Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '15

 
Kategori
Güncel
 

Ali Koç, TÜSİAD'ın "vicdanı"nın sesi mi?

Ali Koç, TÜSİAD'ın "vicdanı"nın sesi mi?
 

internetten alınmıştır


Yüzlerce yıllık ağalık düzeni söz konusudur. Mal mülk ne varsa sahibi ağadır.Diğerleri ağanın yanında karın tokluğuna çalışan marabalardır. Düzen böyle kurulmuştur...Hiç kimse bu düzene itiraz etmez, isyan etmez.

Ama bir gün bir Feyzo çıkar , bu düzeni değiştirmek ister...Kibar Feyzo, büyük şehir görmüştür; orada sosyalist işçilerin "şehir agaları"na karşı hak hukuk mücadelesine şahit olmuştur.

Memlekete dönünce de, köyün duvarlarına "Faşo Aga" yazarak isyanını ortaya koymuştur....

Veya, Kibar Feyzo değildir de Kadir İnanır abimizdir...O Kibar Feyzo gibi maraba da değildir üstelik...Aganın oğludur...Ama Avrupa görmüştür; üniversite okumuştur.

O da yüzlerce yıllık Agalık düzenini değiştirmek ister...Bunun için marabayı mal-mülk sahibi yapacak, tarlalarını onlar arasında paylaştıracaktır.

Heveslidir, heyecanlıdır, idealisttir...Agalık düzenini değiştirmek için marabayı toplar...Onlara çalıştıkları tarlaları vermek ister...Amma...

..........................................................................................

Türkiyenin en büyük Kapital sahibi "Koç Aga"nın küçük oğlu Ali de tıpkı yukarda özetlerini verdiğimi Yeşilçam film kahramanları gibi bir çıkış yaptı.

"Eşitsizliğin ortadan kalkması için kapitalizmin ortadan kalkması gerekir. Ben en azından eşitsizliğin minimum seviyeye indirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Gerçek sorun kapitalizmdir."dedi.

Ali Koç'un bu çıkışının Kibar Feyzo'nun "agalık düzeni"ne karşı çıkışından farkı var mı?...Özü itibarıyle yok!

Ama, kibarlık bir yana Kibar Feyzo ile "Ali Koç" arasında büyük bir fark var: O da, Kibar Feyzo, öküzün olmadığı yerde çifte koşulan maraba iken, Ali Koç, Koç Ailesi'nın küçük oğludur.

O zaman, Ali Koç'un bu çıkışını Kadir İnanır'ın bilmem hangi filmlerinde canlandırdığı, ağalık düzenini değiştirmek isteyen "Aga oğlu" na benzetmek gerek..Burada öz de, söz de, sıfat da aynıdır.

Ne var ki, benim gönlüm Ali Koç'u duruşu, görünüşü ve vermek istediği mücadeledeki "gücü" bakımından Kibar Feyzo'ya benzetmekten yana...

Ali Koç'u bu çıkışından dolayı diline dolayanlar olmuş, alay konusu yapmış...Neden?...Çünkü Ali Koç maraba değil, bizzat "aga"nın oğluymuş!...

Birisi çıkmış; "Ali Koç'a destek olmak isterdim ama o kadar param yok" demiş...Güya espri yapmış bu zatı muhterem....Allah bilir bunu söyleyen CHP'li bir vatandaşımızdır...Solcu CHP'nin banka sahibi olduğunu unutur, memleketin en zengin "seçkin muhit"lerinin "solcu" CHP'ye oy verdiğini düşünmez, böyle espriler yapar!!

Bu ülkede, yıllarca kapital sahipleri sosyalist olmadı mı?...TÜSİAD üyelerinin çoğu "solcu" değil mi?...Ali Koç'a  niye kızıyorsunuz??

Ali Koç  da, tıpkı Yeşilçam kahramanları gibi, aile felsefesi olan "kapitalizme" karşı bayrak açıp işçiden, fukaradan yana tavır sergiliyor. Ne var bunda?...Kendisi son derece romantik bir "sosyalist" olamaz mı?

Kapitali olmak başka, "kapitalist" olmak başka...Bizimkilerin kapitali var ama kendileri kapitalist değil, sosyalist!...Burası Türkiye netekim!...Böyle şeyler burada olur...Ama yine de Ali Koç'un ayrı bir yeri var bunlar arasında...

Ben, Sayın Ali Koç'un bu çıkışını yürekten destekliyorum...Üstelik bu destek için, para sahibi olmam gerektiğini de düşünmüyorum.

Ali Koç'un TÜSİAD'ın "vicdanı" olarak ses verdiğini düşünüyorum.

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..