Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ekim '09

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Al yada öl dönemi!

Al yada öl dönemi!
 


Al ya da öl dönemi!
SGK, giderlerini düşürmek için yeni bir tebliğe imza attı. Buna göre, 19 Ekim’den itibaren farklı etken maddeleri içerse de aynı hastalık için yazılan ilaçlar eşdeğer ilaç olarak kabul edilecek.

Anayasa maddelerinin içi boşaltılıyor veya etkisizleştiriliyor dendiğinde akla laiklik gelir hep. Oysa sağlık konusu da giderek içler acısı hale gelmeye başladı. SGK giderlerini azaltmak adına halk sağlığını tehdit eden kararlar alıyor. Bu son kararın bilinçli olarak alındaığına inanmak istemiyoruz.

Tansiyon, kalp ve mide ilaçlarında 2 yıllık raporla sağlık ocaklarından ilaç yazdırmayı bitirecek.

Tebliğ ile artık sadece kardiyoloji, endokrinoloji ve nefroloji uzmanlarının yazacağı ilaçlar ödenecek.

Bu ilaçları yazacak hekimi nerede bulacağız sorusuna ise yanıt yok. Bir çok kasaba ve beldelerde adı geçen hekimleri bulmak zor.

Bu uygulama için hastalar şehirlere gelip hastahanelerin önünde izdahama neden olacak. Onca masraf, üstelik hasta insanlar. Hangi akıl, hangi mantık bu şekilde bir karar alır anlamak mümkün değil.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tasarrufun yolunu kalp, mide ve tansiyon hastalarında buldu. SGK, yayımladığı ve 19 Ekim Pazartesi günü uygulamaya girecek yeni bir genelgeyle eşdeğer ilaç uygulamasının tanımını değiştirdi. Bu değişiklik pek çok tansiyon, kalp ve mide ilacı için vatandaşın 20 TL’yi bulan fark ödemesini beraberinde getirecek.

Bu uygulama da halkın hastalığını geçirecek ilaca doktorun değil SGK nın karar vermesi demek ki çok tehlikeli bir uygulama ile karşı karşıyayız.

Türk Eczacıları Birliği, (TEB) ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, genelgeye ilişkin olarak şu görüşlere yer verdi: “Yeni ve son derece tehlikeli bir uygulamaya geçilmiştir. Aslında birbirinin eşdeğeri olmayan, aynı kimyasal alt grupta bulunan, farklı etken maddeleri içeren ürünler bundan sonra eşdeğer ilaç olarak kabul edilecektir. Bu durumda herşeyden habersiz, doktorunun verdiği uygun tedavi için ilacını eczaneden alan bir vatandaşımız, bilimsel çevrelerce onaylanmış eşdeğer ilacı almak için ya cebinden fark ödemek zorunda kalacak ya da alım gücü olmayan hastalarımız eşdeğer olmayan ucuz ilacı kullanmak durumunda kalacaktır.”

Bilimsel olarak eşdeğer kabul edilmeyen ilaçların, reçetede yazılan ilacın yerine kullanılmasının tedavinin seyrini son derece olumsuz yönde etkileyeceği bildirildi. Kademeli tedavi gerektiren yüksek tansiyon gibi bir hastalıkta tüm ilaçların aynı sepette toplanmasının ve hastaya en ucuzunun verilmesinin, hastanın tedaviye yanıt vermesini güçleştireceğine, birçok yan etkiye neden olacağına dikkat çekildi.

Bu uygulamanın halkını düşünen devlet neresinde? Anlayan varsa söylesin lütfen!.....

Cumartesi, 17/10/2009

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..