Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Eylül '08

 
Kategori
Aşk - Evlilik
 

Alışkanlıklar ve menfaatler

Alışkanlıklar ve menfaatler
 

Mutluluk her yaşta olsun


Ben hiç evlenmemiş ve evlilik yolculuğu otobüsüne hiç bilet almamış biriyim.

Günümüz şartlarında birçok insanında, bu yolculuğun molalarında, rotalarını değiştirip, farklı güzergahlara bilet aldığını görüyorum.

Evlilik ve ilişkiler, sezonluk sözleşmeler gibi olmaya başladı. Memnun kaldınız kaldınız, kalmadınız sezon sonu sözleşmeniz bitebilir.
Amacınız zaten öyleyse sorun yok tabiki, ama aslında belirli beklenti, istekve paylaşım için birleştiyseniz, sonuç sarsıcı olabiliyor. Önemli olan sarsıntıyı hafif şiddette atlata bilmek heralde!

Bu günlerde genç, yaşlı demeden ilişkileri irdelemek istedim kendimce. Baktığım açıdan farklı bakmaya ve yaşananları farklı algılamaya başladım kendimce. Bazılarını çözdüm, bazıları yordu.

Özellikle ilişkiler olarak evliliklerde büyük değişim var. Çoğu evli çift, mutlu görünüp mutsuz olandan. Birlikteliklerde sürdürme açısından, evliliklerdeki gibi mecburiyet olmadığı için istemeyen taraf bitiş düdüğünü çalabiliyor.

Klasik laf vardır; 'Evlilik bir kumardır'

Bazen buna katılırsınız, bazende yok canım herkesin kendi seçimi dersiniz. Aslında kendi seçimi olan olmayan fark etmiyor. Herkeste bir değişim var.

Dünya değişiyor.

Beklenti, istek, tatmin ve taminsizlikler her geçen gün farklılaşıyor. İnsanların yaşadıklarıda farklılaşıyor.

Bende bunlara istinaden, örnekler vermek istiyorum kendimce.

Tam anlamlarıyla aynı olaylar olmasada, en basiti yaşanmış olanlardan örnekler bunlar.

Assubay emeklisi, yetmiş yaşlarında falan, öz olmasada sülaleden amca dediğim büyüğüm. Beraber arabayla eve doğru gelirken sohbet açıldı. Bende her yaştan insanlarla sohbet eden biri olarak ona eşlik ediyorum. Eşinden sohbet ederken aslında bunca yıldır anladığı ve muzdarip olduğu bişeyden dert yandı. Kendisinin giyinmeyi, gezmeyi, tozmayı, denizi, eylenceyi sevdiğini ama eşininde hiç sevmediğini. Gençliğinden beri ona istediği çoğu yerde de eşlik etmediğini anlattı. Huylarının zevklerinin hiç uyuşmadığını, ama yıllardır onun helali olduğu için eşini hiç mağdur etmeyi düşünmediğinide söyledi. Bunların farkında olarak yaşanmış yıllardı.

Başka bir komşumuzda, eşide öğretmen emeklisi. Yaşlarıda ellinin üzerinde. Onlarda otuz yılı aşkın evliler. Evlendikleri yıllardan beri birbirleriyle hiç uyuşmadıklarının farkındalar. Şimdi yaptıkları, günlük işini yapan adam, akşamada kahveye takılır sonrasında internette oyun oynar. İki yılı aşkın karşılıklı oyun oynadığı arkadaşlar edinir. Ama evdeki eşinle okadar arkadaşlık etmez.

Daha yakın yaşlara gelelim, kırklı yaşlarının başında olan biri, fotoğraf sanatıyla uğraşıyor. Jüri üyeliği yapıyor, dernek işleriyle uğraşıyor. Yurdun heryerini dolaşıyor. Eşinide yanında istiyor. Ama eş ben sıkılıyorum gitmem diyor ve akrabalarla gezmelere, eğlencelere gidiyor ve tatillere kadın kadına gitmek daha rahat oluyor deyip akrabalarını tercih ediyor.

Daha genç yaşı olan ve daha bir buçuk yıllık evli olan ve benden yaşça küçük bir kardeşimde vardiyalı işte çalışıyor. Geceleri eşi evde yanlız kalamadığı için annesinde kalıyormuş. Eeee nasıl oluyor bu iş dediğimde daha iyi abla böyle rahat oluyor diyor.

Bunlar halktan örneklerdi

Birde herkesin tanıdığı, ülkemizin müzik guruplarından biri var MFÖ ;bu gurubun üyelerinden olan Fuat beyin bir röpörtajına rasladım.'Biz eşimle ayrı ayrı tatil yaparız sonrada onbeş gün bir arada tatil yaparız'.

Herkes sıkılma modlarında gidiyor yani.

Aslında bu yaşananlardan benim çıkardığım herkes ihtiyacı olduğunda birbirini arıyor. Bu sadece arkadaşlıklarda oluyor zannetmeyin, evliliklerdede durum böyle artık.

Yeni tanıştığım ve kırklı yaşında olan biri eşiyle mutsuz; ama o benim onu aldatmama rağmen hala yanımda duruyor, yaşlılığımda lazım olur, o iyi bir kadın, deyip bu evliliği sürdürüyor. Arkasındanda 'Mutlu evlilik varmı ki?' diyor.

Tabiki vardır mutlu evlilik!

Tabi hiç evlenmemiş biri olarak bunu benim söylemem, abesle iştigal ediyor ama olsun.

Ama günümüzde, evliliklerin, anlayışların, yaşantıların, birlikteliklerin hiç cezbedici yönde gelişme ve ilerleme kaydetmediği ortadadır.

Evlilikler alışkanlık, düzenler kaybolmasın diye sürdürülür hale gelmiş. Yeni olsun eski olsun evlilik ilişkileri farlılaşarak, gerçek amacının dışında menfaatlere dönüşmüş.

Bunlar benim inceleyerek belli bir kesime yüklediğim sıfatlar, mutlu olanlar mutlu kalsın, olmayanlar mutlu onları örnek alarak mutlu olmayı çabalasın.

 
Toplam blog
: 42
: 2143
Kayıt tarihi
: 04.02.08
 
 

Hayat yolculuğunda karşılaştığımız, yaşama dair bizi mutlu ve mutsuz eden tüm olayları paylaşmak. Bi..