Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Klinik Psikolog Nurcan Arslan Kanber

http://blog.milliyet.com.tr/nurcanarslan

05 Mayıs '14

 
Kategori
Sağlık
 

Alkalin mineraller içeren sebze yer elması

Alkalin mineraller içeren sebze yer elması
 

SAĞLIK DOSTU


Toprağın altındaki yumru ve kökleri ile besin değeri açısından oldukça zengin bir sebzedir.

Alkalin mineraller bakımından oldukça zengindir. Alkalin mineraller nelerdir ?

Bünyesinde insan sağlığı için çok önemli 5 adet mineraller bulunan formdur. Yani Kalsiyum, Potasyum, sodyum,  Magnezyum, ve Demir minerallerin toplu adı Alkalin Mineraller yer elmasında bulunmaktadır.

Yer elması çok ilginç bir bitkidir. Anavatanı Kuzey Amerika’dan gelmektedir. Kök ve sebze olarak çiğ ve pişmiş olarak tüketebileceğimiz yararlı bir besin kaynağıdır. Pişmiş yumru kökleri enginar tadında olduğu için enginar adını da almaktadır. 

Geçmişte Kızılderililer için yer elması vazgeçilmez bir diyet kaynağıydı.

Dolayısıyla gıda olarak zayıflamada bir çare olarak kullanmışlardır.

Geçmişte Kızılderililer diyet ve zayıflamak için baş vurdukları besin yer elması hiçte yanlış bir seçim değilmiş.

Neden mi ?

Yer elması yüksek değerli bir sebze olmasından yiyen kişide büyük ölçüde tokluk hissi ile birlikte vücudun yağ almasını engelleyerek diyet için oldukça önemli bir besindir.

Yüksek Potasyum kaynağı olması nedeni ile kalp ritmini ayarlamada, kan basıncını dengede tutmakta, kas dokusunu güçlendirmekte oldukça etkili. İçerdiği potasyum, Fosfor, Demir, Kalsiyum, Magnezyum, A, B1, B2, C vitamini içermektedir. İçerdiği   İnutinin ( bir tür çözücü lif) varlığı ile bitki besin değerini ve faydalarını iki katı daha da zenginleştirmektedir.

Hayvansal ve bitkisel yağların ana bileşkesi olan Trigliserid düzeyi ,yüksek şeker hastalığı için mükemmel bir besindir. Çok iyi bir gıda maddesi olan yer elması salatalarda çiğ olarak da ekleyebiliriz. Taze olarak da yenildiği zaman vücut için detox  özelliğinde temizleyicidir. Çorbasını ve zeytinyağlı yemeğini de yaparak tüketebiliriz.

LDL kolesterolü düşürme özelliği olan yer elması sağlıklı bir bağırsak ekoloji için probiyetiktir. Bağırsak çalışması ve ödem gidermek için antibiyotik almamıza gerek kalmadan yer elması ile çözüm bulunabilir. Bağışıklık sistemimizi güçlendirici, mide ve bağırsak organlarının normal fonksiyonel çalışmasını sağlar. Sadece içerdiği inulinin (çözünür lif) bazı kişilerde gaz yapabileceği için gaz ve şişkinlik problemi olan kişiler sebzeyi çiğ yerine pişmiş olarak yenmeye özen göstermelidir.

                               Mahsal ağrılara, romatizma ağrılarına, kronikleşen ağrılara iyi geldiği, süt arttırıcı, göğsü yumuşatıcı, öksürüğü kesmekte, idrar söktürücü ve kabızlığı giderici özelliği ile faydaları saymakla bitmeyen bir besin kaynağı.Yer elması salatalardada çiğ olarak eklenebilir. Taze olarak ,pişirilmeden yenilebilen yer elması , vücut için detox özelliğinde etkili bir temizleyicidir.

Çiğ pişirerek, çorbas ve zeytin yağlı yemek olarak da tüketebileceğimiz yer elması ;

Cildimize iyi gelir mi ?

Evet  cilt için önemli olan nemi sağlayıcı, ışıltılı, parlak dinlenmiş bir cilt görüntüsü kazandırıcı özelliktedir.

Solgun, cansız, yağlı ve kuru ciltler için maske;

·         2 yer elması

·         Yarın çay kaşığı bal

·         Yarım çay kaşığı limon suyu

·         2 yemek kaşığı pirinç unu

Yapılışı: elma rendelenip suyu sıkılır ve diğer malzemeler ile karıştırılıp, temiz cilde sürülür 15-20 dk. Bekletildikten sonra cilde dairesel ovalama hareketleri ile peeling özelliğinde cilde soyma işlemi yapılır ; ve bol su ile kalan madde yıkanır. Işıltılı kan dolaşımı hızlanmış bebeksi bir cilt görüntüsü kazanmış olursunuz. Bu maske hafta bir banyo sonrası yapılabilir.  

                              

                                                

 
Toplam blog
: 69
: 3739
Kayıt tarihi
: 23.08.12
 
 

Anadolu Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde Kl..