Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '09

 
Kategori
İnternet
 

Alexa Ocak 2009 verileri

1 yıl öncesine oranlarda büyük bir değişiklik var:

Google, Msn ve Yahoo yaklaşık % 33’er ile arada bir sıra değiştirerek, ilk 3’te sürüyorlardı. (Yani, internet kullanan herkes her gün bunlardan birine giriyordu.)

Yahoo şu anda 1. sırada ve % 30’un altında yavaş ama sürekli bir inişte.

Şimdi, % 20 ile Youtube ve % 15 ile Facebook var.

Bu da, son 2 yılda gelen 500 milyon yeni kullanıcının (1 milyardan 1, 5 milyara çıkıldı), interneti temel olarak bir eğlence aracı olarak gördüklerini gösteriyor.

Ancak, internetin en önemli bilgi kaynağı Wikipedia da, sürekli sıra yükselişinde.

Bir de alışverişçiler var: Bunlar, Ebay ve Amazon tarafından temsil ediliyorlar. Onlar da sürekli yükselişte. Haftasonu maaile hipermarket gezileri yavaş yavaş tarihe karışıyor.

Oyun siteleri ise, yeni çıktıkları zamanki ilk salgın sırasındaki ağırlıklarını yitirmiş görünüyorlar ama bugün hala çok satılan oyunların fiyatları, kitap, film ve müzik CD’si birim fiyatı ortalamasının çok üzerinde.

Yalnızca, haber / gazetecilik sitesi olanlar içinde, ön sıralarda kimse yok. (Bizde ise, 25 milyon kullanıcının 5 milyonu gazete sitelerine her gün giriyor ki bu dünya için günde 300 milyon kullanıcı anlamına gelir ki onu yalnızca ilk 5 sıradakiler becerebiliyor durumda.)

Blog siteleri de yükselişte ama yukarıdaki türden kullanıcıların çok açık ara altında kalıyorlar.

Buradan neler çıkarsıyoruz?:

20. yılında internet pazarı, artık altkümelere ayrılıyor.

İnternette tekelleşme yüksek düzeyde ki bu 2. Sanayileşme için kötü bir belirti ki robotçulukta da Japonya tekel durumunda.

Dünya’nın en büyük şirketleri sıralamasında, internet şirketleri henüz ön sıralara yükselemedi. Ancak, orada otomotivin yerini, bankacılık aldı (ki bu da borsayla ve internet bankacılığıyla sanal bir sektör durumunda).

Gidişatta tek istisna Wikipedia ki o da 2008’de bir bağış kampanyasına gereksinim duydu ve bunu başarıyla tamamladı. Bundan sonra da, bunu sürdürebilir, çünkü 100 dolar verip alacağınız kitaptaki bilgiyi, orada aynen ve bedavaya bulunca, ilkinde değil ama bilmem kaçıncısında, siz de bağış yaparsınız. Ben de yapacağım.

Bugün Dünya’da 1, 5 milyar internet ve 2, 5 milyar cep telefonu kullanıcısı var ama 3 milyar kişi köylerde ve 1 milyar kişi gecekondularda yaşıyor. Yani, en yeni kültürel mod ile en eski kültürel mod birbirlerinin sınırına girdiler ki bu açıkseçik bir çatışma demek.

Kuşkusuz internet, köyleri yenecek ama köylülerin 12.000 yıllık deneyimleri, netizenlerin 12 yıllık deneyimleri var ve savaşlarda arada demode silahlar da kazanabiliyor. Bugünkü Paris’te eski Fransa sömürgelerinden gelen Afrikalılar’ın on binlerce oto yakması durumu gibi, köylülerin kendilerine bedavaya getirilen internet araçlarını yakması biçimindeki olgular, önümüzdeki birkaç onyıl içinde gözlenebilir.

Tarihteki 5-10 temel ve yarı-temel kültürel modun birbirleriyle karşılaştıklarında, birarada barış içinde yaşadığı hemen hiç gözlenmemiş.

Alexa’nın son verileri işte, bizlere bunu söylüyor.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..