Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Aralık '08

 
Kategori
Blog
 

Aldatmak

ALDATMAK

Bugünlerde moda bir deyim var: Aldatmak…

Ahmet Altan’ın romanı başı çekmekle beraber, birçok kitap bu deyimle isimlendirildi. Tanrıyla aldatmak, Kuranla aldatmak ve belki daha başkaları…

Bazı blog yazarlarının yazılarına ekledikleri konuyla ilgisi olmayan resimlerin, daha fazla okuyucu çekme kaygısından olacak, böyle bir duygu uyandırdığını söylemek kanımca abartılı olmayacaktır. Yazılan yazıyla bağlantılı resim veya fotoğrafları zahmet edip bulan ve yazısıyla bir harmoni içinde bize sunan yazar arkadaşlarımızın emeklerine olan saygımı da bu arada teslim ettiğimi bildirdikten sonra bazı örneklere kısaca değinmek istiyorum.

Bir blog yazarımızın geçtiğimiz günlerde bir yazısı yayınlandı ön sayfada. Yanında bir resim var, evlere şenlik. Karşıt cinslerden iki yarı çıplak beden birbirine nazaran ters dönmüş belli bir fiili icra etmekteler. “Kışkırtıcı” bir başlıkla sunulan bu resme eşlik eden yazının çok değişik bir konu üzerinde olduğunu okuyup öğrendikten sonra insan düşünmeden edemiyor. Neden bu taktik!

Çok okunma kaygısı. Ama okuyucuyu bilerek ya da bilmeyerek aldatmış olmanın kaygısı yok.

Yine, güzel hikayeleri olan bir arkadaşımızın M. Kemal Atatürk ile ilgili bir yazısı var, özlemini dile getiren. Yazının yanında çok masum yüzlü bir kız fotoğrafı, yanağından aşağı yaşlar süzülüyor. Yazının başlığı özlemeye vurgu yapıyor. İz üzerinden gidiyorsunuz karşınıza farklı bir şey çıkıyor.

Aldatıldınız işte…

Bir arkadaşımızın da çok güzel bir şiiri var.

Gerçekten çok etkili buldum ve bana ziyadesiyle hitap eden bir üslup ve bir metafor harmonisi var. Şiirin yanında, sanatsal değerinin yüksek olduğunu düşündüğüm çok harika bir nü tablo var ki, şiirle asla örtüşmüyor. Öyle ki; şiir, “hadi gidelim!” derken, tablodaki hareket yüz seksen derece açı yapıyor.

Bunları çeşitlendirmek mümkün.

Örneklediğim arkadaşlarım, ki, tümünü zevkle okuyorum, umarım bu eleştirilerimi hoş görürler.

Gerçeği değil de, onun çarpıtılmış bir karikatürünü veya abartılı, süslü ütopik versiyonunu sunma gayretlerini yararlı bulmadığımı, aksine sayısız zararlarının olduğunu söylemek istiyorum.

Eğer yaptığımız mütevazi bir edebi faaliyetse, ki buradan çok değerli yazarların çıkabileceği işaretleri hayli fazla, bunu, ters köşeye yatırmadan da yapabilmeliyiz.

Yaptığımız yazı yazmak, balık avlamak değil!...

 
Toplam blog
: 36
: 668
Kayıt tarihi
: 25.01.07
 
 

54 İstanbul doğumluyum. Hayatın her alanıyla ilgileniyorum. Çünkü düşünen ve yaşayan bir adamım. Esm..