Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Nisan '14

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Aldatılmayan yatırımcı nasıl olunur?

Aldatılmayan yatırımcı nasıl olunur?
 

www.aliozdemir.net


Falcı, medyum, ulema, filozof değilim. Sadece çok okuyan, çok sorgulayan 25 yıldır öğretmenlik yapan bir eğitimciyim. Bu yazıda küçük tasarruflarını sürekli olarak yanlış yönlendirenlere tecrübelerim ışığında edindiğim bilgileri sunmak istiyorum.

 

25 yıldır Türkiye'deki yatırım araçlarını yakından izliyorum. Çok zengin değilim. Hanlarım, hamamlarım, kaşanelerim, yazlıklarım yok. Lüks tatillere gitmiyorum. Ortalama bir memur gibi yaşıyorum. Eğitimciliğin yanısıra yazmış olduğum kitaplardan yüzde 5-10 telif geliri elde ediyorum.

 

FAİZ

2014 yılı itibariyle bankaların verdiği faiz enflasyon kadar olup reel bir getiri sunmamaktadır.

 

DÖVİZ

Siyasal atmosfer çok gergin olmadığı için ekonomik kriz çıkma olasılığı yüzde 10'lar seviyesindedir. Bu da dış sermayenin (sıcak paranın) finansal piyasalardan ürküp kaçmasına neden olmayacağında dövizden kazanç beklemeyin derim.

Döviz almak yabancı ülkelere faizsiz borç vermek demektir. Ayrıca yabancının parasının değerinin artmasına katkımız olur.

 

ALTIN

Altın fiyatları tamamen dövize ve büyük küresel fonların alım-satım yapmasına bağlıdır. Bu yıl altın fiyatlarının reel bir kazanç sağlayacağını düşünmüyorum.

Altın ölü yatırımdır. Aldığınız her altın ülke ekonomisinin yerinde saymasına sebep olur. Zira paramız dışarı gider. Döviz kaybederiz.

 

REPO

Hiç bir cazibesi yoktur.

 

BİREYSEL EMEKLİLİK FONU

Hiç bir cazibesi yoktur. 1-5 yıllık süreçte reel getirisi söz konusu değildir.

 

B TİPİ YATIRIM FONU

Son 2-3 yıldır B tipi yatırım fonlarının yüzde 90'ı reel anlamda getiri sağlamaz olmuştur. Bazı bankaların B tipi fonları caziptir. Onların hangileri olduğunu iletemem. Reklama girer. Gazetelerde bu listeler yayınlanır.

 

A TİPİ YATIRIM FONU

Son 2-3 yıldır A tipi yatırım fonlarının yüne yüzde 90'lık dilimi zarar ya da çok az kazanç getirir olmuştur. İyi olan A tipi fonları gazetelerde yayınlanan listelerden tespit edebilirsiniz.

Borsadan anlamıyorum diyorsanız paranızı 5-10 farklı A tipi fona yatırınız derim.

 

HİSSE SENEDİ

BİST'te işlem gören 450 kadar şirketin hisse senetlerinin yüzde 70-80'lik dilimi spekülatif, sığ, işlem hacmi düşük, kumarhane mantığıyla hareket eden, kısa vadeli alınıp satılan, tuzaklar içeren, insider traiding (içerden bilgi sızdırmaya) müsait, manipülasyona maruz bırakılan, fiyatları hızlı hareket eden, kriz anlarında çok çabuk değer kaybeden, amatör yatırımcıları söğüşlemede kullanılan, yıllık olarak makul kar payı (temettü) ödemeyen, sürekli olarak bedelli sermaye artırımına giderek ortaklarının cebine el atan, makul kazançlar sağlayamayan  vaziyettedir.

Amatör yatırımcılar 30 yıldır maalesef hep bu kötü hisselere yönelmekte ve iflas etmektedir.

 

Spekülatif hisseler neden çok rağbet görüyor diyecek olursanız şunu söyleyebilirim: Bu tür hisseler kısa sürede yüksek kazançlar (örneğin haftada, ayda yüzde 100-200 kazanç gibi) vaad ederler. Büyük para babaları ortak hareket ederek X adlı bir şirketin 1 TL'lik hisse senedini 1-2 haftada 2 TL'ye yükseltirler. Gidişi gören amatör yatırımcılar bu hisseye dalarlar. 1-2 hafta sonra büyük tokatçılar hisseleri satıp çıkarlar.

Bu tür şirketlere 50 kadar örnek verebilirim. U... adlı bir şirketin hisseleri 2 yıl önce 2 TL'den 17 TL'ye kadar yükseldi. Sonra 2-3 ay içinde yeniden 1 TL seviyelerine indi. Garibanların 10-20 milyon TL'si iç edildi. Yani dolandırıcılar amatörlere 15-17 TL'den hisseleri devredip arazi oldular.

 

Özet olarak borsada çok kazanç vardır. Bir yılda yüzde 10 enflasyon var ise siz hisselerden yüzde 20-30 kazanç sağladıysanız şükrediniz. Yüzde 200-500 kazanç vaad eden kötü şirketlerin peşine asla düşmeyiniz.

 

Asırlık tecrübesi olan, işlem hacmi yüksek, tanınmış, güvenilir, saygın firmaların 10-20 tanesinin hisselerini alınız ve 1-10 yıl bekleyiniz. Hiç bir zararınız olmayacaktır.

 

Not: Ek bilgi almak isteyenler e-posta ya da telefon ile tarafıma ulaşabilirler.

 

Ali Özdemir
Web : www.aliozdemir.net
E-posta : aozdemir53@hotmail.com
Tlf. : 0505 220 83 85
  

 
Toplam blog
: 288
: 1733
Kayıt tarihi
: 24.04.11
 
 

Eğitimci - Yazar - Yayıncı. 1968'de doğdu. Marmara Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesini bitird..