Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ocak '18

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Alay Köşkü - Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi

Alay Köşkü - Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi
 

Alay Köşkü
İstanbul'un en eski caddelerinden biri olan Alemdar Caddesi üzerinde bulunan Alay Köşkü, Gülhane Parkı'nın Soğukçeşme Kapısı'nın sol tarafında, Topkapı dış surlarının üzerinde yer almaktadır.
Padişahların geçit yapan alayları seyretmesi için yaptırılan köşk, 17.yüzyılda yaptırılmıştır. Daha öncesinde Alay Köşk'ün bulunduğu yerde 16.yüzyılda kim tarafından yapıldığı tam olarak bilinmeyen ahşap bir köşk varmış. 
 
Osmanlı zamanında geçit törenlerine alay denilmektedir. Fatih Sultan Mehmed zamanından, Sultan Abdülmecid'e kadar padişahlar, geçit törenlerini bu köşkten izlemişlerdir.
 
Günümüzdeki Alay Köşkü, 17.yüzyılda yapılmış köşkün orijinal hali değildir. Üzerindeki kitabelerde, pencerelerin etrafında bulunan tamirat kitabelerinde 1810 yılında Sultan II. Mahmud tarafından restore edildiği, 19. yüzyılın mimari özelliklerine göre tekrar restorasyondan geçtiği yazmaktadır.
 
Padişahlar aynı zamanda bu köşkten, sadece geçit yapan alayları izlemezmiş. Köşkün tam karşısında bulunan sadrazam konağı Bab-ı Ali'yi buradan gözetler ve hareme giren kadınları izlerlermiş.
 
Alay Köşkü, tarihin en hazin ve en kanlı olayı Çınar Vakası'na (Vaka-i Vakvakiye) tanıklık etmiştir. 
Çınar Vakası, 17.yüzyılda IV.Mehmed döneminde 04 Mart-08 Mart 1656 yılında meydana gelen askeri bir ayaklanmadır.
Osmanlı'nın ekonomik durumunun bozulmasıyla, yeniçerilere düşük ayarlı akçe ile para ödenmiştir. Bu durumdan hoşnut olmayan yeniçeriler, Alay Köşkü'nün önüne gelerek isyan etmişlerdir. Yeniçeriler, bu durumdan sorumlu devlet adamların isimlerinin bulunduğu listeyi, padişaha vermişlerdir. Padişah, bu listedeki kişilerin affedilmesini istemiş ancak yeniçeriler direnmiştir. Bunun üzerine listede bulunan 30 kişi öldürülüp, cesetleri Alay Köşkü'nün surlarına asılmıştır. Yeniçeriler, cesetleri alarak At Meydanı'nda (Sultanahmet Meydanı) bulunan çınar ağaçlarına asmışlardır. 
 
 
Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, 12 Kasım 2011 tarihinde Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi olarak hizmete açılmıştır.
 
 
Kütüphanede, 1000'den fazla yazar, 9000 kitap mevcuttur. Bu kitaplar; 
Kent kitapları, Bölge Yazarları kitapları (Marmara Bölgesi), Kuram ve Estetik kitapları, Ödüllü Türkçe kitapları, Ödüllü Nobel kitapları, TEDA (Türk Kültür, Sanat ve Edebiyatı ile ilgili Eserlerin Türkçe Dışındaki Dillerde Yayımlanmasına Destek Projesi) kitapları, Tıpkı Basımlardan seçki kitaplarıdır.
 
Ahmet Hamdi Tanpınar, Yahya Kemal, Nedim ve Orhan Kemal'e ayrılmış köşeler mevcut. Bu köşelerde; kendi eserleri ve onlar hakkında yazılmış eserleri bulunmaktadır.
Ahmet Hamdi Tanpınar’ın kendi eliyle dostlarına yazdığı mektuplar, yazarlara ait  gözlük, kalem, daktilo vb. kişisel eşyaları da sergilenmektedir.
Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi yıl boyunca kültür, sanat etkinlikleri ve edebiyat söyleşilerine de ev sahipliği yapıyor.
 
Ziyaret Günleri-Giriş Ücreti
Kütüphane, Pazar günleri hariç her gün saat: 10.00-19.00 arası ziyarete açıktır.
Giriş ücretsizdir.
Girişte, güvenlik kimlik bilgilerinizi alıp, çantanızı kilitli dolaba koymanızı rica ediyor. Dolabın anahtarı sizde kalıyor. 
 
Ulaşım
Ulaşımı oldukça kolaydır. Benim gibi Beylikdüzü'nde taraflarında oturuyorsanız metrobüs ile Cevizlibağ Durağ'ında inip, Eminönü istikametine giden tramvaya binebilirsiniz. Gülhane Durağı'nda indiğinizde Alemdar Caddesi'nden yukarı doğru biraz yürüdükten sonra sol tarafınızda Alay Köşkü'nü göreceksiniz.
 
Deniz yolu ulaşımı için ise Eminönü veya Sirkeci iskelelerinden Tramvay yolunu takip ederek, Gülhane Parkı’na kadar yaklaşık 15 dakika yürümeniz gerekmektedir.
 
Tarihi ve edebiyatı barındıran bu mekan, kendinizi İstanbul'un karmaşasından uzakta olduğunuzu hissettirecek. 
 
Sevgiler,
Betül
 
 
Toplam blog
: 13
: 290
Kayıt tarihi
: 28.01.18
 
 

Gezmek olsunda neresi olursa olsun diyen, gezdiği gördüğü yerleri ballandıra ballandıra anlatan, ..