Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '11

 
Kategori
Futbol
 

Ali Sami Yen'de Neler Yaşandığını Nerden Öğrenebiliriz?

Ali Sami Yen'de Neler Yaşandığını Nerden Öğrenebiliriz?
 

Galatasaray’ın yeni stadı Türk Telekom Arena, tarihe açılış törenindeki tatsız olayla geçti. Ali Sami Yen Stadı'nın açılışında başka bir tatsızlık yaşanmıştı...

Bu hafta sarı kırmızılılar, buradaki ilk maçlarını yaptılar. Servet de bu sahada ilk golü atan futbolcu olarak tarihteki yerini aldı.

Hatırlarsanız Ali Sami Yen Stadı’ndaki son golü, Cim Bom’un Fenerbahçe’den transfer ettiği Colin Kâzım Richards atmıştı da, camianın bir kısmı bundan rahatsız olmuştu.

Peki Ali Sami Yen’deki ilk golü kim atmıştı, biliyor musunuz?

Benim üzerinde durmak istediğim konu bununla ilgili…

1964 yılından beri Galatasaray’ın maçlarını oynadığı Ali Sami Yen’de, acı tatlı yaşanan nice hâtıralar var. Sarı kırmızılılar bu stadda dünya devlerini dize getirerek UEFA kupasını kazandılar ve Avrupa şampiyonu oldular.

Belki Galatasaray’ın istatistiklerini tutanların arşivlerinde bu karşılaşmaların detaylı bilgisi vardır ama, Ali Sami Yen Stadı’nda ilk günden son güne kadar yapılan karşılaşmaların bir kaydı var mı, doğrusu bilemiyorum.

*****

Ali Sami Yen Stadı 20 Aralık 1964 tarihinde, Dünya Kupası maçları öncesinde Bulgaristan’la yaptığımız son hazırlık maçıyla açıldı.

48.600 kişinin seyrettiği maçta Varol Ürkmez (Altay), (Nihat Akbay - Beykoz) – Şükrü Birand (Fenerbahçe), İsmail Kurt (Fenerbahçe), Şeref Has (Fenerbahçe), Talat Özkarslı (Galatasaray), Ali İhsan Okçuoğlu (Fenerbahçe),– Yılmaz Gökdel (Galatasaray), Ziya Şengül (Fenerbahçe), Metin Oktay (Galatasaray), Sanlı Sarıalioğlu (Beşiktaş) (Aydın Yelken - Fenerbahçe) Can Bartu (Lazio)’dan kurulu ekibimiz 0-0 berabere kaldı.

Bu demek oluyor ki, Ali Sami Yen, milli maçlarımız açısından da bir tarih barındırıyor. Bu maç golsüz geçtiğine göre, milli takımımızın ilk golünü burada acaba kim atmıştı?

Benim tespitlerime göre milli takımımızın Ali Sami Yen’de attığı ilk gol, 16 Kasım 1969’da oynanan 1970 Dünya Kupası grup eleme maçında Sovyetler Birliği ile oynadığımız karşılaşmanın 23. dakikasında Ender tarafından atıldı.

Bu maça milli takımımız şu kadroyla çıkmıştı: Ali Artuner (Göztepe), Ayhan Aşut (Eskişehirspor), Yılmaz Şen (Fenerbahçe), (İsmail Arca - Eskişehirspor) – Ercan Aktuna (Fenerbahçe), Ergün Acuner (Galatasaray), Kâmuran Yavuz (Eskişehirspor) – Can Bartu (Fenerbahçe), Ayhan Elmastaşoğlu (Galatasaray), Metin Kurt (PTT), Nihat Yayöz (Beşiktaş), (Cemil Turan - Fenerbahçe), Ender Konca (Eskişehirspor).

*****

Ali Sami Yen’de oynanan ilk maçın bir başka özelliği daha vardı. Stada haddinden fazla seyirci alındığı (ya da çürük yapıldığı) için maç başlamadan trübünde çökme oldu, çok sayıda insan yaralandı.

Bunun sonucu olarak stad bu maçın sonunda bir süre kapalı kaldı.

Stadın ikinci açılışı, ya da ilk lig maçının oynanışı için, aradan bir sene geçti. 1 Ocak 1966 tarihinde yapılan ilk lig maçını oynayan takımlardan biri ne yazık ki Galatasaray değildi.

O gün bu sahada Beykoz-Ankaragücü ve Beşiktaş Hacettepe maçları oynandı. Ve Ali Sami Yen’de bir lig maçında ilk golü atmak, maçın 20. dakikasında, sahaya ödünç aldıkları formayla çıkan Beykozlu Niyazi’ye nasip oldu.

Galatasaray, 49 yıllığına kiraladığı Ali Sami Yen Stadı’ndaki (benim tespitime göre) ilk lig maçını 29 Ocak 1966 tarihinde İstanbulspor’la oynadı ve sahadan 5-1’lik farklı bir galibiyetle ayrıldı. Sarı kırmızılıların ilk golünü de maçın 2. dakikasında Ayhan Elmastaşoğlu kaydetti.

(bu bilgi yanlışsa bilenlerin düzeltmesini rica ediyorum)

*****

Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz ki, arşivcilik yönümüz oldukça zayıf. Osmanlı bile belgelerini o zamanın şartlarına göre gayet metotlu bir şekilde düzenlemiş ve saklamış.

Yıllar sonra arasanız da bulamayacağınız bilgiler, zamanında yaşanırken çok sıradanmış gibi gelir insana… Bu yüzden bunların ileride lâzım olacağını düşünerek notunu tutmayız. Ve sonra her şey unutulup gider.

Oysa bu tür mekânların özel bir kayıt defteri olmalı. Burada kimler maç yapmış, kaç karşılaşma yapılmış, kaç gol atılmış, hangi takım kaç kere galip gelmiş, kaç gol atmış, bu bilgilerin hepsine ulaşabileceğimiz bir arşiv bulunmalı diye düşünüyorum.

Ali Sami Yen için böyle bir kayıt yoksa elbette büyük kayıp. Çünkü bu saatten sonra bunları tam olarak tespit etmek mümkün değil.

Ancak buradan yola çıkarak, Türk Telekom Arena için hemen böyle bir sistem kurulması gerektiğinde herhalde hepimiz hemfikiriz. Bilgisayar teknolojisiyle böyle bir arşiv oluşturulması o kadar kolay ki…

Stadda yapılan hazırlık maçları, hatta antrenmanlar dahil, bütün etkinlikleri günü gününe kaydetmek, gelecek kuşaklara nostaljik bilgilerin en kolay şekilde ulaşacağı bir arşiv armağan edecektir.

Ben bu yeni stadın, Galatasaray’a ve Türk futboluna hayırlı olmasını diliyorum.

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..