Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '09

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Alaplı/Gümeli Yaylası

Alaplı/Gümeli Yaylası
 

Zonguldak'tan çıkarken..


Pazar sabahı saat 10 sularında , Zonguldak'tan hareket eden, biri Kozlu Belediyesi'nin tahsis ettiği , diğeri ücretli(mecbur kalındı çünkü, başka otobüs sağlanamadı) iki otobüs dolusu yüz altmış kişiyle, öğle saatlerinde Gümeli Yaylası'ndaydık..
Zonguldak Spor İl Müdürlüğünün''Herkes için spor'' sloganı etkinliği çerçevesinde düzenlenen, Sevgi Bebe giyim mağazasının sahibi ;İsmail Tan'ın organizasyonu, Fevzi beyin rehberliğiyle, on beş günde bir düzenlenen doğa yürüyüşlerimizden birini daha, böylece gerçekleştirmiş olduk .
Günlük güneşlik bir havada, otobüsle yaptığımız üç saat yolculuktan sonra, yağmurla beraber Gümeli Yaylası'na ulaşmıştık.
Gümeli Belediye Başkanı sayın, Ahmet Saydam ve belde sakinleri, kendi imkanlarıyla hazırlanmış halde bizi karşıladılar ve çok güzel ağırladılar.Anneler günü nedeniyle yapılan bu karşılama , bizim için büyük bir süpriz oldu.Sıcak çaylarını içtik, güler yüzlü yemeklerini yedik..
Çok misafirperverdiler..Kendilerine buradan da çok, çok teşekkür ediyorum.Ediyoruz..

Orman içinde koruma altına alınan, bin yıllık olduğu tespit edilen porsuk ağacını da ziyaret ettik..Havanın yağmurlu olması nedeniyle tam zirve yapamasak da , yayladan yukarıya gidiş geliş üç buçuk saatte ağaca kadar, sırılsıklam ıslanma pahasına da olsa gidip döndük.Harika ötesi güzel manzara karşısında dillerimiz tutuldu adeta;ne ıslandığımızı, ne de yorulduğumuzu anladık.Hiç dinlenmeye fırsat bulamadan da akşam beş sularında dönüş yolculuğuna geçmiştik.Zonguldak'a geri döndüğümüzde ise, gecenin ilk saatlerindeydik.
Bolu dağlarındaki ağaçlar kadar yüce gürgen, ladin, meşe ağaçlarıyla dolu ormanda geçirdiğimiz saatler, her şeye değdi.Yolu Alaplı'ya düşenler, buraları mutlaka gitsin görsünler derim ..
Zonguldak’ta düzenlenen bu etkinliğe, Alaplı ve Ereğli’den de katılım vardı.

Bize bu olanağı sağlayan Kozlu Belediye Başkanı sayın, Ali Bektaş'a sevgi ve saygılarımla beraber, teşekkürlerimi de yolluyorum.Ve ayrıca organize eden diğer hemşehrilerime de çok teşekkürler.

Alaplı/Gümeli hakkında bilgi:

Eski çağlarda burada , Cenevizliler ve Romalılar yaşamıştır. 1850 yılında Ordu Gürgentepe'den gelen Alevi topluluğu buraya yerleşmiştir. 1994 yılı Mart ayı yerel seçimlerinde belde olmuştur. Tarihi eser kalıntısı gömüleri çok olduğundan , ilk önce Gömülü ismini almış ve zamanla bu isim Gümeli olmuştur.Belde alevi kültürüne göre yaşamaktadır. Kendine has başlıca yemekleri; yağlaş, mısır çorbası, malay, kelçük pağladır, karalahana dolması, karalahana çorbasıdır.
Alaplı ilçesine 24 km uzaklıkta ve ilçenin tek beldesi olan Gümeli; Devrek, Alaplı, Yığlıca sınırlarının birleştiği yerdedir. Dağınık bir yerleşim şekline sahip olan beldede Karadeniz iklimi görülmektedir. 2007 sayımına göre 2.253 nüfusu vardır. Fındıkçılık, orman işçiliği ve hayvancılık başlıca gelir kaynaklarıdır.
İlköğretim okulu, sağlık ocağı, belediye binası, araç parkı, içme suyu şebekesi, Merkez Mahallesi kanalizasyonu, altı adet cemevi ve Cuma Pazarı alanı yer almaktadır.
Belediye başkanı :29.Mart.2009 seçimlerinde DSP adayı olarak kazanan, Ahmet Saydamdır.

bilgi:vikipedi

 
Toplam blog
: 285
: 1333
Kayıt tarihi
: 09.12.06
 
 

Zonguldak doğumluyum. AÖF Mezunu olup, üç çocuk annesiyim. İki de torunum var. Şiir, doğa yürüyüş..