Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '09

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Alıç yaprağı ve çiçeği

Alıç yaprağı ve çiçeği
 

Alıç ağacı


BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ

ALIÇ YAPRAĞI VE ÇİÇEĞİ

(Crataegi folium cum flore)

Alıç yaprağı ve çiçeği Alman resmi gazetesinde 19.07.1994 tarihinde (Heftnummer:133, ATC-code:c01EF) yayınlanarak modern bitkisel ilaç olarak kabul edilmiştir.

Günümüzde modern tıbbi tedavinin vazgeçilemez bir parçası olarak kullanılmaya devam edilmektedir, Avrupa’da hazır ilaç olarak da ( Craegium, Crataegutt, Crataegysat, Faros, Orthangin) bulunmaktadır. Alıç yaprağı ve çiçeği ESCOP ve WHO monografilerinde de yer almaktadır.

Diğer isimleri: Beyazdiken, Ekşi Muşmula, Edran, Geviş, Yemişen, Geyikdikeni, Kuşyemişi.

Bitki: Anadolu ve Avrupa’da yaygın bir ağaççıktır. Türlerine göre boyu 3-10 metre arasındadır. Meyveleri 1-2 cm çapında, türüne göre portakal, kırmızı, kırmızı-siyah veya koyu kırmızı renklerdedir. Meyvelerinde 1-5 adet çekirdek bulunur. Çiçekleri beyaz veya pembe renklidir.

İlaç etkili(Ecza, drog) kısmı: Alıç ağacının (Crataegus laevigata DC, C. Monogyna JE, C. Oxyacantha ve ilaç rehberinde yer alan diğer türler) çiçeklenme dönemi başlangıcında 7 cm.ye kadar dal uçları yaprak ve çiçekleriyle birlikte toplanıp gölgede kurutularak kullanılır (Tek başına çiçeği veya yaprağı etkisizdir, yaprağı ve çiçeği birlikte kullanılırsa etkilidir.). Bileşiminde: Flavanoid (Flavonlar ve flavanoller) grubundan hyperosid, vitexinrhamnosid, rutin, vitexin ile procyanid oligomerleri(n=z, n=8 kateşin ve epikateşin birimleri) bulunur.

Etkisi: Kalp ve damar sistemini koruyucu ve destekleyicidir. Kalbin daha iyi beslenmesini sağlayarak kalp kaslarını güçlendirir. Kanın damarlarda daha kolay akmasını sağlar. (Positiv inotrop, positiv dromotrop, negativ bathmotrop etki gösterir.)

Kullanıldığı yerler: Ağır bedensel kalp yetmezliği (NYHA II. Devre), yaşlılık, kalp zayıflığı ( Daralma-sıkışma hissi ve sıcak yaz aylarında sıkıntı vb.).

Kullanılmaması gereken haller: Yok.

İstenmeyen (Yan, zararlı) etkileri: Yok.

İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok.

Kullanım miktarı: Destek ve koruyucu olarak öğütülmüş yaprak ve çiçek karışımı günlük kullanım miktarı 2-5 gr. Hazır ilaç hekim kontrolünde kullanılır.

Kullanım şekli: Çayı şöyle hazırlanır: 1 çay kaşığı öğütülmüş yaprak ve çiçek karışımı 1 fincan (150 ml) kaynar suya konur, fincanın ağzı kapatılır, arada bir karıştırılarak 20 dakika demlenir, süzülür ve içilir. Günde 3-5 defa 1’er fincan çayı taze hazırlanarak içilir.

Kullanım süresi: En az 6 hafta süreyle kullanılır, uzun süre kullanılmasında sakınca yoktur.

Uyarı: 6 haftadan uzun süre kullanıldığı halde kalple ilgili şikayetler devam ediyorsa veya bacaklarda su toplanmasıyla şişme oluyorsa hekime başvurulmalıdır. Kalp civarından kollara, karnın üst kısmına ve boyuna yayılan ağrı varsa veya nefes yetmezliği ve solunum zorluğunda hekim tarafından nedeni acilen belirlenmelidir.

Kaynak:

Dr. Ahmet Toptaş,

Alman kanunlarına göre düzenlenip izin verilen

BİTKİLERLE MODER TEDAVİ, İstanbul 2009, ISBN: 978-9944-790- 31-4, Gonca Yayınevi (0212)5285076

 
Toplam blog
: 157
: 4472
Kayıt tarihi
: 14.11.09
 
 

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi kimya yüksek mühendisliğinden mezun oldum. İstanbul Üniversitesin..