Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Haziran '15

 
Kategori
Psikoloji
 

Algılarımız çalgılarımız

Algılarımız çalgılarımız
 

Algılar kişiye özel ve farklıdırlar.


Algı kavramı bu günlerde revaçta. Algı operasyonları ile insanların belli konulardaki görüşlerine, anlayışlarına müdahale edildiğinden söz ediliyor.

Bizim konumuz algıya dışarıdan yapılan operasyonlar değil. Algının kendisi.

Her ne kadar ilk bakışta basit bir şey gibi gözükse de algı insan yaşamının oldukça önemli bir parçası.

Tüm yaşamlarımız algılarımız üzerine kurulu ve algılarımız çerçevesinde sürüyor.

Algılarımız kavşaktaki trafik polisi gibi düşünce, duygu ve davranışlarımıza yön veriyor.

Başlıktaki çalgı sözcüğü algı sözcüğü gibi kendi doğal ve gerçek anlamında kullanılmamış. O algılarımıza dayalı olarak gösterdiğimiz tepkileri dışa vururken kullandığımız sanal bir araç. Doğru algıladığımız şeyler için doğru sesleri veren, yanlış algılarımızda da hiç beklenmedik şekilde çok kötü, kulak tırmalayıcıdan inanılmaz iyi ve mest ediciye kadar değişen tonlarda ses çıkaran ve gerçek olmayan enstürman.

Algı sözcüğü Türk Dil Kurumu sözlüğünde “bir şeye dikkati yönelterek o şeyin bilincine varma, idrak” olarak tanımlanıyor.

İşte o idrak her zaman doğru yerde ve sağlam temel üzerinde durmuyor.

Bu yazı da o idrakin yer değiştirmesi halinde bize neler oluyor sorusuna dikkat çekmek üzere yazılıyor.

Kişilere, somut ve soyut şeylere, olaylara sağlıklı bir şekilde ve doğru açıdan bakmayınca neler olabildiğine, olabileceğine ilişkin sonuçlar çıkarmaya çalışıyor.

Aklınıza gelebilecek önemli ya da önemsiz her kavram için algı bozukluğundan, algı yanılsamasından söz edebiliriz. Bunların bir kısmının yaşamlarımızdaki yerleri bakımından önemlerine ve boyutlarına bağlı olarak kişiler ya da toplumlar anlamında üzerimizde sınırlı etkileri vardır ve çarpık olup olmamaları büyük önem taşımaz.

Oysa başka bir kısmı da vardır ki, çarpık olmaları bizim birey ya da toplum olarak bütün yaşam döngümüzün de çarpılmasına, doğal mecrasından çıkmasına, neden olurlar.

Aile algımızın çarpık olması aile düzenimizi çarpık kılar.

Sağlık algımızın çarpık olması sağlık anlayışımızı çarpık kılar.

Din ve inanç algımızın çarpık olması bu alanda yanlışlar yapmamıza neden olur.

Cinselliğe bakışımızın çarpık olması bizi beklenmedik yerlere götürür.

Para ile, aşk ile, kavga, savaş, barış, ırk, cinsiyet ile ilgili algılarımızın sağlıksız olması bizi sağlıksız düşünmeye, sağlıksız tepkiler vermeye zorlar, yönlendirir.

Sağlıklı algılara sahip bir toplumda çarpık algılarla yaşarken beklenmedik çıkışlar yaparız. Dikkat çekeriz.

Algıları büyük ölçüde bozulmuş bir toplumda da yanlış çıktılar, çalgılardan çıkan yanlış sesler doğru olarak kabul edilebilir.

Algılarımızı sağlıksız kılan şeylerden biri bu günlerde revaçta olan dışarıdan algılara yapılan müdahaleler yani algı operasyonları olsa da sosyal çevremiz, ruh hallerimiz, alışkanlıklarımız, duygusal durumlarımız, ekonomik güçlük da kolaylıklarımız ve başka nedenler de algılarımızı bozabilirler.

Görme özürlü kardeşlerimizden özür dileyerek dilimizde yerleşmiş bir deyimle ifade etmek gerekirse sonuçta “körle yatan, şaşı kalkar.”

Din adına hareket ettiğini söyleyip olmadık vahşi cinayetlere imza atanından, insanlığı bir kenara bırakıp mezhep ve etnik farklılık temelinde hareket ederken insanlığa zarar verenlerine kadar pek çok hareketin çok sayıda insanı etkilemekte olduğu, güvendiğimiz medya kurum ve araçları ile siyasi ya da dini kişilerin algılarımıza açık ya da gizli, bilinçli ya da bilinçsiz operasyonlar yaptığı bir dünyada buna dikkat çekmenin önemli olduğu düşüncesindeyim.

Her konuda ve her anlamda önce algılarımızı sonra da çalgılarımızı gözden geçirip doğrultabilecek kişiler ve toplumlar olabilmemiz; dünyanın bu günkü konukları olarak insanlık temelinde kardeşçe bir arada yaşama bilincine ve kültürüne erişebilmemiz umudu ve dilekleri ile.

 

 

30.06.2015

 12:33:09 

 
Toplam blog
: 284
: 245
Kayıt tarihi
: 21.06.14
 
 

Yaşadığımız evrenin oldukça zengin bir yer olduğunun farkındayım.  Bu zenginliğin çok az bir kısm..