Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Haziran '07

 
Kategori
Siyaset
 

Alevilerin oyu kime?

Alevilerin oyu kime?
 

22 temmuz seçimleri yaklaştı ve partilerin ibreleri tekrar Alevilere döndü; çünkü Türkiye'de alevi kimlikli vatandaşlar gerçekten önemli bir oy pontansiyeline sahip. Peki aleviler bu sefer evet mühürünü hangi partiye kullancak CHP mi MHP mi AKP mi? Hangisine?

Aleviler aslında Türkiye'de laik çağdaş Atatürkçü geleceğin savunucuları olma rolünü sürekli sahiplendiler. Sivas'ta yakıldılar; Çorum'da ezildiler; belkide bu ezilmişlik duyguları onları sola daha çok yaklaştırdı. Aleviler genelde CHP'yi desteklerler; çünkü CHP'ye Atatürk'ün partisi gözüyle bakarlar ve irticaya yol vermeyecek parti olduğunu bilirler.

Peki bu seçimlerde ne olacak?

Bu seçimlerde Alevi kökenli aydın isimler farklı partilerden aday oldular bu partiler MHP, AKP, DP gibi sağ kanattaki partiler.

Burda CHP Genel Başkanı Sayın Baykal'ın çok büyük payı var; çünkü Baykal bu seçimlerde yine CHP'nin bir nevi güvencesi olan Alevilere listelerde en alt sıralarda yer verdi. Ama Sayın Baykal kendi kökenindeki ÇERKEZ soydaşlı insanlarımızdan oy alamazken Alevilerden sürekli oy aldı. UNUTTU?

Bu seçimlerde Aevilerin küçük bir bölümü sağ partilerle oy vermekle birlikte Baykala rağmen CHP'yi tercih edeceklerdir; başka çareleri yoktur.

Sol cenahta DSP-CHP dışında SHP, ÖDP, BAĞIMSIZLAR, EMEP, TKP gibi partilere bakarsak SHP içinde Alevi vatandaşların ağırlığı mevcuttur; fakat SHP seçimlerden CHP-DSP lehine çekilme kararı aldı diğer partilere ise Aeviler tarafından büyük bir akım söz konusu olmayacaktır; anlayacağınız Aeviler bu seçimlerde Baykal'a rağmen tekrar Cumhuriyet için CHP diyecektir.

 
Toplam blog
: 22
: 929
Kayıt tarihi
: 07.05.07
 
 

Hukuk öğrencisiyim. Siyasetle ilgileniyorum. Sosyal demokratım...