Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '07

 
Kategori
Kentleşme
 

Alanyalı olmak ve Alanya’nın önceliği gençlik merkezleri

Alanyalı olmak ve Alanya’nın önceliği gençlik merkezleri
 

Alanyalı olmak, yalnız Alanya da doğmuş olma anlamı taşımıyor., Alanya’yı sevmek ve Alanya için çalışmak anlamı da taşımaktadır. Çünkü yöremiz uzun süredir göç alan bir bölgedir ve daha çok Orta Anadolu insanı seneler önce bu bölgede ekmeğini aramış ve yerleşmiştir. Türkiye’nin her bölgesinden de göç almaya da devam etmektedir. Sadece iç göç değil, daha çok Almanya dan olmak üzere AB ülkelerinden de yöremize yerleşme söz konusu olmuştur. Durum böyle olunca doğal olarak Alanyalı olmanın farklı bir tanımının yapılması gerekiyor.

Eğer bir kentte yaşıyor, ekmeğini yiyor, suyunu içiyor ve bu yörenin havasını birlikte soluyorsanız, yöremizin bugünü ve yarını için endişelenmemiz, güzellikleriyle övünmemiz, olumlu gelişmeleriyle sevinmemiz çok doğaldır. Ancak hem bu yörede yaşadığımız ve nimetlerinden yararlandığımız halde yöremizin bugünü ve yarını için endişelenmiyorsak, güzelliklerini yaşadığımız halde korumuyor ve geliştirmiyorsak kısaca sevmiyorsak ve hakkını vermiyorsak Alanya da doğmuş olsak bile gerçek anlamda Alanyalı olamıyoruz demektir. Zira gerçekten sevmek kavramı hakkını vermekle anlam kazanmakta ve esasen sevmek kavramı sevdiğinizi sergileyerek hakkını vermek demektir. Eğer elinizde olduğu halde hakkını vermiyor ve ilgisiz bir yaklaşımla çevreye bakıyor ve davranıyorsak o zaman Alanya’yı yeterince sevmiyor ve Alanyalı olmayı başaramamışız demektir.

Alanya da doğmuş ve büyümüş olmasa da, Alanya da yaşamakta olan hemşerilerimizin Alanya ve yöresinin kültürel-sanatsal-sportif-turizm vb. gibi alanlarında gelişmesine katkısı olan istihdam olanaklarını açan girişimciler en az bu yörede doğmuş olanlar kadar Alanyalıdır. Alanya’nın en küçük probleminden en büyük sorunlarına kadar ne varsa çekinmeden yürekli bir tavır gösteren, destek çıkan ve kamuoyunun dikkatini sorun üzerine yönelterek çözüm bulunması için emek harcayan kişiler ve basın mensupları, memurlar, eğitimciler, sağlıkçılar ve esnaf da gerçek Alanyalıdır.

Bu çerçevede ortak sosyal bilincin oluşmasına destek olacak yöresel sosyal bilinçlilik kapsamında Alanyada yaşayanlar çevrelerinde olup biten olumlu –olumsuz tüm gelişmelere daha duyarlı olarak ilgi göstermeli ve yöremizin maddi –manevi değerleri korunarak yeni nesillere aktarılarak yöre halkının yaşam kalitesinin yükselmesine katkıda bulunabilmelidirler.

Anlaşılacağı üzere Alanyalı olmak Alanya’ya hizmet etmekle, sahip çıkmakla, sorunlarına çözüm bulma noktasında katkıda bulunmakla, insanımızı ve kenti sevmekle mümkündür. Diğer taraftan gerçek Alanyalı endişelenilmesi gereken durumlarda endişe etmeli, bireysel ve sosyal kurumlar bazında bugünü ve geleceğimizi olumsuz etkileyecek gelişmeler karşı uyanık olmalı gerketiğinde tepki gösterebilmelidir. Çocuğuna-gencine, özürlüsüne-yaşlısına sahip çıkmayan Alanyalı, doğal güzelliklerine, denizine, sahiline, dağına, yaylasına, ormanına, ovasına, kumuna, toprağına, çayına, kalesine, tarihine sahip çıkmayan Alanyalı, ne kadar Alanyalı olabilir. Alanyalı en azından diliyle dahi olsa Alanyanın tüm güzelliklerine ve sorunlarına sahip çıkma yürekliliği gösterebilmelidir. Bu anlamda Kentlilik bilinci ile ilçemizin geleceğine katkıda bulunmayı sağlayacak proje ve etkinliklerde yer almak önemli sonuçlar doğuracaktır.

Alanyanın bugün itibariyle önceliği, Alanyanın çocuklarına ve gençlerine okul dışı boş zamanlarını en etkili değerlendirebilecekleri kuruluşlar olan Gençlik Merkezlerini kazandırmaktır. Zararlı alışkanlıklardan, internet oyunları bağımlılığından alıkoyucu gençleri koruyucu-önleyici ve varsa davranış problemlerini rehabilite edici eğitsel-sosyal-bedensel-kültürel-sanatsal ve çevresel etkinliklerle kişisel-sosyal ve duygusal gelişimlerini destekleyici kurslar ve organizasyonlar şeklinde hizmetleri kapsayan gençlik merkezleri Alanyamızın en öncelikli ihtiyacıdır. Alanyamızın bu önceliğinin karşılanmasında yöre halkının, hem kensel gelişim açısından hem de sosyal sorunların önlenmesinde etkili olabilecek enteğre bir merkezin hayata geçirilmesinde katkı ve çabaları önem taşımaktadır. Yerel yönetimler bu tür sosyal proje uygulamalarına çocuk ve gençlerimizin sağlıklı yetişmeleri ve sosyal sorunların azaltılması açısından daha çok önem vermeli ve halka öncülük etmelidirler.
SHU. ALİ SONGÜL

 
Toplam blog
: 59
: 2276
Kayıt tarihi
: 31.10.07
 
 

1997 Hacettepe Üniversitesi mezunu sosyal hizmet uzmanıyım. Pozitif Psikoterapi, Aile ve Evlilik ..