Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Şubat '19

 
Kategori
Güncel
 

Alış 1 Satış 9 TL Afiyet Olsun

İnsanlar yaşlandıkça sinirleri de yaşlanıyor. Olumsuz olaylardan daha çok etkileniyor. Ben de bu yüzden defalarca televizyon izlememe, gazete okumama kararı almış olsam da sosyal sorumluluk duyguları hep galebe çalıyor. Sabah kahvaltı bile etmeden günlük gazetelerin en azından baş sayfalarına bir göz atıyorum. Tabii çoğunlukla da okuduğum haberler günün kötü geçmesine sebep oluyor.

Gazetemiz bu sabah hallerde yapılan denetimi haber yapmış. Alış fiyatları ile satış fiyatları arasında korkunç farklar var. Örneğin halde;

Salatalık alış 1 tl.. Satış 9 tl.,

Portakal 0.6 tl. satış 3 tl.

Liste çok uzun merak ediyorsanız bu günkü Milliyet gazetesine bakın.

Cumhurbaşkanı'nın gündeme getirmesi ile yapılan denetimlerde bu rakamlar ortaya çıkmış. İlgili kurumlar çalışma başlatmış 2 milyon lira ceza kesilecekmiş. 

Şimdi biraz düşünelim. Ülkemizdeki herhangi bir ticarette fiyat sınırlaması var mı? Serbest piyasada fiyatlar serbestçe oluşur. Kimse kimseye sen şu malı neden bu fiyata satıyorsun diyemez. Bu ahlaki midir? Tabii ki değildir. Ahlaki değildir ama siz kimseyi de neden böyle davranıyorsun diye suçlayamazsınız.

Bir ülkeyi canınızın istediği sistemle yönetemezsiniz. Bu ülkenin var edicileri, bu halkı en iyi tanıyanlar, Karma ekonomi sistemini getirmişler ve ülke diğer ülkelerin büyük sıkıntılar yaşadığı dönemlerde bile büyük bir kalkınma hızı yakalamış, bu anlamda da bir çok ülkeye örnek olmuştur.

Daha sonra global tekellere ülkemizi açık pazar yapmayı yararlı görenler serbest piyasa ekonomisine geçmiştir. Sonuç, 50 kuruşa alınan patates beş liraya satılır oldu. Bu gelinen durum ise hiç de şaşırtıcı değildir.

Şimdi olaylara başka bir gözlükle bakalım. Belediyeler hallerde yapılan alış verişin detaylarını bu güne kadar bilmiyorlar mıydı? Başka bir deyişle İstanbul Belediyesi hallerdeki fiyatları hiç mi denetlemiyordu.

Denetliyorsa idi neden bu korkunç durumların olmasına göz yumdu? Yoksa bilmediğimiz başka şeyler mi var? Şimdi bir miktar ceza kesilecekmiş. Acaba o esnaf bu cezayı ödeyecek mi?

Kendimizi kandırmayalım. "Devletin malı deniz, yemeyen domuz" şeklindeki rezil bir cümleyi düstur sayan pek çok insanın yaşadığı, şark kurnazlığının insanı övme unsuru yapıldığı bir coğrafyada fiyatlar kendinden oluşsun derseniz, bunlar daha iyi günlerimiz, derim.

İzmir 21.02.2019

 

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..