Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '21

 
Kategori
Teknoloji
 

Algı Yönetimi

Artık savaşlar cephelerde değil zihinlerde yapılıyor, zihinleri bombardımana tutmanın yolu da algı yönetimi ve manipülasyondur.

Hedef kitleyi tespit edip ilgili hedef kitleye ulaşmanın ve manipülasyon yapmanın en kolay yolu medyadır.

Her yalanın bir alıcısı ve her alıcının da takip ettiği bir medya var. Bilgiye ulaşmanın en kolay olduğu çağdayız. Medya insanları bilgilendirmenin aksine düşünme yetisini elinden alıp bireysel tercihten uzaklaştırmakta. Aynı konuda yapılan farklı haberlerin doğruluğunu ispat etmek için bile onlara hizmet eden uzmanlara mahkûm haldeyiz. Neyi nasıl yapmamız ve hangisini tercih etmemiz gerektiğini bile onlar belirlemeye çalışıyor.

Yapılan algının gerçeği yansıtmamasına rağmen kitlelerin zihnindeki karşılığını onlara sunuyorsanız gerçek olduğuna inanıyor.

Duygusal ve unutkan insanların daha çok kandırıldığı görülmekte. Kitlelerin aklını kullanmaktan vazgeçip, duygularıyla hareket ettiği zaman, duygularına hitap eden akılların hakimiyeti altına girmesi doğaldır.

Haberleşme özgürlüktür evet, bilgi akışını da sağlar ama aynı zamanda kontrol altına alınmanın da aracıdır.

Mesela WhatsApp 180’den fazla ülkede kullanılıyor 1,5 milyardan fazla aktif kullanıcısı var. Evet iletişimde özgürüz ama yalnız değiliz, kontrol altındayız. Yazdığımız hiçbir şey biz sildiğimizi zannetsek de silinmiyor, veri madenciliğinde kullanılıyor.

Kitle iletişim araçları aracılığıyla akıl felci yaşıyoruz. Adamın ülkesini işgal edip, algı yönetimiyle sizi kurtarmaya geldik diyebilirsin…

İçinde “milli” kelimesi geçen her şeyi faşist ve kötü, “demokrasi” kelimesi geçen her şeyi de özgürlükçü ve güzel tanımlamasının yapıldığı çağdayız.

Milli takım, ermenilere 3 gol attı; Irkçı, faşist (!)

Topumu tüfeğimi topladım size demokrasi getireceğim; Şak şak şak yaşasın demokrasi (!)

Tartışma alanının oluşturulduğu her konunun normalleştiği ya da yasallaştığı görülmekte.

Meşhur hikâyedir; Papa New York’a gider, uçaktan iner inmez gazeteciler: “New York’taki genelevler hakkında ne düşünüyorsunuz?” Papa cevap verir: “New York’ta genelev var mı?” Ertesi gün manşetlerde: “Papa uçaktan iner inmez New York’taki genelevleri sordu…”

X ürününü kullananların daha prestij sahibi olduğu algısını oluşturup, kitlelere satın alınmasını istedikleri ürünler satılıyor.

ABD, Hollywood yıldızlarına kovboy filmlerinde sigara içmesi için milyonlarca dolar aktararak sigara reklamını en etkili şekilde yaptı. Bitmedi sigara iç kanser ol ilaçta al…

Örnekler çoğaltılabilir.

Algı yönetimi ve manipülasyonun üç lideri; Hasan Sabbah, Hitler Almanyası ve ABD…

Manipülasyonlara karşı direnmek istiyorsak, aklımızı kullanmak ve eleştirel düşünme yeteneğimizi geliştirmek zorundayız.

Aklımızı kullanalım bizim tarlayı başkası sürmesin!

-

Kağan KAYA

 
Toplam blog
: 6
: 45
Kayıt tarihi
: 15.10.21
 
 

Gazeteci / Yazar ..