Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Temmuz '18

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Aktif Gençlere Aktif Yaz Tatili Önerileri

Aktif Gençlere Aktif Yaz Tatili Önerileri
 

Her öğrenci gibi sizin de çocuğunuz yaz tatili için geri sayıma çoktan başlamış olmalı. O iple çektikleri, dört gözle bekledikleri yaz tatili geldiğinde ise yaptıkları tek şey vücutlarının bir parçası haline gelen cep telefonları ile mesajlaşmak, elektronik oyun oynamak, ekranın her türü ile ilişki halinde olup sosyal ilişkilerini sanal seviyede tutmak… Öyle değil mi? Böyle yapmayan gençler de var biliyorum. Ama maalesef yaz tatilini, hele de yoğun bir okul dönemi, TEOG stresi, LYS-LGS stresi ardından, yan gelip yatmak olarak değerlendirmeye belki de hakları var. Arkadaşları ile geç saatlere kadar takılıp, öğlene kadar uyuyacaklar… Sizin yapmanız gereken ise aslında aktif geçecek bir tatilin kendisini daha iyi hissettireceğini anlamasını sağlamak.

Öncelikle sizin de kabul etmeniz gereken çocuğunuzun yaz tatilinde tembellik yapmaya da ihtiyacı olduğu. Gençlerle çalışan bir koç olarak benim size önerim sizin ve onun istekleri arasında bir denge kurmak. Bunun nasıl bir şey olacağını soruyorsanız... Onunla birlikte baş başa verip genel bir plan üzerinde uzlaşmak. Çok basit aslında. Bir gencin gelişimine yardımcı olacak  yaz tatili için ana fikir şu:

Tatilin üçte birini üretken, yaratıcı, sportif aktivitelere ayırmak

Tatilin üçte birini aile ile vakit geçirmeye ayırmak

Tatilin kalan üçte birini dilediği gibi yaşamak (genel kurallarınız çerçevesinde tabi)

Tabii bu üç aylık tatilin bir ayını ilk maddeye, ikinci ayını diğer maddeye, üçüncü ayın kendine ayırmak değil. Günlük ve haftalık olarak bu dengeleri sağlamaktan bahsediyorum. Böylece yaz tatilini onun adına siz değil, sizinle birlikte o planlamış olacak.

Yukarıdaki başlıklar altında ona neler önerebilirsiniz? O neler yapabilir? Son madde zaten onun kararı. Bırakın gerekirse yatıp tavanı seyretsin. Diğer üçte iki zamanı dolu dolu geçecek nasılsa!

ÜRETKEN OLMA ZAMANI:

1.      İstediği bir konuyla ilgili olarak bir dernek veya vakıfta yaz boyunca kendi yaptığı plana göre gönüllü olarak çalışabilir.

2.      Bağış toplamak için koşulara ya da farklı aktivitelere katılabilir.

3.      Yaşı uygunsa yaz tatili için bir yerde çalışabilir. İlla ki bir ofiste çalışması gerekmiyor. Mesela hayvanları seviyorsa köpekleri gezdirebilir. Böylece para kazanmayı ve bütçe yönetmeyi de öğrenmiş olur.

4.      Bahçeniz varsa bahçenizin bir köşesinde yoksa uygun saksılarda sebze-meyve ya da çiçek yetiştirebilir. Böyle bir aktivitenin sağlıklı yaşam alışkanlıkları geliştirmekten, kendini iyi hissetmeye kadar çok farklı yararları olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.

5.      Okula dönüş partisi, tatil başladı partisi, sizin evlilik yıl dönümüz, kardeşinin doğum günü… Onun tercihine bağlı olarak her şeyden çocuğunuzun sorumlu olacağı bir aktiviteyi baştan sona planlamasını önerebilirsiniz. Böylece planlama, bütçeleme, zaman yönetimi, stresle başa çıkma gibi hayat becerileri geliştirmesine yardımcı olursunuz.

6.      Fotoğrafçılıktan, yelkene, sinemadan müziğe birçok farklı konuda gençlere yönelik kamplardan sizin bütçenize, onun ilgi alanına uygun bir kampa gidebilir. Hem yeni beceriler kazanır hem de sosyal ilişkileri gelişir.

7.      Belediyelerin ücretsiz olarak düzenliği meslek kurslarına katılarak kendine bir hobi edinebilir.

8.      Her gün mutlaka spora vakit ayırmalı. Sitenin spor salonu ya da havuzu bu işe yarayabilir. Bütçeniz uygunsa bir spor kursuna yazılabilir. Kendi yürüyüş yapabilir, koşabilir ya da bisiklete binebilir. Evde egzersizler yapabilir. Ama her gün mutlaka aktif olduğu bir zaman dilimi olmalı. Yalnız veya sizinle veya tüm aile birlikte…

9.      Kitap okumaya zaman ayırmamak olmaz tabi. Belki arkadaşları ile bir kitap kulübü oluşturması için onu cesaretlendirebilirsiniz.

10.  Kardeşine ya da arkadaşlarının kardeşlerine kitap okuyabilir, onlarla aktivite yapabilir.

11.  Evde yapabileceği sanatsal aktiviteler önerebilirsiniz. Resim çizmek, boyamak, yazmak…

12.  Oturduğunuz şehirdeki şehir turlarına katılabilir ve şehri hakkında, tarihimiz hakkında bilgi sahibi olabilir. Üstelik bunu arkadaşları ile yapması da mümkün.

TATİL İÇİN BİRKAÇ “ÜRETKEN” ETKİNLİK ÖNERİSİ

Tatilinin üçte birini dolu dolu geçirebileceği, onun kişisel gelişimine de faydalı olacak birkaç tatil aktivitesi de önermek isterim. Belki içlerinden birini seçersiniz.

·         Yurtiçi ya da yurtdışı gönüllü çalışma kampları: Değişik ülke ve kültürlerden gelen yaklaşık 15-20 kişilik gönüllülerin bedensel, sosyal içerikli ya da sanatsal içerikli kamu yararına projelerde günde ortalama 5-6 saat gönüllü çalışarak, bunun karşılığında konaklama ve yemek için herhangi bir ücret ödemeden yurtiçi ya da yurtdışında kaldıkları kamplardır.  18 yaş altındakilere ya da üstündekilere farklı kamp alternatifleri var. Kamplar ortalama 2 ya da 3 hafta sürüyor. Kamplarda ortak dil genelde İngilizce olsa da, gidilen ülkenin dilinin konuşulduğu özel kamplar da olabiliyor.  Hem dil pratiği yapmak hem de planlama, sorumluluk gibi becerilerini geliştirmek isteyenler için unutulmaz bir deneyim olabilecek bu kamplar hakkında detaylı bilgiyi 1979’dan beri bu kampları düzenleyen Gençtur’dan alabilirsiniz.

·         Aziz Nesin Matematik Köyü:  12 Haziran - 17 Eylül 2017 arasında 8. sınıfı bitirmiş lise öğrencileri ve öğretmenleri için İzmir’in Şirince köyündeki Aziz Nesin Matematik Köyü’nde her biri ikişer haftalık 7 yaz okulundan birine katılmak da öğrencilere unutulmaz bir tecrübe kazandırabilir. Kamp boyunca öğrenciler, her gün her biri 2’şer saatten toplam 4 ders, yani 8 saat matematik dersine giriyorlar. Başlangıçta 8 saat matematik çok gelebilir ama katılımcılar kısa zamanda alıştıklarını ve çok eğlendiklerini belirtiyorlar. Tatil günü olan Perşembe günleri, isteyenler topluca Efes harabeleri, tekne gezisi, Milli Park gibi gezilere katılabilirler. Haftada üç dört akşam da bir ya da iki saatlik etüdün yanı sıra her öğrenci dönüşümlü olarak bulaşık, yemeğe yardım, bahçe, temizlik gibi Köyün gündelik bir işinde çalışanlara yardım ediyor.(1)

·         The Cartoon Mill Çizgi Film Okulu:  Türkiye’nin ilk çizgi film okulu Kaş – Kekova arasındaki yerleşik mekanında, çizgi film ve animasyona ilgisi olan 12 yaş üzeri kişilere kısa süreli atölyeler ve kamplar düzenliyor. Okulun bulunduğu alan içerisinde çizgi film stüdyosu, konuk evleri, atölye, yel değirmeni, sinema salonu ve kütüphane bulunuyor. En az 3 gün, en fazla 2 hafta süren kamplarda katılımcılar, karakter ve mekan tasarımları ve slow motion gibi kavramlarla tanışıyor, çizgi film gösterimlerine dahil olabiliyorlar. (2)

·         Gençlerarası Değişim Kampları: Her yıl 16-22 yaş arasındaki 3500‘den fazla genç, 37 ülkedeki 115‘den fazla kampta Lions Gençlerarası Değişim Programı’na katılıyor. Yurdumuza gelen dünya gençlerini evinizde misafir edebileceğiniz gibi, Aralık ayında İngilizce, Almanca veya Fransızca dillerinden birinden gireceğiniz sınav sonucuna göre sadece yol ücretini kendisi ödeyerek 3 ya da 4 haftalık kamplara gitmeye hak kazanıyorlar. Uluslararası bağların kuvvetlenmesi amacıyla yapılan kamplar süresince,  turistik geziler, sportif faaliyetler ve kampa katılanların kendi ülkelerini temsil ettikleri sunumlar da gerçekleşiyor. (3)

·         Youth for Understanding Turkey:YFU aile yanı konaklama temelli akademik ve kültürel bir değişim programıdır. Bu program çerçevesinde, 15-18 yaş grubundaki lise öğrencileri 6 hafta ile 1 yıllık süreler arasında, farklı bir ülkede özenle seçilmiş bir ev sahibi aile yanında kalır ve gittikleri ülkenin eğitim standartları ve sistemi çerçevesinde seviyelerine uygun bir eğitim kurumunda öğrenimlerine devam ederler. (4)

·         Sabancı  Üniversitesi Lise yaz okulu :Sabacı  üniversitesinin lise öğrencilerine yönelik programı  gençler pek çok fırsat  sunuyor. Gençler çok  kültürlü bir ortamda hayat deneyimi kazanıyorlar. 2 şer haftalık dönemlerde  mühendislik, sosyal bilimler, sanat, yabancı  diller doğa bilimleri ve kişisel gelişim alanlarında farklı  dersler seçebiliyorlar ve  40 tan fazla üniversite  dersi arasından seçtikleri bu  derslerle ilgili eğitimlere katılıyorlar. Ders dışı etkinliklerle de program zenginleştirilmiş. Ve tabi ki  program süresince öğrenciler program süresince üniversitenin bilgi merkezi, spor salonu vb. sportif ve kültürel olanaklarından ücretsiz yararlanma hakkına sahipler.(5)

·        Koç Üniversitesi araştırma programı:Araştırmaya ağırlık veren üniversitelerde yükseköğrenim yapmayı planlayan, araştırma teknikleri ile ilgili becerilerini geliştirmek isteyen, motivasyonu yüksek lise öğrencileri  Koç Üniversitesi Araştırma programına katılabilirler. Öğrencilerin bu programda çağdaş teknolojik ekipmanlar ile donatılmış laboratuvarlarda çalışma olanakları var. Ayrıca öğrenciler bu  programda bağımsız düşünebilme ve yaratıcılık yeteneklerini geliştirici nitelikte yeni araştırma teknikleri ve konu kapsamları ile tanışma fırsatı elde ediyorlar. Program  tamamen  ücretsiz. Öğrenciler üniversite kampüsündeki yurtların paylaşımlı odalarında (1/4) ücretsiz olarak kalıyorlar. Spor faaliyetleri, kütüphane ve yemekhane dahil olmak üzere üniversitenin sunduğu tüm olanaklardan yararlanabiliyorlar.  Yemek ve diğer yaşam giderlerinden öğrenciler kendileri sorumlu. Programa katılmak  için 9. sınıfı tamamlamış, Yüksek akademik performansa sahip, Okulları tarafından önerilmiş, Gelecek yıl da lise öğrenimlerine devam ediyor, olmaları gerekiyor.(6)

·         Harvard Pre –College:Türkiye’deki üniversitelerde  de  Pre- College uygulaması yurt dışında da pek çok üniversite de bulabilirsiniz.  Harvard Pre College lise öğrencileri için  işbirlikçi ve dönüştürücü bir yapıya sahip bir program ve gençler için oldukça sürükleyici. Dünyanın farklı  ülkelerinden gençler dinamik ve destekleyici bir akademik ortamı  deneyimliyorlar. Pre-College Programına katılan gençler, Harvard Meydanı'nda lisans öğrencilerinin kaldığı tarihi bir evde konaklıyorlar, konakladıkları sure boyunca mentorluk desteği alıyorlar.  Güvenliği sağlamak  için Saat 23.00 den sonra ise dışarı çıkmak yasak.(7)

 Avrupa Gönüllü Hizmeti:17-30 yaşa arası tüm gençler için olan bir programdır. Seçtiğiniz bir Avrupa ülkesinde 2 aydan 12 aya kadar  sosyal içerikli bir projede yer alabiliyorsunuz. Bu  program gençler  bireysel yada grup olarak kar amacı  gütmeyen  ücretsiz faaliyetlere katılırlar. (8)

Tüm bunları  gelişsin öğrensin diye yazdım ama hadi biraz da ailece yapacaklarınız  ve ben zamanı için işte size birkaç fikir.

AİLE ZAMANI

1.      Öncelikle onunla randevulaşmanızı öneririm. Birlikte birebir geçireceğiniz zamandan daha değerlisi olamaz.

2.      Akşam yemeklerini özel durumlar dışında aile olarak yiyin.

3.      Günün menüsünü birlikte belirleyebilirsiniz. Çalışıyorsanız hafta sonları bunu yapabilir, birlikte yemek pişirebilirsiniz.

4.      Ergende olsa çocuğunuzla oynayın. Onun yanında olmanızdan daha önemlisi yok onun için. Ayrıca ergenler de oyun oynar. Sadece ekrana yapışmazlar aslında. Kutu oyunu oynayabilirsiniz, onun sevdiği bilgisayar oyununu öğrenip birlikte oynayabilirsiniz ya da o ne seviyorsa onu oynayın yeter.

5.      Tatil planlarınız varsa, ergen çocuğunuz tatile mutlaka sizinle gelmeli. Ayak diretse bile onu sizinle tatile çıkmaya ikna etmelisiniz. Tatil planı yapamıyorsanız hafta sonlarınızı onunla vakit geçirmeye ayırın.

6.      Aile piknikleri de aranızdaki bağı güçlendirmek için iyi bir fırsat.

7.      Şehir turlarına aile olarak katılabilirsiniz.

BEN ZAMANI

1.      Günde uyku için en fazla 8-9 saat ayırmalı. Yan gelip yatmak yok diye en baştan anlaşmıştınız zaten.

2.      Düzenli ders çalışması gerekiyorsa sabah saatlerinde bunu yaparsa hem zihni daha açıkken çalışmış olur hem de eğlenceye ders için ara vermek zorunda kalmaz.

3.      Bilgisayar ve telefonu kontrollü kullanmalı.

4.      Arkadaşlarına vakit ayırmalı.

Aklınızda tutmanız gereken tek şey: Dengeli bir tatil planı onun zihinsel, bedensel ve duygusal gelişimine katkıda bulunur. Hadi o zaman, hemen başlayın birlikte plan program yapmaya…

Tatile az kaldı...

 

 

(1) https://matematikkoyu.org/etkinlik-detay.php?egitimkod=120

(2) The Cartoon Mill ve Kaş Kaymakamlığı’nın ortak yürüttüğü aktivite tarihlerine https://www.facebook.com/cartoonmill/adresinden ulaşabilirsiniz.

(3) http://www.lionsturkiye.org/TR/calismalarimiz/genclik-programlari/genclerarasi-degisim-programi/

(4)  http://www.yfu-turkey.org/degisim/degisim-programlari-nedir

(5) http://liseyazokulu.sabanciuniv.edu/hakkimizda

(6)  https://ku.edu.tr/tr/kusrp/lise

(7) https://www.summer.harvard.edu/high-school-programs/pre-college-program/admissions

(8) http://www.ua.gov.tr/programlar/erasmus-programı/gençlik-programı/öğrenme-hareketliliği/avrupa-gönüllü-hizmeti

 

Kaynaklar:

1.       http://yourteenmag.com/teenager-summer/summer-activities-for-teens

https://www.verywell.com/fun-things-for-teens-to-do-this-summer-2611143

 
Toplam blog
: 168
: 336
Kayıt tarihi
: 04.05.09
 
 

Elgiz Henden 1968 yılında doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini 1989 yılında, yük..