Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Nisan '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Aktivite ticari...

Ticari aktivitede kişinin doruk noktası, prestiji ve kredisidir..
Doruk noktasıysa, kişinin meta birikiminden daha önemli bir kazancıdır..
Siz ticari anlamda ne kadar doruk noktasında kalmak isteseniz de sizi birileri doruk noktanızdan aşağıya çekmek isterler..

Bahsettiğim kişiler, birebir kimlikleri belli olan kişiler değildir..bu kişiler ülkemizin piyasa ekonomi sistemine geçiş sürecindeki tabiri caiz ise, ticari kemirgenleridir..
Bu kemirgenler, hiç bir ticari ahlak gütmedikleri gibi, ticari hukuk boşluklarından yararlanarak piyasa düzenini bozmakta ve günümüzde görüldüğü gibi iç piyasamız daralmaktadır..
Ne yapıyolar bu kemirgenler.?
Ticari ahlakta verilen sözleri yerine getirmemekte..
Ticari evrak olarak kullanılmakta olan, (nekadar da "çek'in vadesi yoktur"'u bilmiş olsak bile, ülkemizde hepimizin bildiği gibi vadeli çek kullanmaktayız..) karşı tarafa vermiş olduğu vadeli çek'ini vadesi geldiğinde, hukuk boşluğuna uydurarak, size çek'inin karşılığını ödemiyor..

Veya.. Benim bu sabah yaşadığım gibi, karşı tarafa vermiş olduğum vadeli çek'imi, vadesi dolmadan iki ay önceden tahsil etmesi gibi..
Sizin düzenli bir ödeme takviminiz vardır, herşeyinizi ona göre planlamışsınız..bir bakıyosunuz kemirgenlerden birileri planlamış olduğunuz planlarınızı bozabiliyorlar..

Yapılan hareket, tabiki ticari ahlaka kesinlikle sığdırabilinecek bir durum değil fakat malesef yaşanmakta..
Siz bozulmakta olan o ticari prestij ve kredinizin bozulmaması adına o anda her türlü çabayı gösteriyor ve başarıyosunuz ama diyosunuz ki kendi kendinize "sözümona kemirgenler, siz ve sizin gibi prestij yüklü kişileri sarsamama adına ne tür bir önlem alınıyor.?"... kocaman bir hiçbirşey.!

Sevdiğiniz mesleği yapmaktayken iniş çıkışlar yaşanabilmesi son derece doğal ve ticaret'in parçalarından biridir ancak, ticari ahlaksızlık kabüllenilebilecek bir durum değildir kesinlikle..ayrıca vadesi gelmemiş bir çek'in erkenden tahsil edilmesi hırsızlıktan başka birşey değildir..

Demekki şunu anlıyoruz..ülkemizde ticaret'in pozisyonlarını bozan durumlar bu tür kemirgen insanlardır..oysa ticaret son derece zevkli bir uğraştır.. uğraştır diyorum çünkü yaşamın sadece dörtte bir parçasıdır..diğer dörtte üç'ü ise yaşamsal etkinlikler ve düzenli, huzurlu aile düzenileridir..
 
Toplam blog
: 2327
: 450
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

25.05.1960 doğumlu. Üniversite terk. Müzik, seyahat ve tiyatro sever. Antalya Devlet Tiyatrosu'nd..