den merhaba! İzmir'de, Göcek'te, Marmaris'te, Milas'ta, Söke'de, Bodrum'da sonra yine İzmir..