Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '07

 
Kategori
İnançlar
 

Alevilik 2

Alevilik 2
 

Dün yayınlanan yazımızda Aleviliğe giriş yapmıştık. Bu yazımızda da kısaca sizlere Aleviliği tanıtmaya çalışacağız. Alevilik inanç sisteminde 3 ler yani Allah, Muhammed, Ali inancı hakimdir. Allah yeri göğü yaradandır. Muhammed ise onun kulu ve elçisidir. Peygamberimizdir. Hz.Ali ise peygamberin damadı, Allah’ın aslanı ve Alevilerin soylarının başı olarak düşünülür. Ayrıca yine 5’ler, 7’ler,12’ler,40'lar… olmak üzere inanılan gruplar vardır. Mesela 12’ler dediğimiz grup Hz.Ali’yle başlar onun çocukları ve torunlarıyla biter.

Alevilik soyunun çoğunu, Kerbela’da tek sağlam kalabilen Zeynel Abidin sürdürmüştür. Alevilik inanç sisteminde dedeler vardır. Dedelerin eşliğinde cemler düzenlenir,semahlar dönülür. Her Cuma gecesi düzenlenen bu cemlere kadınlı erkekli katılınır. Kadın erkek birlikte ibadete katılmanın açıklaması olarak da şu söylenir: “Kadınlarımız,eşlerimiz tarlada olsun,evde olsun daima bizimledir.Bize eşit ve denktir.Bu yüzden eşitliğin sembolü olarak kadınlarımızla birlikte semahlarımızı döneriz.” deniyor. Dönülen semahın da tarihi çok eskiye dayanır.Rivayete göre kırklar meclisine gelen Hz Muhammed’e Salmanı Farisi bir üzüm tanesi verir ve bu üzüm tanesini kırklar meclisinde paylaştırmasını ister. Hz. Muhammed Cebrail’in getirdiği tabakta bu üzüm tanesini sıkar ve dağıtır. Bunu içen kırklar "ya Allah" diyerek semah dönmeye başlarlar. Semah esnasında Hz. Muhammed’in sarığı düşer, kırklar düşen sarığı alır ve 40 parçaya ayırıp bellerine bağlarlar.(*) Semah sırasında bele bağlanan tülbent, Hz. Muhammed’in düşen sarığını sembolize eder.

Semahlarda dedeye sırt dönülmez, çünkü bu makam kutsaldır. Semah esnasında ayaklar çıplaktır. Makyaj gibi süs öğeleri kullanılmaz. Eğlence esnasındada yani düğün vb.gibi yerlerde de semah dönülmez.Bir çok semah çeşidi vardır.Bunların bazıları; Miraçlama Ali nur semahı, Kırklar semahı, Turnalar semahı, Erkan semahı, Gönüller semahı, Ya Hızır semahı, Nevruz semahı, Hacı Bektaş semahı, Muhammed âli semahı…’ dır.

Alevilikle ilgili daha anlatabileceğim konunun var olduğunu bilmekteyim.Fakat buna ne yazık ki zaman yetmez.Sizlerin Alevilikle ilgili tüm merak ettiklerinizi de mesajlarınız dahilinde cevaplamaya çalışacağım.Daha geniş bilgiye ilerde yayına geçireceğimiz "Geçmişten Günümüze Aleviler "kitabımda ulaşabilirsiniz.Yazımızı Hacı Bektaşı Veli’nin samahla ilgili sözüyle bitirelim:

"Semah, ariflerin aleti, muhiplerin ibadeti, taliplerin maksududur. Bizim semahımız oyuncak değil, ilahi bir sırdır. Bir kimse ki semahı oyuncak sayar o cahildir".


*) "http://tr.wikipedia.org/wiki/Semah"

 
Toplam blog
: 6
: 1602
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

Atatürk Üniversitesi sınıf öğretmenliği, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Yönetimi ve Teftiş Pla..