Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '09

 
Kategori
Dünya
 

Alexis kardeşim, peki Livia Jaroka neyim olur?

Alexis kardeşim, peki Livia Jaroka neyim olur?
 

Kardeşim Alexis


Komşumuz Yunanistan’daki olaylar durulmuş gibi gözüküyor. Durulması da samimi dileğimiz. Hatırlarsanız Atina’da bir polisin silahından çıkan kurşunla 16 yaşındaki Alexis Grigoropoulos adlı genç anarşistin gösteriler sırasında ölmesi üzerine başta başkent Atina olmak üzere, sol düşüncenin kuvvetli olduğu Selanik, Yanya ve Girit Adası’nda istenmeyen olaylar ortaya çıkmıştı. Gösteriler sonucu yüzlerce işyeri ve bina kundaklanırken başta okullar olmak üzere kamu ve özel binalar işgal ve yıkıma uğramıştı. Olaylar sırasında ölen genç böyle bir sonu hak etmemişti tabi’i ki. Önceki yazılarımızda nedeni ne olursa olsun, sonunda insan canına kıyma varsa bu durum hiçbir şekilde onaylanamaz demiştik.

Yunanistan diğer Balkan ülkeleri gibi yoğun bir Çingene nüfusuna sahiptir. Bu ülkedeki azınlıkların durumunu zaten biliyoruz. Tüm Avrupa da Çingene azınlık türlü sorunlarla iç içe. Bunu onları en yetkili ismi denebilecek Livia Jaroka şöyle dile getiriyor. Ne diyor *Livia Jaroka;

"Bütün Avrupa'da sorun Çingene olduğunu söylemekte. Bunu deklare etmek cesaret istiyor. İşsizlik çok yoğun, çalışanlar en kötü işleri yapıyor, onları asla anaokulu öğretmeni, satış elemanı olarak göremezsiniz. Avrupa'da 12 milyon nüfusumuzla en büyük azınlığız. Romanya, Bulgaristan ve Türkiye de AB'ye girdiğinde bu rakam 15 milyon olacak. Bulgaristan, Romanya ve Slovakya en problemli ülkeler. Ama en kötü ülke hangisi, söylemek zor… Çünkü mesela Yunanistan'a gittiğimde şoke oldum. Oradaki yerleşimler Macaristan'dan bile kötüydü. Bulgaristan'da bile Yunanistan'dan daha kötü sadece tek bir yer vardı." Diyor Livia Jaroka.

Avrupa Çingene Hakları Merkezi (ERRC) daha önce BM’ye Avrupa Konseyi’ne ve Avrupa Komisyonu’na Yunanistan’ı kapsamlı bir dosya ile şikâyet etti. Bunun üzerine Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg Yunan devletine CommDH (2006) 23 kayıtlı bir mektup gönderdi. Avrupa Konseyi Yunanistan’ın Çingene asıllı vatandaşlarına bakış açısına ilişkin tutumunu da ResChS (2005) 11 kayıtlı kararı ilan etti. Ayrıca 2006 yılında da sosyal haklar konusunda Yunanistan için yine aynı kurum tarafından hazırlanan raporda Çingenelerin içinde bulunduğu içler acısı durum bütün detayları ile dile getirildi. BM’de 2002’den 2004’e kadar bu konuda birçok rapor yayınladı.

Yunanistan’da yaşanan olaylar onaylanacak cinsten değil ama halkı yönetenler AB’ ye giren Yunanistan halkının beklentilerinin tam olarak karşılanmadığını. İşsizlik, gelir adaletsizliği sorunun çözülmediğini. Birde her fırsatta inkâr ettikleri azınlık hakları konusundaki yanlış tutumlarının bu istenmedik olayları körüklediğini göz ardı etmemeleri gerekirdi sanırım.

Alexis bir simge olmuştur. Hem de Yunanistan dan çıkıp tüm dünyayı içine alan bir simge. Alexis kardeşim, peki Livia Jaroka, yâda Batı Trakyalı Ahmet, Ayşe neyimiz olur?

* Livia Jaroka: Avrupa Parlamentosu’nun Macaristan doğumlu ilk Çingene milletvekili.

Keyifkafe adlı siteden alıntı yapılmıştır.

 
Toplam blog
: 405
: 914
Kayıt tarihi
: 19.04.07
 
 

Okumayı ve kendimce yazmayı severim. Samimi eleştirilere açık biriyimdir. ..