Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mayıs '15

 
Kategori
Balıkçılık
 

Algarna hakkında ne biliyoruz

Algarna hakkında ne biliyoruz
 

Balığın neslini bitiren bir avlanma aygıtıdır.


ALGARNA NEDİR:
 
Bildiğimiz Trol'un şekilde de görüldüğü gibi demir borudan çerçeveli olarak yapılan daha küçük bir modelidir diyebiliriz.
 
Ancak bu avlama metodu olan Algarnanın çerçevesinin iki yanında bulunan ve adına da kızaklar dediğimiz demir çerçeve ağın zemine daha iyi temas etmesini sağlar. Alt tarafta bulunan zincir, torbaya monte edilmiş olan kurşun yakadan daha önce zemine temas eder.
 
Hal böyle olunca , bu zincir, zemin içerisinde gizlenen ne varsa Allah yarattı demez Dil balığı Karides,Tekir, Barbun, Mezgit, Kalkan gibi dip balıklarını dipten yükseltmek suretiyle torba şeklindeki ağın içine doğru yönlenmesine neden olmaktadır.
Bu katil Algarnanın dip trolüne oranla daha küçük boyutlu olması nedeniyle bu av aracına, trolün çekilemeyeceği dar ve kayalar arasındaki kısa zeminlerde ve çok daha yüksek çekim hızında olması nedeniyle de daha verimli av yapabilme imkanı vermektedir.
Bilhassa şahsen şahit olduğum Marmara denizindeki tüm mevcut adaların etrafında bilhassa karides avcılığında tercih edilen, dip taramalı olan bir katliam metodudur. 
Deniz dibinde ne kadar yavru balık ve yumurta varsa hepsini bertaraf eder. Bu nedenle buna ben Katil Algarna ismini vermişimdir. Bu lafıma ağabeyim de çok gülmüştür...
 
Bu Algarnaların ağız genişlikleri ortalama 2.5 - 3.0 metre, ağız derinlikleri 35 - 45 santimetre, torbanın uzunluğu 1.0 -1.5 metre, en önemlisi ise torba ağının göz  açıklık mesafesi minimum 70 - 72 milimetre olması şarttır.
 
Ancak bu işi yapanlar çok kurnaz olduklarını sandıklarından dolayı daha küçük balıkları avlamak için bu torba ağının göz mesafesini 60 milimtrelik ağdan yapmaktadırlar.
 
Bu Algarnayı çeken kullanan teknelerin uzunlukları 6 - 10 metre arasındadır. Sistem tamamen Vinç ve bunlara bağlı olan makaralar ve makaralardan geçen çelik halatları çekmeye yarayan ırgat makinelerinden oluşmaktadır.
 
Aşağıda belirtilen yasanın koyduğu 2. ve 3. maddelerin uygulanması adeta keyfiyete bırakılmış gibidir. Oysa Troller için avlanma mesafesi kıyıdan minimum uzaklık  3 mildir..O halde bu Algarnada bir çeşit trol sistemi olduğuna göre bunlar için de avlanması gereken mesafe en azından bu olmalıdır diyorum.
 
NOT:
 
Su ürünleri avcılığını düzenleyen 2008-2014 av dönemine ait 2/1 numaralı tebliğin 27. Maddesi gereğince
1- Marmara denizi, İstanbul ve Çanakkale boğazlarında dönem boyunca, bu yerler dışında kalan karasularımızda ise 1 Mayıs - 31 Ağustos tarihleri arasında algarna ile deniz salyangozu avcılığı yasaklanmıştır. 
2-Deniz salyangozu istihsalinin, gün doğumu ile gün batımı arasında yapılması zorunludur.
3- Algarna ile sahilden itibaren 500 metre mesafe içerisinde istihsal yapılamaz.
 
Kaynak:nurideniz 
 
Toplam blog
: 282
: 4843
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

1949 istanbul doğumluyum, 1973 yılında Kimya ve işl. mühendisligini bitirdim. Halen agabeyimle bi..