Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '08

 
Kategori
İnançlar
 

Al Gore:"Gezegenimiz ile ilgili gerçek bir olağanüstü halle karşı karşıyayız"

Al Gore:"Gezegenimiz ile ilgili gerçek bir olağanüstü halle karşı karşıyayız"
 

Al Gore


“ABD Eski Başkan Yardımcısı Al Gore, Nobel Barış Ödülü’nü alırken yaptığı konuşmada, bu çağrıda bulunmuştur: "Gezegenimiz ile ilgili gerçek bir olağanüstü halle karşı karşıyayız. Bu durum, tüm insanlık için ahlaki ve manevi bir mücadeledir." Artan çevresel duyarlılığımız, bizi öngörülen çevre krizinden kurtarabilecek mi? Bu, önemli bir soru.

Ekolojik krizi çözebilmek için, öncelikle Doğa’yı ve sistemlerini inceleyerek krizin altında yatan sebepleri anlamalıyız. Doğal sistemleri araştıran Fizik, Biyoloji, Kimya ve diğer bilimler de, Doğa’nın bileşenlerinin değişmez bir denge içinde olduğunu anladılar. Bu elemanlar birbirlerine öyle bağlılar ki, en küçük bir detayın bile bozulması, tüm sistemi bozabiliyor.

Doğa’nın dengesinin sırrı, tüm kısımları arasındaki karşılıklı etkileşimdir. Bu etkileşimi, hayvanlar aleminde en belirgin şekliyle görebiliriz. Böceklerden, memelilere kadar tüm hayvanlar, birbirlerinin varlığını korumada rol alıyorlar. Karıncalar, arılar, maymunlar, filler ve hatta vücudumuzda barınan basit mikro-organizmalar, diğer canlılara demir bileşenleri sağlamak için çalışıyorlar. Araştırmacılar, bitki türleri arasında da paylaşımın var olduğunu keşfettiler. Cansız parçacıklar dahi, oluşturdukları objenin formunun korunması için, ortaklaşa çalışıyorlar. Hayatını, şempanzeleri doğal ortamlarında gözlemlemeye adamış Dr. Jane Goodall, Doğa’da geçirdiği uzun süre içindeki izlenimlerini şöyle özetliyor: ‘‘Barış dediğimiz şeyin, tüm tanımlarının ötesinde bir şey olduğunu anladım ve bugün dünyada barışı hissetmek istiyorsak, amaç edinmemiz gereken barış budur.’’

Yaşadığımız ekolojik problemler, Doğa ile dengede olmadığımızı gösteren işaretlerden başka bir şey değil. Ekolojik krizi çözmek için, Doğa’nın kanunlarını öğrenmeli ve aynı prensipleri toplumda uygulamaya koymalıyız. Başka bir deyişle, Doğa’nın genel kanunlarını, insani seviyede uygulamalıyız. Yani Doğa’nın ortaklaşa yaşam ve karşılıklı yardımlaşma prensibini benimsemeliyiz.

Bu açıdan, Al Gore'un dünyaya yapmış olduğu çağrı kesinlikle çok önemli. Evet, uyanmalıyız ve problemlerimizle yüzleşmeliyiz. Doğa’ya karşı kayıtsız oluşumuz ve birbirimize saygısızlığımız; bütün dengeyi altüst ediyor. Zaten birbirimizle olan ilişkimizi düzeltmeden, doğa ile ilişkimizi düzeltmemiz de mümkün değil. Doğa, hatasızdır ve kusursuz bir uyum içindedir. Dünyadaki bütün problemler, bizim Doğa’ya aykırı davranmamızdan kaynaklanıyor.”

 
Toplam blog
: 16
: 559
Kayıt tarihi
: 30.10.08
 
 

Önlisans mezunuyum, İstanbul'da bilişim sektörüne dönük bir firmada danışman asistanı olarak çalışıy..