Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ocak '13

 
Kategori
TV Programları
 

Ali Ayşe’yi Seviyor Merhaba Hayat’ı yerinden mi etti?...

Ali Ayşe’yi Seviyor  Merhaba Hayat’ı yerinden mi etti?...
 

NTC Medya’nın dizisi Ali Ayşe’yi Seviyor bildiğiniz gibi Show TV ile anlaşamamıştı. Ne oldu ne olacak derken Fox TV ile anlaştığını duyduk ve fragmanları yayınlamaya başlandı akabinde.

Ve bu pazar yayına girecek dizi.

Dizi yayına girerken Merhaba Hayat dizisi de yayından kalkıyor. Üstelik bu pazar finali beklenirken dizinin. Finalsiz kalktı kalkıyor derken gelen açıklamayla finalin yapılacağını öğrendik, böylelikle ortadaki karışık anlamalarda çözüme kavuşmuş oldu.

Salı geldim Salı gidiyorum der gibi bir açıklamanın ardından pazar günü yayınlanan dizi pazar günü final yapmıyor gelecek hafta salı günü yapıyor.

Güçlü oyuncu kadrosu ve güçlü bir yapım firmasına rağmen sessiz sedasız dizinin kalkması düşündürücü elbette bunun sorgusunu yapmayacağım sadece şunu söylemekle yetineceğim her dizi bir finali hak eder her ne olursa olsun. Merhaba Hayat gelecek salı umarım finaliyle biter, zira çok finali yayınlanacak denilen diziler hala finali bekleyen seyirciyle doluyken bir acabamız var elbet…

Sorgusunu yapmayacağım finalsiz kaldırılıyor haberleri ve sonradan gelen final haberini ama dizinin tutmayacağı zaten en başından belliydi ve neden dizinin reytingleri kötüydü yazacağım.

Merhaba Hayat yayına girmeden önce MED Yapım’ın sloganı şuydu “Doktorlar” dizisinin yapımcısından yeni doktorlar dizisi.

Oysaki yeni falan değildi Amerikan dizisinin Türkiye’ye aktarılışıydı.

Yenilik sadece oynayanların Türk oyuncular olmasıydı.

MED Yapım yeni bir doktorlar dizisi gibi tutar hesabı yaptı bu sloganı atarken ama atladığı önemli bir şey vardı.

Doktorlar dizisi Amerikan dizisiyle aynı değil bizden olan bir Doktorlar dizisiydi.  Amerikan uyarlaması olsa da yönetmen ve senaristlerin başarısıyla, bizden esintilerle uzun yıllar herkesin beğenisini kazandı.

Merhaba Hayat ise Türk izleyicisini kucaklayacak bir öyküye sahip değildi. Türk izleyici profili oluşturamayan yapımlar ısrarla Amerikan yapımlarını birebir ülkeye taşıyor ama bu ayrıntıyı atlayarak.

Bizden, bize yakın olmayan hiçbir uyarlamayı Türk izleyicisi benimsemiyor.

Hani yeni denekler diyorsunuz ya onla da alakalı değil bu, internetin bu kadar yaygın olduğu bir zaman diliminde, uydu yayınlar yapılırken zaten orijinalini izleme şansı olan seyirci neden dili Türkçeleşmiş, oyuncusu Türkleşmiş bir yapımı yeniden izlesin ki. Orijinalini o kültüre yakın olduğu gerçeği ile izlerken TR versiyonun da bu gerçeği bulmuyorsa, yapay kalıyorsa neden zamanını heba etsin ki.

Etmedi de zaten bu kadar yayında kalması bile mucize.

Ama MED Yapım eski doktorların başarısını yapım firması olarak kendine bağladığı için senarist ve yönetmen ayrıntısı ile “Doktorlar” dizisinin başarı kazandığını yok saydığı için Merhaba Hayat dizisinde de başarı sağlayacağını düşünmüş olmalı ki sezona iddialı bir iş olarak girip salı günü başlamış iddialı bir günde büyük iddiaya kalkışmıştı.

Tabii salıyı seçerken belki eski oyuncusu Hazal Kaya’nın Son Yaz Balkanlar dizisinin karşısında olarak yarışmak düşüncesi de yatıyordu kim bilir.

Hani Merhaba Hayat oyuncularının bir kısmı Feriha’dan gitme ya da yollarını ayıranlar olunca gizli bir rekabet mi vardı demeden de edemiyor insan…

Böyle bir hesap var mıydı bilinmez ama salı her ikisine de yaramadı neticede.  Merhaba Hayat pazara kaydırıldı Son Yaz’da şans tanınmadan yayından kaldırıldı.

Şimdi diyeceksiniz ama Umutsuz Ev Kadınları var Amerikan çevirisi o da. Evet ama bizden izlerin fazlaca hakim olması diziye başarı sağlamıştır yoksa o da birebir aynısı olsa bu başarıyı yakalayamazdı.

Kaldı ki İntikam dizisinin durumu ortada. Onca reklam ve desteğe rağmen Revenge’nin aynısı olma zorunluluğu ile bize çevrildiği için diziye ilgi beklenildiği gibi değil. 2. Bölümde aldığı reyting de bunu ispatlar nitelikte.

Amerikan dizilerin Türkiye’de yeniden çekilmesi değil sorun olan, sorun olan alınan dizinin Türk yapısına uyarlanmayışı, bizden izler taşımaması. Orijinali elinizin altında olan bir diziyi izlemek varken hani AB denilen eğitim düzeyi yüksek, şimdilerde eğitim düzeyi düşmüş ekonomik düzeyi yükselmiş izleyici gurubu neden izlesin ki. Bunu neden diyorum ısrarla bu tür diziler için biz AB’ye hitap ediyoruz diyorlar da ondan…

Yani demem şu eğitim düzeyi yüksek insanlar AB gurubunda olsun olmasın orijinal bir yapımı tercih eder. Şimdi oluşturulan AB’de ekonomik düzeyi yüksek kesim Türk izleri taşımayan bir yapımı izlemez. Genel izleyici ise zaten kendinden olmayan, kendini yakın hissetmediği bir diziyi izlemez.

Eski AB çift üniversiteli kesimse zaten dizi izlemez arada izleyen denekleriniz de sizi yanıltmış olmalı ki ısrarla böyle bir gurup hayali içinde yol almaya devam ediyorsunuz.

Arka Sokaklar, Kurtlar Vadisi gibi yapımların uzun yıllar izleniyor olmasında ki bir gerçek de budur. Türk izleri, Türk toplumuna yakın gerçek olmayan ama istenilen, hayal edilen, özlem duyulan şeylerin dizileştirilmesini seviyor.

Örneğin eski doktorlar dizisinde izleyici de öyle bir hastane hayali, öyle doktorların olma hayali, beklentisi vardı.

Yine Arka Sokaklar özlem duyulan polis tipi, her şeye ulaşan, çözen, ödün vermeyen. Olmadığını bilseler de duyulan özlem beklentiyle izleniyor-izleniyordu bu diziler.

Ve aşk. Günümüz aşklarından uzak, bozulmamış, el değmemiş ulaşılmayan, hayal edilen. Şimdiki yapımlarınızda tüm bunları bulamayan izleyiciyle karşı karşıya olduğunuzun bilmem ne kadar farkındasınız…

Bu yüzden yapımcılar yeni bir işe soyunurken ısrarla modaya uymasınlar ısrarla TR izleyicisinin isteklerine uysunlar.

Ortalama TR izleyicisi ortadayken, farklı seçenekler sunarken yaratıcılık kullansınlar ama kullanırken de bizim kültürümüze yakın olanı seçsinler, seçsinler ki böyle iddialı girip sezon tamamlanmadan ortadan kaldırılmasınlar.

MED yapıma yeniden gelirsek bu yıl hiç yaramadı onlara.  Sezona iddialı başladığı hiçbir işi tutmadı. Kaldı ki yeni işleri değil eski işleri de sezonlara damga vurduğu halde bu yıl o işlerde eski çıkışlarını yakalayamadı. Hatta finalsiz yayından kalkan dizisi iki sezon fenomenleşmiş bir diziydi malumunuz Adını Feriha Koydum sonradan adı Emir olan. Umutsuz Ev Kadınları da geçen yılki başarı grafiklerini yakalayamıyor. Evet, bize yakın olduğu için beğeni topladı dizi ama bu yıl dizi aynı yaklaşımla kucaklanmıyor izleyici tarafından.

MED Yapım bunun sorgusunu artık kendisinde aramalı. Bunun zamanı çoktan geldi gelmesine de acaba diyorum seyirciyle gizli bir savaş mı var MED Yapım cephesinde yoksa başka bir kaybedişin öyküsü mü tüm bunlar.

Zira MED Yapım gibi güçlü bir yapımın dizisi pazar finali yapılacakken aniden henüz piyasada oldukça yeni olan bir yayın kuruluşunun yeni dizisi Ali Ayşe’yi Seviyor ‘a tercih ediliyorsa vardır bir hikmet bakalım yakında anlaşılır.

Ve gelelim Ali Ayşe’yi Seviyor-a. Bakalım seyirci onları sevecek mi? Açıkçası bunu kestirmek zor birçok yapım için dizi başlamadan yapmış olduğum öngörülerde yanılmadım bu yıl ama bu dizi için çok net konuşamıyorum. Sadece benzerlerini çok izledik, dram ya da komedi olarak. Bir baba ve oğul anne ve kızına aşık. Bu diziyi benzerlerinden ayıran yaratıcılık nerede kestiremediğim için net konuşamıyorum ama siz anladınız nasılsa net konuşmadan net cümlemin anlamını.

Yolu açık olsun diyorum yine de neticede her iş emekle yola çıkıyor biraz da özen ve yaratıcılıkla çıksalar tüm bu hezimet yaşanmaz bakalım belki bu sefer özenlidirler.

oyatekin@gmail.com                                                                                               

https://twitter.com/#!/oyatekin (@oyatekin)                                       

http://yurthaber.mynet.com/yazarlar/tum/1/o.tekin35

OYA TEKİN / MEDYABEY.COM

Not: Burada yazılan tüm yazılarım elektronik imza ve zaman damgası güvencesi altında yasal hakları korunmaktadır. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilmeksizin izin alınmadan kullanılamaz.

 
Toplam blog
: 295
: 3718
Kayıt tarihi
: 01.10.06
 
 

Milliyet Bloğa nasıl geldim ve nasıl yerimi aldım bilmiyorum. Sanırım uzun yıllar okuduğum bölüml..