Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '10

 
Kategori
Güncel
 

Alışveriş merkezleri saat kaçta kapansın?

Alışveriş merkezleri saat kaçta kapansın?
 

Gazete haberlerine göre Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün; pazar günleri alışveriş merkezlerinin (AVM) saat 18.00' de kapanacağı hususunda bir kararı açıklamış. Bu karar, tasarı halindeki bir kanunun maddeleri arasında yer alıyor.

Doğal olarak bu karar, yasalaşması halinde, hem sektörün cirosunu hem de bu alanda yapılacak yatırımları olumsuz etkileyeceğinden, Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) 'nin tepkisine neden olmuştur.

ALIŞVERİŞ Merkezleri deyip geçmemek lazım.Bugüne kadar Türkiye'deki AVM'lere 30 Milyar Dolar yatırım yapılmış. Bunun 10 Milyar Doları yabancı sermaye. Bu sektörde 350 bin kişi istihdam ediliyormuş. AYD Başkanı böyle söylüyor.

Gelecek 5 yılda AVM yatırımlarının 45 Milyar Dolara ulaşması, 150 bin kişiye daha istihdam sağlaması bekleniyor.

Böylesi bir sektörde saat kısıtlamasına gitmek anlaşılır gibi değil. Bilakis AVM'lerin açık olduğu saatleri genişletmek ve yaymak gerekir.

Bugün Türkiye'de tüm AVM'ler saat 10.00'da açılıyor ve saat 22.00 de kapanıyor.Bazı istisnalar olabilir Bilemiyorum.

İlk önce sabah açılış saatlerini irdeleyelim.

Saat 10.00 açılış için bence çok geç. Artık bir çok semtte biliyorsunuz BAKKAL yok, fırın yok. Sabah kahvaltılık veya ekmek almak için, açık bir yer bulamıyorsunuz. Veya istediğiniz bir marka peyniri, mısır gevreğini bulmak imkansız oluyor. Bazı jiletleri, losyonu vs.yi bulamıyorsunuz. Zira bu gibi malzemeler sadece AVM'lerde oluyur.Veya en basit bir giyim eşyasına sizin veya eşinizin veya çocuğunuzun ihtiyacı oluyor. Saat 10.00'u beklemek zorunda kalıyorsunuz. Bu işin tüketiciyi ilgilendiren yönü.

Saat kısıtlamasının, AVM'de dükkan sahiplerini olumsuz etkileyen bir yanı ise CİRO konusu. AVM'lerin saat 10. 00'da açılacağı bilindiğinden, genellikle AVM'lere öğleden sonra gidiliyor. Saat 10.00 - 12.00 arası AVM'ler bomboş. Gençler gitmez, vakit geçirmek isteyen insanlar gitmez, alışveriş yapmak isteyenler gitmez. Zira bilinir ki öğle saatlarine kadar AVM'ler çok cansızdır. Dükkanlarda hazırlık vardır, temizlik vardır. Vs. Esas insanları çeken AVM'lerin, canlı, bol ışıklı ve kalabalık olmasıdır. Toplum psikolojisi bir başkadır. Kalabalık yerlerde oturmak, alışveriş yapmak isteriz.Onun için biliriz ki AVM'lerde genellikle saat 14.00'kadar hayat yoktur. Bu ne demektir? AVM'ler 4 ila 5 saati boşuna geçiriyor demektir.

Oysa AVM'lerin sabah saat 8.00' de açıldığını ve bu bilginin ve alışkanlığın insanların beynine yerleştiğini düşünelim. O zaman, bilinecektir ki sabah saatlerinde kahvaltı için güzel bir yer bulabileceğim, rahat rahat alışveriş yapabileceğim, öğleden sonraya kalmıyacağım, vakit geçirebileceğim yerler açık.( Zira günümüzde gençlerin, kadınların, orta yaşlıların ve de emeklilerin zaman geçirdiği, eğlendiği yerler, genellikle, AVM'lerdir.)

Akşamları kapanış saatlerine gelince. AVM'ler saat 22.00'de kapanıyor. Oysa büyük şehirlerde çalışan nüfusun yani giyime , kuşama, eğlenceye ve de dinlenmeye en çok ihtiyacı olan insanların büyük bir kısmının iş dönüşü evlerinde oluş saati, genellikle saat 20. 00'dir. Yemek yiyiip koltuğuna oturması veya kendine ayırabileceği saat 21. 00 veya 21.30'dur. Yani diğer bir ifadeyle hafta içi ihtiyacı olan bir giysiyi veya harhangi bir ihtiyacını, satın alması saat 21.00'den sonra başlar. Oysa çarşılar saat 22.00'de kapanır. Çarşılar saat 24.00 veya daha ileri bir saatte kapansa alışverişlerini rahatça yapabileceklerdir. Ayrıca bütün işlerini cumartesi ve pazara sıkıştırmazlar. Bakıyorsunuz hafta sonları çarşılar girilecek gibi değil. Otoparklar ağzına kadar dolu. Trafik yoğunmu yoğun. Velhasıl AVM'lerin kapanış saatlerinin saat 24.00'ten sonraya atılmasının büyük yararları olacaktır sanıyorum.

Ayrıca AVM'lerin çalışma saatlaerinin genişletilmesinin hem istihdama hem de ciro artışına katkısı olacaktır.

Velhasıl gazetedeki bir haber, bu satırları yazmama neden oldu. Bilmem ben böyle düşünüyorum.

 
Toplam blog
: 472
: 959
Kayıt tarihi
: 26.01.10
 
 

1945 yılında Adana'da doğdum. Galatasaray Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültes..