Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Erdoğan Özgenç DOST MECLİSİ

http://blog.milliyet.com.tr/erdoganozgenc

06 Haziran '14

 
Kategori
Güncel
 

Ali'siz alevilik...

ALİ’SİZ ALEVİLİK…

Bir ülkenin en tepesindeki adam söylediği zaman insanın aklına takılıyor kalıyor ister istemez. Galiba İstanbul Okmeydanı’nda olan olaylar için her zaman ki gibi kendi “kindar ve dindar” gençliğini dışta tutarak, laf çakarken birilerine diyor ki bazı “Ali’siz Aleviler…”

***

Bir kere hangi anlama gelirse gelsin “dini” referans alarak konuştuğunuzda çok düşünecek, bir laf edip kırk pot kırkmayacaksınız. Birini mutlu ederken diğerini aşağılamak insanlık değildir…

Peygamberimiz Hazreti Muhammed’ siz bir “İslam alemi düşünülebilir mi ya da Hazreti İsa’sız Hıristiyan alemi…

Hayır, diyorsanız o halde “Ali’siz Aleviliği” de düşünemezsiniz. Evet, Hz Ali peygamber değildir ama onun öğretilerini, öğütlerini tavsiyelerini en az peygamberimizin öğretileri kadar önemseyenler var,

Buna saygı duymak gerekmiyor mu ya da bu kadar zor mu?

***

Şimdi bir tespiti yapmakta büyük yarar var; bu ülkede genel başkanı Alevi olduğu için seçim kazanamayan bir siyasi parti gerçeği var önümüzde. Kimse “dansöz” gibi kıvırmasın Sünni ağırlıklı bir ülke de katı dincilik anlayışına sahip hiç kimse “bir alevi” başkana allemi cihan olsa “oy” vermez, vermiyor da.

Zaten bazılarının “adam gibi muhalefet” yapamıyor demelerinin ardında yatan gerçek de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Alevi” olmasıdır…

Yani bir nev’i “Alevilik” konusu ülkemizin en alengirli konularından biridir. Başbakanın dahi Aleviler üzerinden siyaset yapmasının amacı; dini baskılar yaparak Alevileri ve diğer azınlıkları “kullanıma hazır” hale getirmektir. Nihayetinde de “keyfine” geldiği gibi kullanmaktadır…

***

Daha önce defalarca yazdım; “dinler” bana göre çok büyük bir pastadır. Her din kendine ait bir bölümü kuşatmış ve o bölüm üzerinden çeşitli oyunlar oynayarak daha fazla daha fazla pay kapmaya çalışmaktadır. Yani bir nevi” dinler” dünya üzerinden paylaşılmış bölüşülmüş en büyük ekonomik “pastadır.”

Rant amacı ne öteki dünya ne Allah Peygamber inancının arkasına düşmemekte sürekli ve her döneme has en önde tutulmaktadır. Ne yazık ki “Başbakan” gibi bazı kendisini dinin savunucusu sayan bir kesim “İslam” anlayışını da hiç olmaması gerektiği halde Alevi Sünni gibi sömürü anlayışına kurban etmektedir.

*** 

Diyeceksiniz ki bunda “Alevi” cemaatinin hiç mi suçu yok, olmaz mı, kendi aralarında bile hala hangi dine mensup olduklarına ilişkin bir birliktelik yok, her kafadan bir ses çıkıyor.

Aleviler ile ilgili derneklerin başı var; kaç keredir televizyonlardaydı yemin billah ediyorum adam Alevilik nedir onu bile anlatamıyor ki Başbakanın Ali’siz Alevilik yakıştırmasına yanıt verebilsin…

Kitapçılara gidin bu konuda Alevilerin hakkını inancını değerlerini korumak için yazılmış sayısız kitap bulursunuz ama hiç kimsenin aklına Alevilikten Rant bekleyen çevrelerle etkin mücadele etmek gerektiğini söylememektedir.

Sizce bunun önüne geçmesi gereken en önemli merkez neresi olmalıydı; devlet değil mi? Ama maalesef yıllardır devlet Alevilere sahip çıkmıyor çıkmadığı gibi de siyasetin pis kollarına atıyor…

***

Başbakan ve ekibinin yaptığı çok kolaydı; Alevilere Aleviliği öğretirken Sünniliği dayatmak.

Bu ülkede “ateistlik” de var, nedense hiç kimse önemsemiyor, şimdilik sayıları az ama emin olun bu iktidarın yaptığı gibi dayanılmaz dayatmalar yapılırsa ateistlerin sayısı çığ gibi artacaktır.

Düşünsenize yaşadığınız vergi, verdiğiniz askerliğini yaptığınız ülkede MİT sizi Alevi olduğunuz için fişliyor ve kendi kafasına göre bir yere koyuyor. Yani Alevilerin kültürel yaratıları bugünün siyasi kaygılarına ideolojik çekişmelerine malzeme yapılmaktadır.

*** 

Bir dönem hiç utanmadan sıkılmadan sanki Sünni kesim hiç yapmıyormuş gibi “mum söndü oynuyorlar” (Sünniler için de şişe çeviriyorlar deniyor) diyerek Alevilere ahlaksızlık bandını yapıştıranlar, şimdi Aleviler için çok büyük değer addedilen Hazreti Ali’nin Sünni olduğunu, Alevileri katlettiği gibi tarihi gerçeklermiş gibi asılsız yakıştırmaları yapıp Alevileri Ali’den soğutmaya çalışmaktalar.

Şunu herkesin çok iyi bilmesi gerekir ki; Hazreti Muhammedi de Hazreti Ali’yi de Alevilerden koparmak mümkün değildir…

***

Başbakan ve benzeri insanlar Aleviliğin bir din olmadığında ısrarcılar ama bu ülkede herkesin inancında özgür olduğunu söyleyebiliyorlar. Alevilerin biz inancımızı “Cem evlerinde” ifa etmek istiyoruz dediklerinde de karşı çıkıyorlar. Haliyle de yalan yanlış bilgilerle kendisini Alevi alimi sananlar yüzünden kafalar karışıyor.

Bazı Alevi dernek Başkanlarının ve yazarlarının yetersiz olması nedeniyle de Aleviler kendi inançlarını sorgular hale geliyorlar. Ama dikkat ettiyseniz asla reddetmiyorlar. İşte Başbakanın yakıştırdığı Ali’siz Alevilik cümlesindeki Aleviler bunlardır.  

Yoksa hiçbir Alevi ne Hazreti Muhammedi ne Hazreti Ali’yi en Hazreti İsa’yı yok sayar. Kaldı ki inançların temelinde ister İslam olsun ister Hıristiyan dinin de “Allah’a ve Peygamberlerine inanmak” ilkesi vardır.

***

Bendeniz bugüne kadar hiç birinin İslam karşıtı olduğunu kendilerini bu dinin dışında tuttuklarını ne gördüm ne de duydum.

Bugünün gençleri de Aleviliği sorgularken Aleviliğin “İslam dininin” neresinde olduğunu merak etmek ve araştırmaktalar…

Ve çok iyi biliyorum ki ben Alevi değilim ama Alevilerin de “inançlara” insanların din anlayışlarına ve yaşam biçimlerine derin saygıları var.

Bu da demektir ki Sünniler de olmadığı kadar “inanç” mantığı ve hissedişi ile hareket ediyorlar…

*** 

Bir kere daha ifade etmek istiyorum; Tanrının bir olduğuna inanan insanların dünyaya gönderdiği her peygamberin, dünyayı defalarca bölecek tek tip iki cinsten ibaret insanları ayrıştıracak kişiler olduğuna inanmak çok büyük ayıptır hatta “günahtır”

Farkında değil misiniz; milyonlarca çeşit bitki hayvan var insan iki cins tek tip varlıktır. Kimimiz esmer kimimiz beyaz tenliyiz o kadar…

Buna göre “insanların” inançları üzerinden kazanç sağlamak ortadaki pastadan daha büyük pay almak isteyenlerce dinler ayrıştırılmış, bu dinler de aynı amaca bağlı olarak, kendi aralarında mezhep ve inanç farklılıklarına bölünmüştür.

Gördüğünüz gibi hepsinin tek ortak noktası var; daha fazla para kazanmak daha güçlü olmak…

Ve oldum olası da kaybeden tek bir şey olmuş; muhteşem “dinimiz…”

***

Gelin isterseniz resmen ve devlet eliyle sömürülen İslam dininin içinde yer alan Alevileri de Sünnileri ve diğer mezhepleri de bu insanlara kurban etmeyelim…

İnsanların yaradılış özelliklerine olduğu kadar inanışlarına hatta inançsızlıklarına saygı duyalım…

Yoksa bu yalan dünya giderek çekilmez yaşanmaz olmaya başlayacak dinler huzur ve mutluluk vermek yerine savaşların çıkmasına kavgaların yaşanmasına neden olacaktır.

***

Son söz; bu ülkede insanların dinini inancını özgürce yapabilmesi için herkesin “yanındakine” saygı duyması gerekmektedir. Zira herkesin yaptığı kendisini ilgilendirir kimseyi değil, kulun kula hesap verme zorunluluğu yoktur. Alevilerin inanç biçimi da kime inandığı ya da inanmadığı sizi niye ilgilendiriyor?  

***

Bir soru ki en çok cevap aranan olmalıydı; Sizce Gezi Parkı eylemlerinde ya da anmalarda ölenlerin hepsi neden Alevi, ya da büyük bir tesadüf müdür?

Hayırlı CUMALAR…

Erdoğan ÖZGENÇ

Adana 06.06.2014 00.10

 
Toplam blog
: 846
: 425
Kayıt tarihi
: 26.06.12
 
 

Emekli banka müdürüyüm ama kart vizitimde "insan" yazıyor. Adana'da ikamet ediyorum. Herk..