Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '16

 
Kategori
Dünya
 

Albatros bir kuş mudur!

Albatros bir kuş mudur!
 

internetten alınmıştır


Türkiye yirmi iki yıl aradan sonra ilk defa uluslararası sularda operasyon yapıyor. Türk Sahil Güvenliğinin gerçekleştirdiği "Albatros Harekatı"nda on üç ton uyuşturucu ele geçiriliyor.

Türkiye'nin büyük bir başarıyla gerçekleştirdiği bu deniz operasyonununun hukuki dayanağı Birleşmiş Milletler Sözleşmesinin 17.Maddesi... Bu maddeye göre devletler, uyuşturucu ve psikotrop maddeler için böyle operesyonlar yapabiliyor.

Peki, Türkiye neden yıllar sonra Bolivya bandralı böyle bir gemiye, uluslararası sularda operasyon yapma ihtiyacı hissetti?

Akdeniz'in sularının fazlasıyla ısındığı şu günlerde, Türkiye böyle bir operasyon yapmakla sadece uyuşturucu avlamak mı istiyor, yoksa gemisini alanın Akdenize koştuğu şu günlerde kendi varlığını göstermek mi istiyor?

Türkiyenin uluslararası sularda 1993 yılında yaptığı ilk uyuturucu operasyonundan sonra, bu yırmı iki yıllık sürede hiç mi uyuşturucu sevkiyatı olmadı?... Herhalde olmuştur.

Öyleyse, bunca yıl aradan sonra yapılan bu operasyonun uyuşturucuyu aşan bir anlamı olmalı... O da Türkiye'nin bir yerlere mesaj verme amacı olmalıdır.

Bir zamanlar Türk Gölü olan Akdeniz'de son yüz yıldır İsrail başta olmak üzere Türkiye dışında nerdeyse herkes cirit atıyor; operasyon yapıyor.

Rusya'nın Suriye'ye askeri müdahele yoluyla Akdeniz'e inme planının tıkır tıkır işlediği bir konjonktürde Türkiye'nin uyuşturucu gibi son derece "hukuki" bir gerekçeyle de olsa Akdeniz sularında gemi basması, birilerinin kulağına kar suyu kaçırmıştır.

Angajman kuralları bilindiği halde, sınırlarımızı ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinden sonra, Akdeniz'de Emniyet Destekli Sahil Güvenlik gücümüzün operasyonu bu işlere de şakamızın olmadığını bir kere daha göstermiştir.

Esasen, "baskın basanındır" kanunu tarihin her döneminde geçerlidir. Hele de uluslararası politikada, "Aman bir tatsızlık çıkmasında..." sünepeliği bir şey kazandırmaz...Özellikle de "barışı" kazandırmaz.

Sen hakkını hukukunu korumayı bilmezsen elin oğlu bir gelir kapına dayanır. Daha önce de yazdığım gibi, Suriye sınırında düşürmediğin uçak gelir Ankara üzerinde uçmaya başlar.

Bugün Türkiye bölgesel bir güç olduğunu ve bölgesinde kendisine rağmen işler kotarılamayacağını gerek küresel güçlere, gerek öteki bölge devletlerine etkili bir dille anlatmaktadır.

İran'ın Rus desteğini alarak Irak'tan Yemene kadar siyasi etki alanı oluşturma çabasına karşı, Sünni Arap devletleri Türkiye'ye daha fazla ihtiyaç duyacaktır.

Türkiye, bu türlü operasyonlarla, kararlılığını ortaya koyarak, bölgenin "hami"ye muhtaç devletlerine güven vermektedir.

İran ve Suudi Arabistan arasındaki gerilim de sonuçta Türkiye'ye yarayacaktır. İran bölgede yanlız kalmaya mahkumdur. Türkiye'nin dostluğunu kaybeden, bölgenin dostluğunu kaybeder, İran bunu yaşayarak anlayacak, hiç şüphe yok!

Kısacası, bölgenin ve dünyanın "zalimleri" Albatros'un sadece bir kuş olmadığın bir kere daha anlamıştır.

Daha da anlayacaklar inşallah!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..