Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '07

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Alışverişe Çıkmadan Önce Dikkat!

Alışverişe Çıkmadan Önce Dikkat!
 

Beslenmek için besinlerin önce temini gerekiyor.

Besinleri üretimden, depolamaya, satınalmadan eve gelişine, hazırlanmasından pişirilmesine kadar hatta tüketilip vücuttan atılana kadar iyi takip etmek gerekiyor.

Güvenli ve sağlıklı beslenmek için gıda alışverişinde dikkat edilecek hususlara değinmeye çalıştım.
Bunlardan bir veya bir kaçını bugün itibariyle uygulamaya alın, göreceksiniz daha zinde ve sağlıklı olmanın ilk adımını atmış oldunuz.

Alışverişe çıkmadan önce yapılacaklar

 

İhtiyaçlarınızı listeleyin:

Evde tüketilmeyi bekleyen tavuk varsa örneğin o gün ki alışveriş listenizde tavuk bulunmasın.

Depolama koşullarınızı gözden geçirin:

Dondurucunuz yeterince verimli çalışmıyorsa veya içine aldıklarınızın sığacağı kadar yer yoksa dondurulmuş ürünleri satın almayın.

 

Alışveriş sırasında

Gıda alışverişinizi en sona bırakın; Bazı besinler soğuk ortamda saklanmalı ve sepette çok fazla gezdirilmemelidir. Özellikle dondurulmuş gıdalar çözündüğünde hemen kullanılmadır aksi takdirde yeniden dondurulursa vitamin kaybıyla birlikte besinin bozulmasına yola açar.

 

Ambalajlı ürün almaya özen gösterin; Sebze ve meyve dışındaki besinleri açıktan satın almamaya çalışın. Gıda zehirlenmelerinin sorumlusu olarak bilinen birçok mikroorganizma birçok yolla (özellikle kirli eller) gıdaya bulaşan ve açıkta satılan besinlerde bulunmaktadır. Ambalajın, yırtık, patlak , bombeleşmiş , kirlenmiş , etiket bilgileri silinmiş, eskimiş olmamasına dikkat edin.

 

Etiket Okuyun; Ambalajlı ürünlerde etiketlerde hangi önemli hususların bulunması gerektiği bu konuyla ilgili kanunla belirlenmiştir. Güvenli gıdaya ulaşmak için en önemli unsur etiketlerde üretim ve son kullanma tarihinin bulunmasıdır. İçerik bilgileri de önemlidir.

Örneğin yumurta alerjisi olan kişi aldığı bisküvinin içeriğine bakarak kendisine uygun olup olmadığına karar vermelidir.


Keyifli alışverişler....
Uzman Diyetisyen Aysen Arıcan Öz

 
Cumhuriyet Mah. Ergene sok. Melek Apt. No:1 Kat 1
KUŞADASI-AYDIN
 
Toplam blog
: 97
: 2936
Kayıt tarihi
: 22.08.07
 
 

1999 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden ..