Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Kasım '10

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Alanya’da Kaymak

Alanya’da Kaymak
 

Alanya: Deniz, kum, güneş, spor aktiviteleri, kabak, yerleşik yabancılar ve kaymak ve de golf…

Alper Kutay’ın, Akdağ Kayak Merkezi’ni ısrarla gündeme taşıması benim de dikkatimi çekti. Akdağ’ın nerede olduğunu bilmem, getiren-götüren de olmadı, mecburen girdik Google’a…

Açıklamalar, zaman zaman kırıcı da olsa baştan söyliyeyim; benim hiç de öyle bir niyetim yok. Sadece ilgi alanımla ilgili olarak hatırlatmalar ve uyarılarda bulunmak isterim.

Öncelikle altını çizmek istediğim veri şu; TEMA Vakfı Yayınları arasında çıkan Gerçekçi Yaklaşım (No.9), BM Dünya Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi’ni anlatmakta. Kitabın, çölleşmede öncelikli bölgeler arasında yapılan tespitte Kuzey Akdeniz başlığı altında: “Gelişmiş ülkelerde, gelişmekte olanlar gibi çölleşme ile karşı karşıyadır.Avrupa’nın kurak topraklarının üçte ikisi orta veya ciddi sevişyede etkilenmiştir.Sorun, yağmurların çok düzensiz yağdığı, kuraklıkların görüldüğü toprak yapısının zayıf ve dayanıksız olduğu, dik yarların erozyona açık olduğu Akdeniz’in Kuzey sahillerinde özellikle kendini belli etmektedir.Sık sık görülen yangınlar ormanları tahrip etmekte, su sürdürülemeyecek bir şekilde kullanılmakta, geleneksel tarım kriz içinde çabalamaktadır. Şehirlerin büyümesi, sanayi, turzim ve sulama tamamen sahillerde yoğunlaşmıştır. Önümüzdeki asırda sahil şehirlerinin hepsinin karşı karşıya kalacağı sorunlar buralarda şimdiden mevcuttur.” denmekte. Yıl 1994.

Alanya-Akdağ Kış Sporları Turizm Merkezi için girişimlerde hemen hemen aynı yıllara rastlıyor(1995).

Projeyi 15 yıl sonra ele alanlar umarım ve dilerim ki, BM’nin Çölleşme ile Mücadele’de tespit ettiği “iklimsel şartların” ve “insan davranışlarının “ bugüne kadar olumlu yönde gelişip-gelişmediğinin hesabını da yapmışlardır. Bu konuda, iş adamlarımızın ve yatırımcıların, ağzına, eline değil, burnuna (!) güveniyorum.

Bu projede ilgi alanımıza giren bir başka konuda, açıklamalardan, alan içerisinde kalan Çukur Mevkii’nin, yaban hayatı üreme ve yaşama merkezi olduğunu öğreniyorum.

Hangi yabanları var? Nasıl bir koruma planı yapıldı/yapılıyor? Bilmiyorum, gitmedim, görmedim…

Ancak, barıındırdığı yüksek bitki çeşitliliği ve doğal yaşam alanlarını büyük ölçüde kaybetmiş olmasıyla Akdeniz Havzası’nın, Dünyada bulunan 34 sıcak bölgeden birisi olduğunu ve sadece 13bin bitki türüyle Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi (Bern Sözleşmesi) ve Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nin Türkiye’nin de taraf olduğu sözleşmeler olduğunu hatırlatırken, ilgili kamu kurumlarının gerekli hassasiyeti göstereceklerine yürekten inanıyorum.

Bu anlamda; Alanya’da vatandaşımıza aş ve iş sağlayacak, ekolojik maliyetleri hesaplanmış her türlü girişime; çevreciliğin malum muhalifliğine kapılmadan (ancak endişelerimizi saklı tutarak) desteklediğimizi hatırlatırız.

 
Toplam blog
: 272
: 734
Kayıt tarihi
: 13.10.07
 
 

1959 Sinop Bektaşağa Köyü doğumluyum. Yaşamda, anlaşılacak bir şeyi olanlara ve bunu öğreti yapan..