Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Temmuz '15

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Alaturka graffiti trendleri

Alaturka graffiti trendleri
 

google


Son 5 yıldır gelişen bir durum var:

Beyoğlu’nda uzun yıllardır, yıkılan ama yenisi yapılamayan veya yapılmak istenmeyen binaların arsaları, açıkhava parkı olarak kullanılır.

Bu arsalar, genelde binalarla çevrili oldukları için, kimi 2, kimi 3 kenarları duvarla kaplı olur.

İşte bu duvarlar, son 5 yılda graffitilerle kaplanmaya başladı. Bu, göreli yeni bir moda. Birbirlerinden görüp özeniyor olmalılar. Yoksa graffiti, uzun yıllar boyunca Türkiye’de aşağılanmış ve dışlanmıştır.

Bu neo-graffitilerin ortak yönleri var:

Resimsi-stilize (ve pek kaligrafik değil) ama hepsi standart kesimli ve hatta boylu harflerden oluşan yazılar. Dışarıda kalın siyah bir kontör. İçeride, pastel ama canlı renkler.

Bu, kesinlikle apartma ve özenti bir stil. Yalnızca Word’deki harf formları kullanılsa, onlarca çeşit olurdu ama bunlar hep aynı ve basmakalıp.

1,5 x 1,5 kilometrelik bir alanda, 20’nin üzerinde duvar fotoladım yalnızca Temmuz 2015’te. Onlara peşpeşe bakınca, bunları gördüm ve oturdum yazdım.

3 sene önceki gibi moda olan, 25 x 35 santimetre boyutunda, az veya hiç resimli, yine standart klişe harfli, slogansı ama çoğunluk absürd metinli graffiti türü, hızlıca moda ve hızlıca demode oldu. Pek pek 1-2 yıl dayandı diyelim.

Bu ise, 5 yılını doldurdu ve geçti bile gibi.

Standartlıkları da, bunları yapan hepi topu 3-5 kişinin olduğunu imliyor bizlere.

Altkültür olarak graffitinin tarihçesinin kaydını tutmaya ve kültürolojisini irdelemeye çabalıyoruz epeyi yıldır (8 yılı geçti gibi). Bu metin de, o sürecin bir ürünüdür.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..