Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '11

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Alışveriş, güvenlik ve sanal mağazalar

Alışveriş, güvenlik ve sanal mağazalar
 

E-Dükkanlara dikkat!


 

Türkiye'de e-alışveriş siteleri gün geçtikçe artıyor. 90'ların sonlarından bu yana internetten alışveriş ederim. Her seferinde yaptığım alışveriş güvenli mi, kredi kartım tehlike altında mı, acaba ürün istediğim özelliklerde gelir mi gibi bir çok soru aklıma gelir. Internet konusunda yapılabilecek her türlü dolambazlık konusunda bilgim olduğu halde her alışverişimde tedbirlerimi gözden geçiririm. Sizlere de nelere dikkat edilmesi gerektiğine ilişkin bilgiler
derledim, kendi bilgilerim ile yeniden düzenledim. Bunlar;
Sitenin teknik nitelikleri önemlidir, arayüzün kalitesi sitenin karakterini yansıtır. Kullanılan yazılımının güvenliği, sahip olunan güvenlik sertifikaları yapacağınız alışverişte sizin için en önemli kriter olmalıdır. Hazır portallar, ücretsiz e-ticaret paketleri son derece profesyonel görünümde olsa da yapacağınız alışverişi riske sokabilir.
Alışveriş öncesi firmanın iletişim bilgilerinin olup olmadığını kontrol ediniz, şirketin ticari unvanına bakınız. Gerekirse sistem sorumlusuna mesaj gönderiniz, yanıt alamazsanız telefonla mutlaka arayınız. Kiminle muhatap olacağınızı bilmeniz alışverişinizi daha güvenli kılacaktır.
Alışveriş esnasında ürünün teslim tarihini, stok durumunu, karg fiyatını, taksit tablolarını inceleyiniz.
 
Ayrıca genel olarak e-alışveriş hakkında mutlaka bilinmesi gereken bazı konular şöyle özetlenebilir;
Stok durumu: Genel olarak e-ticaret firmaları stok tutmaz. Satış gerçekleştikten sonra tedarikçi firmaların stoklarına göre ürünü temin ederler. E-Ticaret firmaları ve alışveriş siteleri ürünleri, 3 günde alıcıya teslim etmezler. 3 iş gününde kargoya teslim ederler ve bu süreçte banka onayı beklenir. Banka onayı alıcının güvenliği için yapılan bir teyit işlemidir. Bu süre içinde kart sahibinin bankayı arayıp alışverişi iptal etme şansı olur.
Kargo işlemleri: Kargo şirketleri günün her saatinde çalışıyor olsa da, sabah verdiğiniz kargo ile akşam verilen kargo arasında bir fark yoktur. Hepsi aynı saatte aktarmaya gider (özel uçak ve acil kargolar dışında) bir sonraki gün alıcının adresinde olur.
Müşteri hizmetleri: E-ticaret firmalarının 7/24 çalıştığı düşünülür. Evet, dilediğiniz saatte alışveriş yapabilirsiniz fakat firmaların müşteri hizmetlerinden yalnızca mesai saatleri içinde yararlanabilirsiniz.
Güvenlik ve ödeme işlemleri: Güvenlik sertifikası kullanan firmalarda, kredi kartları direk banka üzerinden işlem yapar, şirket çalışanları son 4 rakam haricinde müşterinin kredi kartı bilgisine ulaşamaz. Bir çok bankanın sanal kart uygulaması vardır. Güven sorunu yaşayan müşteriler sanal kart oluşturarak işlemlerini gerçekleştirebilir. Kredi kartlarını kullanmak istemediklerinde ise kapıda ödeme seçeneğini kullanılabilirler. Kapıda ödeme seçeneği ek bir komisyon maliyeti getirir. Kargo firmaları kapıda ödeme için 5-10 tl arasında ek bir hizmet bedeli alırlar.
Virüs ve trojenler:  Kullandığımız bilgisayarlardaki virüs ve benzeri tehditler karşısında da hazırlıklı olunmalıdır. Bilgisayarınıza çeşitli yollarla saklanabilecek bir truva atı ile tüm kredi kartı bilgileriniz yabancıların eline geçebilir. Anti virüs yazılımlarının malware, trojen ve worm türündeki virüs yazılımlara karşı da güvenli olduğundan emin olunuz.
 
 
 
Tüm okuyucularıma iyi alışverişler dilerim.
Sevgiyle kalınız.
 
Toplam blog
: 149
: 652
Kayıt tarihi
: 07.04.10
 
 

Sazsız söze ezgiler diziyoruz, birer birer. "Kim" olduğumuzun belli olmadığı bu dünyada K..