Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mayıs '16

 
Kategori
Deneme
 

Aleviler Neden 'Afiyet Olsun' ve 'Ziyade Olsun' Demezler

Aleviler Ehli Beyt büyük muhabbetlerinden dolayı Kerbela'da önce sussuz bırakılıp sonra şehit edilen Imam Hüseyin-i Deşti Kerbela'nın aziz canı aşkına Afiyet Olsun ve Ziyade Olsun demezler.
Peygamber Efendimizle sürekli savaşmış Mekke Şerifi Ebu Sufyan torunu, Muaviye oğlu Yezit iktidara zorla gaspla gelince yaptığı baskılarla sonucu galk zulümden inliyordu.
Peygamber'imizin torunu İmam Hüseyin'in ve Peygamber ailesinden ve dostlarından oluşan 72 kişinin Kerbela'da Yezidin zulmüne dur demek için geldiler.
Yezit ordusu çoktan Fırat suyunu kesmiş onları sussuz aç bırakmıştı.
Kendisiyse mükellef sofralar kurdurduğu ve kızının adının AFİYET olduğundan yemek yiyenlerin yemek için şükranlarını sunmak için AFIYET'E OLSUN demeleri zamanla bunun afiyet olsuna dönmesidir.
Yine görev verip Imam Huseyin'in Mübarek başını kesip mızrağa takıp kendisine getirmesini söylediği Komutanı Ibn-i Ziya'da mükellef bir sofra hazırlayıp onu beklediği ve Ibni Ziyad gelince sofrayı gösterip bu sofrada 'ZIYA'DA OLSUN' demiştir.
Biz Alevi Bektaşi Kızılbaşlar Ehli Beyite muhabbetlerimizden dolayı onların düşmanı Ebu Sufyana Muaviyeye ve Yezite lanet ederiz.
Ve onların sofralarında söylenen AFIYET'E OLSUN ve ZIYADE OLSUN sözleri yerine Ehli Beytin sofrasında söylenen BEREKETLİ OLSUN,HELALİ HOŞ OLSUN,YARASIN, ŞİFA OLSUN deriz ki sofralarımız bereketi olsun.
 
Toplam blog
: 447
: 1524
Kayıt tarihi
: 20.09.13
 
 

06 Mayıs 1974 Çorum Sungurlu'da doğdu. Yaşamının büyükçe bir bölümünü Mamak'ın gecekondu mahalleler..