Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ocak '10

 
Kategori
Güncel
 

alavere dalavere, tekneni kaydet Delaware

alavere dalavere, tekneni kaydet Delaware
 

Son yıllarda ABD bayrağı çekmiş teknelerin sayısı hızla çoğaldı. Neredeyse denizlerimizde TC bayraklı tekne göremez olduk. Sadece büyük yatlar değil, 4 -5 m boyunda sürat teknelerinde de durum aynı. Bunun yanısıra tekne isimleri de mağaza ve dükkan isimleri gibi yabancılaşmakta. Örneğin, blue dream, wild sea gibi. Bu da, ayrı bir özentilik örneği sergilemekte. Deniz vasıtalarından alınan vergi ve harçlar çok yüksek seviyelere çıkınca yat, kotra vs. sahipleri internet üzerinden hizmet sağlayan ABD kuruluşları vasıtası ile Delaware'de göstermelik bir şirket kurulumu yaparak ortalama 1000 dolar gibi bir masrafla teknelerini o şirket üzerinden orada liman kaydı yaptırarak yıllık birkaç yüz dolar gibi cüzi bir vergi ödemektedirler. Buna izin verilmesi biraz saçmalık gibi görünmektedir. En azından bu şirketlerin ne amaçla kurulduğu daha etraflı bir biçimde incelenebilir.
Sadun Boro ve daha birçok denizcimiz bu konuya ilişkin uyarılarını sürdürerek yetkililerin dikatlerini çekmeyi başardılar, sonunda vergiler biraz düşürüldü ama yeterli olmadığı görülüyor.

Her bayrak saygıdeğerdir ama, kendi karasularımızda kendi bayrağımız dalgalanmalı, ayrıca, milyon dolarlık teknelere sahip olanlar, vergisi fazla da olsa bunu ödemelidirler, sonuçta bu, devlete bir katkı olarak kabul edilebilir.
Bu nedenle, yetkililerin bu hassas konu üzereinde durmaları, mevzuatla ilgili yapılabilecek bir takım düzenlemeleri, zaman kaybetmeden hayata geçirmeleri gerekmektedir.

http://bilimfirtinasi.azbuz.com

 
Toplam blog
: 53
: 671
Kayıt tarihi
: 22.12.09
 
 

1969 Tarhan Kolej (lise), 1978 Atatürk Eğ. Ens. Türk dili ve edebiyatı bl. Mezunuyum. Araştırmak ..