Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ağustos '06

 
Kategori
Doğal Tedaviler
 

Akupressur / Refleksoloji

Akupressur / Refleksoloji
 

Ayak masaji


Bakimini ihmal ettigimiz en önemli uzuvlarimizdan biridir ayaklarimiz. Zaman zaman agri ve sizilarla isyanlarini dile getirirler. Gün boyu carsida pazarda, is yerinde ortopedik olmayan dar ve yüksek ökceli ayak kaplariyla kosustururken kilometrelerce yürüdügümüzün farkinda degilizdir cogu kez. Sizili isyanlariyla bizleri ikaz ederlerken adeta onlari koyacak yer bulamayiz. Kimi kez soguk suyun altina tutariz ya da yüksek bir yere kaldirma ihtiyaci duyariz. Her iki yöntemde etkili olabiliyor sizilari bir nebze dindirmek icin.

Ayak tabanının refleks bölgelerine bağlantılı sinir uçları bulunduğunu biliyormuydunuz?

"Ayak refleks bölge masaji" uygulamasi tarihsel verilere göre 4000 yıllık bir geçmişe dayanıyor. Çin kökenli olduğu anlaşılıyor.

Dr. Wang-Li 4. yüzyılda Çin’de Akupunktur uygularken ayak topuğuna bir kaç kez/saniye baş parmağıyla baski uyguladiginda vücutta bloke olmuş enerji akımının normalleştiğini saptamış.

20. yüzyılın başlarında Amerikalı Doktor William Fitzgerald, nesilden nesile ulaştırılan bu bilgileri kendi gözlem ve deneyimleriyle uygulamış. Vücudun belirli noktalarına parmakla uygulanan baskıli masajla  ağrıların giderilmiş olması ilgisini çekmiş. Daha sonra 1910-1930 yıllarında konuya ilgi duyan doktor ve terapistlere, ayak refleks bölge masaji / akupressur / refleksoloji  hakkında eğitimler vermiş.


Masör arkadaşı Eunice Ingham’da onun tüm bilgi ve deneyimleri derleyerek bir kitapta toplamış. Bu sayede tedavi edici metodun günümüze kadar yaygınlaşması sağlanmış. Kendi kendini iyileştirme methodu hastanelerde, rehabilitasyon kliniklerinde, wellnes programlarında halen uygulanıyor.

Bu etki ve mekanizma hakkında tıp bilgisi dalında teorik açıklama:

Ayaktaki sinir noktaları uyarılarak enerji akımı siyatik sinirler üzerinden omurgaya geciyor ve oradan istenen organa ulaşıyor diye yorumluyor.

 

Ayakta organları etkileştiren bölgeler

 

 

Doğal iyileştirme yöntemide şöyle bir açıklama getiriyor:

Ayakta refleks noktalara masaj veya parmakla baskı yapıldığında; rahatlama ve gevşeme sağladigi tespit edilmis. Kan damarlarının iç sathında biriken billurlu tortu atıklar atıldiginda; vücudun enerji sirkülasyonu sağlaniyor böylece bedenin kendi kendini iyileştirme mekanizması devreye girmis oluyor.

Amerikalı Doktor William Fitzgerald, ayak tabanında sinir uçlarınin vücudumuzdaki organlarla bağlantılı olduğunu ileri sürüyor. Ayak tabanında refleks noktaya parmak ucuyla basıldığında acıyorsa organın rahatsız ya da hasta olduğunun belirtisiymiş.

Organa yeterince enerji ulaşamadiginda rahatsızlıklara neden olduğu belirtiliyor. Bu nedenle ayak tabanına, ayak bileklerine, parmak uçlarıyla baskı uygulayarak "yaşam enerji kanalları" aciliyor böylece organlara dengeli enerji akımı sağlanmış oluyor.

Organlarda fonksiyon bozukluğu varsa; gevşemek icin ağrı ve sızıları dindirmek amacıyla uygulanıyor. Arada bir başınız ağrıdığında hemen ağrı kesici ilaç almamalisiniz. Ilaclarin genelde olumsuz yan etkileri oldugu hatirdan cikarilmamalidir. 

Ayak tabanına ellerinize, parmaklarınıza bu masaji uyguladiginizda hemen rahatladığınızı hissedeceksiniz. Bu rahatlama bir ürperti şeklinde de olabilir.

Avuç içinde sıkmak için ahsap minik masaj aletleri satiliyor. Çalışma masanızda bulundurabilirsiniz. Okulda ders dinlerken konsantrasyonu artiran etkisi, hatta disarda yürürken avuclarinizda bir kac kez sikmak yorgunlugu azaltmakta etkili olabiliyor.


 

Avuç içinde organlari etkileştiren bölgeler

 

 

Refleks noktalarin; ayak, el, kulak ve dil olduğu belirtiliyor.

Amaca uygun şekilde yapılan terapilerde ağrı ve rahatsızlıklar gideriliyor.

 

Ayak refleks bölge masaj uygulamasında ortaya çıkabilecek reaksiyonlar:

-Organdaki rahatsizlığın artması

-Uyku sorunu ve sinirlilik

-İshal durumu ve idrar sıklığı görülebilir.

 

Bunlar genelde olumlu ve iyileştirici etkiler olarak gözlemleniyor. Vücut kendi kendini iyileştirmeye basladığında bu etkilerin kayboldugu belirtiliyor.

 

Aşağıda adı geçen hastalıklarda uygulanmaması öneriliyor:

-Akut varis iltihapları

-Akut enfeksiyon ve yüksek ates

-Safra kesesi taşları, kronik bademcik iltihapları

-Romatizmal rahatsızlıklar

-Ayaklarda ağır kandolaşım bozuklukları, iyileşmemiş yaralar ya da ölü dokular da

-Yaralanmalardan dolayı ayaktaki ağrılar

-Hamileliğin ilk üç ayında, damar tıkanıklığı ve kanser hastalarında, tromboz ve şeker hastalarına uygulanması önerilmiyor edindiğim bilgilere göre.



Önemli: Bu sayfada verdigim bilgilerden sonra (belki) uygulamak isteyebilirsiniz.

Ben uyguluyorum. Yararını gördüğüm icin sizlerle paylaşmak istedim. Hiçbir sorunla karşılaşmadım.

Herhangi bir sağlık sorununuz varsa uygulamadan önce doktorunuza danışmalısınız.

Uygulamadan sonra olasi bir sağlık sorunundan; kendinizin sorumlu olabileceğinizi bilmelisiniz.

Bu derlenmis bilgiler sadece hatirlatma amaciyla verilmistir. 

 

Sevgiler, saygılar

Mine

24.08.2006

 
Toplam blog
: 139
: 4264
Kayıt tarihi
: 27.07.06
 
 

Yurt dışında yaşıyorum. Spor, yürüyüş vb. bedensel aktiviteleri düzenli uyguluyor - vegan tarzı besl..