Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Nisan '09

 
Kategori
Teknoloji
 

Albenisi yüksek bir netbook:Samsung NC10

Albenisi yüksek bir netbook:Samsung NC10
 

Birkaç yıl önce Asus 100$' lık bir mini bilgisayar üreteciğini duyurduğunda herhalde olayın bu boyutlara ulaşacağını tahmin edemezdi. Başlangıçtaki amaç dünyanın değişik yerlerinde, ekonomik zorluklarla yaşayan insanların ve özellikle de çocukların internete ulaşmasını sağlayacak ucuz bilgisayarlar üretmekti. Bu bilgisayarlar küçük ekranlı olacak ve minimize edilmiş donanım bileşenleriyle internette gezinmeye imkan verecekti.

İlk hayal kırıklığı 100$' lık maliyet sınırının zor olduğu yönündeki açıklamalarla oldu. Bu tür mini bilgisayarlar için taban sınır 300$' lar seviyesinde belirlenmeye başladı. Asus ilk -Kolay Pc- adını verdiğini Asus Easy PC' yi duyurduğunda oldukça olumlu tepkiler aldı. Çünkü amaç internete bağlanma, e-postaları kontrol etme, ofis programlarını kullanma ve taşınabilirlik olunca akla hemen bu küçük cihazlar gelmeye başladı. Aslında taşınabilirlik anlamında normal dizüstü pc' lerin de benzer çözümleri olmakla beraber fiyatları el yakıyordu. 12.1" bir ekrana sahip 1.5-1.7kg aralığındaki normal bir dizüstünün fiyatı 2000-3000$' lar mertebesindeydi. Bu da ben dahil pek çok kişinin taşınabilirlik adına gözden çıkarmaya düşünebileceği meblağın çok üzerindeydi.

Alınan güzel tepkileri gören diğer firmalar da MSI, Acer, LG ve Samsung başta olmak üzere kendi mini bilgisayarlarını yani netbook' larını üretmeye koyuldular. Bir netbook' un kalbinde bulunan işlemci deyince akla hemen Intel' in Atom işlemcisi gelmeye başladı. Her ne kadar VIA' nında Nano adıyla benzer bir işlemcisi olsa da piyasada kendine çok yer edinemedi. AMD' de adını Puma olarak açıkladığı benzer işlemcisini de ortaya çıkarmakta geç kalınca meydan tamamen Intel' e kalmış oldu.

İşlemci tarafında Intel 1.6GHz hızındaki Atom işlemcisi standart olmaya başladı, ancak bu yıl içinde farklı işlemcilerin geleceği açık. 8.9" olarak giriş yapan ekran büyüklüğü şu sıralar 10.2" ölçüsünü kendine standart olarak kabul etmiş gibi görünüyor. İşin doğrusunu söylemek gerekirse bunun altı da zaten pek işlevsel gözükmüyor. 60-80GB gibi giriş yapan sabit disklerde 160GB seviyesi şu aralar referans kabul etmiş halde. Paylaşımlı ekran kartları, kart okuyucu, 2-3 adet usb çıkışı, 1.3MP web kamera ve vga çıkış da netbook' ların standart özellikleri arasında.

Ancak üreticiler bu benzerliği bozmak ve donanım tarafında da farklıklar ortaya koymak yeni tasarımlarını duyurmaya başladı. Bu işi icat eden firma olarak bu gibi bir yeniliğin de Asus' tan gelmesi en beklenilen şey olsa gerek. Asus da bu beklentiyi boşa çıkarmadı ve 256MB belleğe, NVidia 9300 çipsete sahip HDMI çıkışlı ekran kartlı, parmak izi okuyuculu, güçlü ses çıkışlarına sahip modelini satışa sundu. Benzer donanım iyileştirmelerini diğer üreticilerden beklemek de fazla olmayacaktır.

http://gold.com.tr/urunozelyeni.asp?ID=82079&ad=ASUS-N10JC160-ATOM-N270-1GB-160GB-XP-10.2-Netbook(Mini-Bilgisayar)

Özellikle işlemci başta olmak üzere donanım tarafında firmaların ürünleri arasında çok fazla farklar olmayınca işin tasarım tarafı yani ürünün albenisi ön plana çıkmaya ve tüketicilerin tercihlerini belirlemeye başladı. Açıkcası ben de eşime bir netbook alma kararı verince fonksiyonellik açısından yukarıdaki Asus modeliyle Samsung' un tasarım güzeli beyaz NC10' u arasında kaldık. Ancak eşim doğal olarak tercihini daha güzel ve şık gözüken Samsung' dan yana kullandı.

Samsung NC10 yukarıda saydığımız standart özelliklerinin yanı sıra sahip olduğu 6 hücreli pil sayesinde de 6-7 saat arasında muhteşem bir çalışma zamanı sunuyor. Netbook alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli parametrelerden biri de şüphesiz pil performansı. 6 hücreli pile sahip bir netbook seçimi doğru olacaktır.

http://www.hepsiburada.com/samsung-np-nc10-ka01tr-intel-atom-n270-1.6ghz-1gb-160gb-netbook-bilgisayar/productDetails.aspx?categoryid=108495&productid=bd73129


Bu bloğu da Samsung NC10' un minik klavyesini kullanarak yazdım. Açıkcası benim gibi büyük elli bir erkek için bu küçük klavyede yazı yazmak biraz zor olsa da Samsung' u kullanmak çok keyifli. Asus yukarıdaki modelinin klavye bakımından daha kullanışlı olduğunu söylemekte fayda var. Ayrıca Samsung' un bir adet RAM yuvası var. Yani ileride RAM' i 2GB yapmak isterseniz 1GB çıkarıp onun yerine 2GB takmak zorundasınız. Ancak XP işletim sistemi için 1GB RAM' in oldukça yeterli olduğunu belirtmekte de fayda var. Zaten bu tür minik PC' lere Vista kurmak pek sağlıklı olmayacaktır. Windows 7 (Vista' dan sonraki işletim sistemi)' nin de kaynak ihtiyacında XP ayarında olduğu kabulunu ele alırsak ileri de bu işletim sistemini de bu küçük aletlere gönül rahatlığı ile kurma şansınız olacaktır.

Netice olarak bir netbook asla bir dizüstünün yerini tutmaz, tutmayacak da. Ama her zaman yanınızda ağır dizüstünü taşımak istemiyor ama seyahatlerinizde bilgisayarınızdan da ayrılmak istemiyorsanız netbook' lar tam size göre, özellikle de Samsung NC10.

Saygılarımla.

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..