Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ağustos '13

 
Kategori
Tarih
 

Alevilerin Kemalizm ile imtihanı

Alevilerin Kemalizm ile imtihanı
 

Son aylarda Türkiye'de Gezi Parkı süreci ve dünyada yaşanan bazı olaylar Alevi toplumunun sorunlarının Türkiye kamouyunda bir kez daha untulmasına sebebiyet verdi. Cem evlerinin statüsü, dedelere maaş bağlanması, cem evlerinin devlet bütçesinde desteklenmesi gibi konular yine bir kenara bırakıldı. Aleviler bir kez daha yeni bir şeçimi beklemeye ve isteklerini seçim vaadi oalrak dile getirecek bir lideri gözlemeye başladılar. 

Ancak bu noktada durup bir soru sormak gerekiyor. Alevi toplumu neden CHP'ye oy veriyor? CHP Alevilerin teminatı mı? CHP Alevileri seçim malzemesi mi olarak kullanıyor?

3. Köprünün ismi konusunda yaşana tartışmalar gündemde iken bu sorular aklıma geldi. Haklı veya haksız nedenler ile 3. köprürün ismine karşı çıkan, belli hassasiyetleri sebebiyle köprünün isminin değiştirilmesini talep eden Aleviler, neden acaba Sabiha Gökçen ismine karşı çıkmıyolar?

Veya Dersim'de yaşanan katliamı ve devlet terörünü Başbakan Erdoğan kabul edip özür dilemesine rağmen neden Aleviler oy ve destek verdikleri parti olan CHP'den bir özür beklemiyorlar?

Bu sorular insanın zihninde bazı taşların yerine oturmasına izin vermiyor. Türkiye'nin kuruluş yıllarına baktığımız zaman Kemalist rejim tarafıdan mağdur edilen belli grupların var oladuğunu görmemek mümkün değil. Kürtler, Aleviler ve Dindarlar. Dindar ve Kürtler kuruluş felsefesi ile hesaaplarını görmek için kartlarını masaya koyarken neden Aleviler susuyor?

Dersimde yaşanan acılara, Sabiha Gökçen'nin bombalarına rağmen neden hala Hüseyin Aygün CHP milletvekili?

Bu sorular bence bir samimyet testi, Aleviler taleplerinin karşılanmasını gerçekten istiyorlarsa bu soruları sormalılar ve doğru ata oynamalılar. 

 
Toplam blog
: 8
: 344
Kayıt tarihi
: 09.02.12
 
 

Özel bir üniversitede Tarih ve Sosyoloji bölümlerinden mezun oldum. Tarih alanında master eğitimi..