Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '12

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Alı alına moru moruna;Yılbaşı sofralarına

Alı alına moru moruna;Yılbaşı sofralarına
 

internetten alıntı


 

Yeni yıla merhaba demeye hazırlandığımız şu günlerde… Ki 2012 de yeniydi de eskidi… Diğer geçirdiğimiz, ardımızda bırakıp da terk ettiğimiz yıllar gibi. Aslında geçen yıllar mıydı yoksa istemeden tükenen ömürler mi? Su gibi akıp giden ömürler…

Kâh sevindik 2012 de, kâh üzüldük, bazen kahırlandık da nice değerlerimizi de sonsuzluğa uğurladık. Kimimiz bana çok uğurlu geldi diye tanımladık, kimimiz de hadi bitsin artık diye günleri saydık.

Hoş geldin 2012… Nice nice mutluluklar yaşattın bize. Ve… Güle güle… Uğurlar ola…

Sen tarih yapraklarında yerini almaya hazırlanırken, bizler de yılbaşı sofralarına neler hazırlasak da sevdiklerimize sunsak diye telaşa daldık.

Bu kadar sohbetten sonra; yılbaşı sofralarınıza çok yakışacağını düşündüğüm ve sevdiklerinize ikram ettiğinizde; övgülerle taçlanacağınız leziz bir salata tarifi var sırada.

Antioksidan deposu, kalp dostu, kırmızı pancarla hazırlanan salata var; 2013 yılbaşı menüsünde. Hazırlaması kolay, tadı enfes. Dikkat edin, yerken; soluğunuz kalmasın nefes nefes.

Malzeme listesi;

1 kg. kırmızı pancar

1 su bardağı dövülmüş ceviz içi

1 su bardağı nar ekşisi

1 baş soyulmuş ve dövülmüş sarımsak

1 limon suyu

1 çay kaşığı tuz

İlk önce kırmızı pancarları ince bir bıçakla sap ve yapraklarından ayırıp, kabuklarını da inceden inceye soyduktan sonra, bir miktar tuz ilave edilmiş su içerisinde haşlamaya başlayalım. Tabii iyice yıkamayı unutmadan;)

Filizlenmiş olan yapraklarını da bir yana ayıralım, lazım olacak sonra.

Pancarlar haşlanırken, derince bir porselen kabın içerisinde; tuz, sarımsaklar ile limon suyunu iyice ağarıncaya (beyazlaşıncaya) değin çatalla çırpalım. Ve… Nar ekşisini içine katalım.

Haşlanan pancarları, minik minik küpler halinde doğrayıp, içine dövülmüş ceviz içini katalım ve bu karışımı hazırladığımız sosun içerisine katalım. En az yarım saat pancarlar ile sosun birbirini özümsemesi için bekleyelim. Bu arada, pancar lekesi çıkmaz, sularının sıçramaması için dikkat etmekte fayda var.

Ayrıca salatayı karıştırırken, kaşık darbeleri ile ezmemeye de özen gösterelim.

Pancarın haşlama suyunu da ziyan etmeden saklayabilir ve her gün bir bardak tüketerek, kalp sağlığınıza katkıda bulunacağınızı unutmayın.

Salata özümsemeye dursun. Pancar filizleri ile yarım demet maydanozu irice kıyalım.

Pancar salatasını büyükçe bir servis tabağına aldıktan sonra, etrafını kıyılmış pancar ve maydanoz ile süsleyelim.

Yeni yıla sevdikleriniz ile birlikte sağlıkla ve pür neşe ile girerken ve yerken beni de anarsanız sevinirim.

Gözlerinizdeki; ümit pırıltıları,

Yüreklerinizdeki; umut ışıklarınız daim,

Her an ve yaşamınız süresince mutluluk ile sağlık; asla birbirinden ayrılmayan yoldaşınız,

Gönülden dilekleriniz gerçek,

Sofralarınız bereketli ve şen,

Tarif kârınız Ayşen,

YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN.

Sevgi ve saygılarımla…

Ayşen Arslangiray Kura

28 Aralık 2012 / İzmir’den

 

 

 

 
Toplam blog
: 533
: 1375
Kayıt tarihi
: 14.11.10
 
 

Aydoğdu; kızgın güneşinde Ağustos'un, sararmıştı altın sarısı başaklar. Kırlangıçların göç dansın..