Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ağustos '13

 
Kategori
Müzik
 

Aleviler ve Alevi türküleri

Aleviler ve Alevi türküleri
 

Alevi türküleri, deyişleri hayat ile mücadele etmemizi sağlar.


Alevi Türküleri, Deyişleri ve Semahları

Aleviler, dinsel bir topluluktur ve bu toplumun kendine has bir müziği vardır. Bu müzik; alevi türküleri, semahları ve deyişleri olarak ifade edilir ve inanç felsefesinin insan ruhuna ve düşüncesine daha kolay hitap etmesini sağlar.

Dinsel müzikler daha çok dinsel törenler, toplantılar sırasında seslendirilir. Genel anlamda dinsel ilâhiler, müzikler gündelik yaşamda yokturlar. Bu durum Aleviler ve Alevi müziği için geçerli değildir. Bu dünyada eşine ender rastlanan bir durumdur. Alevi türküleri,semahları ve deyişleri salt Alevilerin ibadet törenlerinde değil, yaşamın bütününde yer alır. Yine Alevi müziği salt Alevilere hitap etmez. Toplumun bütün kesimlerine hitap eder. Bu Alevi müziğini gündelik yaşamın vazgeçilmez bir parçası yapar.

Alevilerde vazgeçilmez olan saz, söz, semah, Alevilerin belleklerini yitirmelerini engeller, onları moral olarak motive eder, duygularını fetheder, bilinç verir, toplumu birbirine kenetlenmesini sağlar. Alevi önderleri bu gerçeği görmüşler ve önderliklerinin yanı sıra aynı zamanda sanatsal anlamda üretimleri ile Aleviliğin evrenselleşmesini sağlamışlardır. Örneğin Şah İsmail. Şah İsmail’in Hatayi mahlâsı ile yazdığı şiirler, türküler günümüzde dahi popülerdir.

Alevi müziği salt dinsel bir müzik olmayıp yaşamın içinde, gündelik sorunlardan tutalım insanın duygularına kadar hitap edebilen ve böylece insanı moral olarak yücelten, onu felsefi olarak geliştiren, toplumsal olarak örgütleyen bir işleve sahiptir. Bu tarih boyunca böyleydi. Günümüzde de geçerliliğini korumaktadır. 

http://www.zohreanaforum.com/alevi-turkuleri-alevi-deyisleri-alevi-semahlari/

 
Toplam blog
: 12
: 39237
Kayıt tarihi
: 24.07.10
 
 

Merhaba, on dört yıldır çocukların ve gençlerin sosyal gelişimleri için çalışmalar yapıyorum. Ayr..