Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Eylül '20

 
Kategori
Siyaset
 

Aliyev`den Türkiye Resti

Azerbaycan Cumhurbaşkanı`ndan Yunan Büyükelçi`ye Türkiye resti

Yıl 2014. 24 Nisan günü. Çek Cumhuriyeti başkenti Prag şehrinde Avrupa Birliği “Doğu Ortaklığı” programının 5. Yıldönümü Zirve Toplantısında dönemin Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sargsyan fırsat kollayarak Türkiye`ye yükleniyor. Program katılımcıları AB ve 6 Doğu cumhuriyetidir: Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Beyaz Rusya, Ukrayna. Yani Türkiye`nin olamadığı bir ortamdır. Türkiye yoksa Ermenistan fırsat kollamaz mı? Kollar. Ama bir şeyi unutmuş olmalı ki, Ermenistan Cumhurbaşkanı kalkmış, Türkiye`ye yüklenmiş...

Zirve toplantısına katılmakta olan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev hemen mikrofonu alıyor ve Ermenistan`a Türkiye`nin olmadığı yerin aslında öyle olmadığını anlatıyor: “Ermenistan Cumhurbaşkanı fırsat kollayarak Türkiye`ye saldırıyor. Böyle bir şeyi yapmak kolaydır. Çünkü masamızda Türkiye temsilcisi yok. Ama ben varım ve Türkiye-Ermenistan sınırının neden kapalı olduğunu anlatabilirim”.

Yıl 2020. 02 Eylül günü, Bakü. Türkiye ile çok gergin günler yaşamakta olan Yunanistan Azerbaycan`a yeni Büyükelçi göndermiş. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yeni Yunan Büyükelçi Nikolaos Piperigkos`u kabülü sırasında, bakalım hangi konulara önemle deyiniyor. Konu, aslında sadece Azerbaycan-Yunanistan olması gerekmekteyken İlham Aliyev bir de Türkiye konusuna giriyor. Artı, kendisinin diplomasi mezunu olmasının, diplomasi dili kullanması gerektiğinin altını çiziyor, ilaveten diyor ki, sizinle diplomasi dilinde değil, açık konuşacağım.

Bakalım, Cumhurbaşkanı Aliyev Türkiye-Yunanistan gerginliği konusunda ne diyor: “Değinmek istediğim mesele Türkiye ve Yunanistan arasında Doğu Akdeniz bölgesinde yakın günlerde yaşanmakta olan gerginliktir. Size söyleyebilirim ve sırr değildir ki, Türkiye sadece bizim dostumuz ve ortağımız yok, bizim için kardeş ülkedir. Biz hiç tereddüt etmeden Türkiye`yi desteklemekteyiz ve tüm hallerde desteklemeye devam edeceğiz. Biz aynı desteği Türk kardeşlerimizden de görmekteyiz. Onlar Azerbaycan`ı tüm meselelerde desteklemektedir ve biz onları tüm meselelerde desteklemekteyiz. O sıradan Doğu Akdeniz`de keşif meselesi ile bağlı. Ben istiyorum ki, siz bizim yaklaşımımızı öğrenmiş olunuz. Şu yaklaşım benim talimatımla artık Azerbaycan hükümeti tarafından resmi açıklanmıştır. Size bir kez daha söyleyebilirim ki, Türkiye bizim için sadece dost yok, kardeş ülkedir ve Türkler bizim kardeşlerimizdir. Böylece, tüm meselelerde biz onların yanında bulunacağız”.

Bu kadar açık ve net yani. “Böylece, tüm meselelerde biz onların yanında bulunacağız” diyerek Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ülkesinin safını bir kez daha Yunanistan Büyükelçisi`ne iletmiş oluyor. Yani Atina hesabını yapsın, Azerbaycan`la ilişkilerde Türkiye faktörünü gözardı etmesin. Çünkü Türkiye Azerbaycan için Azerbaycan`ın ta kendisidir. Azerbaycan da Türkiye için Türkiye`nin ta kendisidir.

Tabii ki, görüş sırasında en önemli konulardan biri olarak Yunanistan`ın Azerbaycan topraklarını işgal altında tutmaya devam etmekte olan Ermenistan`a desteği de ele alınmıştır. Artı Yunanistan`ın yakın ortağı – Kıbrıs`ın Rum kesiminin de Azerbaycan`a karşı Ermenistan`la aynı safta yer almasından rahatsızlık ifade ediyor Cumhurbaşkanlı Aliyev. Bir de Yunanistan hükümetinin son yıllarda sergilediği tutumdan Azerbaycan`ın memnun olmadığını dile getiriyor. Özellikle de TAP projesi konusunda.

Evet, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev bir kez daha net olarak Türkiye ile ilişkilerin sadece kağıt üzerinde olmadığını sergilemiş oluyor. Hem de Türkiye ile kendi günahı yüzünden sıkıntı yaşamakta olan Yunanistan`ın yeni atadığı Büyükelçi aracılığıyla.

Sözde değil, emelde kardeşlik bu olsa gerek. Nasıl derdi ortak Türk büyüklerinden İsmail Bey Gaspıralı? “Dilde, Fikirde, İşte birlik!” Böyle bir birlik Azerbaycan`la Türkiye arasında yıllardır var olmakta. Var olmaya da devam edeceği kuşkusuzdur.

 
Toplam blog
: 39
: 1723
Kayıt tarihi
: 16.02.13
 
 

Gazeteci yazar. 1968, 3 Ağustos günü Azerbaycan`ın Haçmaz ilçesinin Dedeli köyünde doğdu. 1991`de..