Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Temmuz '10

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Algıda Seçicilik ve Farkında Olma

Algıda Seçicilik ve Farkında Olma
 

Algıda Seçicilik ve Farkında Olma

Kızılderili ve Genç Bir Çift Hikayesi

Günlük olayları izlerken, yorumlarken ve değerlendirirken bakış açımızı neye göre ayarlıyoruz ya da neler bakış açımızı, söylemlerimizi, davranışlarımızı hepsinde öte düşüncelerimizi etkiliyor ? Hangi koşullardan etkileniyoruz da bazen çok agresif, katı, tutucu sinirli olurken, bazen son derece sakin, durdun, kibar ve anlayışlı olabiliyoruz. Sinirli ve sakin hallerinde konuştuklarımız, yazdıklarımız, söylemlerimiz değişiyor mu ?

Olayları ve durumları algılama biçimimizde ya da seçmemizde çevreden gelen uyarıcıların etkileri nasıl oluyor ? Uyaranlar algılarımızı ve bakış açılarımızı değiştirebiliyor mu ? Herhangi bir durumda ani kararlar verip, acele sözler söyleyip çevremizde kalbini çok kırdığımız, üzdüğümüz insanlar olmuştur mutlaka. Hatta bazı zamanlarda olayları ve durumları abartıp aslını astarını sormadan sert ifadeler kullanmışızdır. Kısa bir süre sonra yanıldığımızı anlamış ve dönülmez akşamın ufkunu çoktan geçtiğimiz için geri dönüş ya da bildirim yapamamışızdır.

Çevremizde ya da toplumumuzda yaşananlara olumlu ya da olumsuz tepki göstermeden, günlük ilişkilerimizde birilerine düşünmeden sözler söylemeden önce ortamdan bize gelen mesajları ya da bildirimleri algılamada kafamızda oluşturacağımız seçicilik ya da farkında olma durumu birçok durumda bizi istemediğimiz durumlardan kurtaracaktır. Aksi takdirde ekte verilen 2 örnekteki gibi olur yanılabilir ya da sakin ve dingin durursak da ne demek istediğimizi algılamamızın koşullarının insanların içinde bulundukları duruma göre nasıl değişebildiğini görebiliriz.

KIZILDERİLİ

Bir gün New-York'ta bir grup iş arkadaşı, yemek molasında dışarıya çıkar.
Gruptan biri, Kızılderili'dir. Yolda yürürken insan kalabalığı, siren sesleri, yoldaki iş makinelerinin çıkardığı gürültü ve korna sesleri arasında ilerlerken,
Kızılderili, kulağına cırcır böceği sesinin geldiğini söyleyerek cırcır aramaya başlar. Arkadaşları, bu kadar gürültünün arasında bu sesi duyamayacağını,
kendisinin öyle zannettiğini söyleyip yollarına devam eder.

Aralarından bir tanesi inanmasa da, onunla aramaya devam eder. Kızılderili, yolun karşı tarafına doğru yürür, arkadaşı da onu takip eder. Binaların arasındaki bir tutam yeşilliğin arasında gerçekten bir cırcır böceği bulurlar.
Arkadaşı, Kızilderili'ye: 'Senin insanüstü güçlerin var. Bu sesi nasıl duydun?' diye sorar.
Kızılderili ise; bu sesi duymak için insanüstü güçlere sahip olmaya gerek olmadığını söyleyerek, arkadaşına kendisini takip etmesini söyler.
Kaldırıma geçerler ve Kızılderili cebinden çıkardığı bozuk parayı kaldırımda yuvarlar. Birçok insan, bozuk para sesini duyunca sesin geldiği tarafa bakarak, onun ceplerinden düşüp düşmedigini kontrol eder.
Kızılderili, arkadaşına dönerek:
'Önemli olan, nelere değer verdiğin ve neleri önemsediğindir. Her şeyi ona göre duyar, görür ve hissedersin.'der.


Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilirler. [Mevlana]

GENÇ BİR ÇİFT

Genç bir çift, yeni bir mahalledeki yeni evlerine taşınmışlar. Sabah kahvaltı yaparlarken, komsu da çamaşırları asıyormuş. Kadın kocasına ' Bak, çamaşırları yeterince temiz değil, çamaşır yıkamayı bilmiyor, belki de doğru sabunu kullanmıyor.' demiş. Kocası ona bakmış, hiçbir şey söylememiş, kahvaltısına devam etmiş.
Kadın, komsusunun çamaşır astığını gördüğü her sabah aynı yorumu yapmaya devam etmiş.
Bir ay kadar sonra, bir sabah, komsusunun çamaşırlarını tertemiz olduğunu gören kadın çok şaşırmış 'Bak' demiş kocasına ' Çamaşır yıkamayı öğrendi sonunda, merak ediyorum, kim öğretti acaba ?'
'Ben bu sabah biraz erken kalkıp penceremizi sildim' diye cevap vermiş kocası.

Hayat böyle değil midir ?
Başkalarını izlerken gördüklerimiz, baktığımız pencerenin ne kadar temiz olduğuna bağlıdır. Birini eleştirmeden ve hemen yargılamaya davranmadan önce zihin durumumuza bakmak ve 'iyi' olanı görmeye hazır olup olmadığımızı fark etmek güzel bir fikir olabilir ...


 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..