Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzm Dr Servet Külahçıoğlu

http://blog.milliyet.com.tr/servet.kulahcioglu

26 Şubat '16

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Alkol Bağımlılığı Bir Hastalıktır!

Alkol Bağımlılığı Bir Hastalıktır!
 

Alkol Bağımlılığı Bir Hastalıktır. 
Alkol bağımlılığı  psikolojik,biyokimyasal ve genetik temelleri olan bir hastalıktır.  Bağımlı olan kişiler kullandığı maddenin sağlık yönünden  ve toplumsal  açıdan zararlarını bilmelerine ,  yaşamalarına  rağmen kullanımını kontrol altına alamazlar.   Bağımlı olduklarını kabul etmez,  alkol  kullanımına ara verseler bile tekrar ve tekrar başlarlar. Tüm dünyada sigara bağımlılığından sonra en sık görülen bağımlılık  alkol bağımlılığıdır.  Alkol bağımlılığı erkeklerde kadınlara göre  5-6 kat daha fazla görülür. 
Alkol Bağımlılığına Yol Açabilen Çevresel  Ve Sosyal Nedenler : 
Sorunlu, tutarsız, disiplinsiz  aile ortamı
Bağımlı biri ile aynı ortamda yaşamak
Arkadaş çevresi
Alkole kolay ulaşabilir olmak
Eğitim ve bilgilendirme eksikliği 
Kişilik yapısı, yetersizlik hissi 
Alkol Bağımlılığına Yol Açan Ve Kolaylaştıran Genetik    Ve Biyolojik Faktörler: 
Alkol bağımlılığı için en büyük risk faktörü aile bireylerinden birinde alkol bağımlılığının olmasıdır ki bu riski 3-4 kat arttırır. Alkolün vücutta etki göstermesini sağlayan  enzimlerde ve bunları kodlayan genlerde meydana gelen değişiklik ler  alkol bağımlılığını kolaylaştırır ve bağımlılığın derecesini belirler. 
Bağımlılık yapıcı diğer maddeler  gibi alkolde verdikleri haz ile  beyindeki ödül merkezini uyarır.  Alkol ile  oluşan  keyif duygusu  bu maddeye karşı   tekrar tekrar şiddetli bir  istek ve ihtiyaç  duyulmasına yol açar.  (alkole aşerme)  Ve böylece vücuda dur komutu değil alkole  devam komutu gider.  
Bu Belirtilerden  3 Tanesi Size Uyuyor İse Alkol Bağımlısısınız..
Amerikan Psikiyatri Derneği’nin yayınladığı ‘ bağımlılık tanı kriterleri ‘nde  yer  alan 7 maddeden 3 tanesi  var ise kişiye alkol bağımlısı tanısı konulur. Bunlar:
 1. Niyetlendiğinden daha fazla miktar ve süre kullanmak
 2. Sürekli bırakma isteği ya da başarısız bırakma girişimleri
 3. Temin etmek, kullanmak ve etkilerinden kurtulmak için fazla vakit harcamak
 4. Sosyal faaliyetleri, hobileri, başka zevk verici aktiviteleri azaltmak ya da terk etmek
5. Maddeye bağlı ya da madde kullanımıyla artan fiziksel (örneğin alkolle ilişkili karaciğer hastalığı, yüksek tansiyon, gastrit vb), ya da psikolojik (depresyon, anksiyete, uyku bozukluğu vb) problemler yaşamasına rağmen kullanmaya devam etmek.
 6.Alkole karşı  toleras ın  artması  ise yani giderek daha fazla alkol ile sarhoş olabilme hali 
7. Yoksunluk  belirtileri varsa yani alkol almadığınızda ellerde titreme, çarpıntı gibi şikayetler oluyorsa 
Alkolün Vücuttaki Dağılımı:
Alkol alındıktan sonra yüze 10’u mideden, yüzde 90’ı ince barsaktan  kana karışır. Ve vücutta su bulunan her yere dağılır.  Karaciğerde  alkol dehidrogenaz enzimi ile metabolize olur. İdrar,ter ve nefes ile atılır.   Nefesteki alkol düzeyi ile kandaki alkol düzeyi orantılıdır.
Alkolün Etkileri Nelerdir? 
Alınan- miktar az ise   hafif bir sakinlik ve keyif hali santraoluşur. Akol miktarı arttıkça l sinir sistemini baskılanır, beynin çalışmasını yavaşlar ve kişinin kendini kontrol etme yeteneğini  azalır..  Konuşma bozulur, kaslar arasındaki koordinasyon azalır.  
Alkolizm akut olarak sebep olduğu tıbbi sorunlara ilaveten uzun dönemde  karaciğer hastalıkları, kalp büyümesi, kalp-damar  hastalıkları, kansızlık, kanser, pankreatit, pnömoni, bunama, beyin atrofisi (beynin küçülmesi ), depresyon , erkeklerde testostern düzeyinin azalmasına bağlı iktidarsızlık   gibi bozukluklara neden olur.  
Ayrıca alkole ulaşamama durumunda görülen yoksunluk belirtileri vardır. 
Alkole Ulaşamama Durumunda Görülen  Yoksunluk  Belirtileri :
 Terleme
 Titreme 
Mide bulantısı ve kusma 
 Hallüsinasyonlar
 Anksiyete
Ajitasyon 
Alkol Bağımlılığının Tedavisi:
  Tedavi için kişinin  kararlı ve istekli olması önemlidir. Ancak  ailevi  ve hukuki   zorunluluk nedeniyle de   tedaviye başlanabilir. 
  Tedavide öncelikle vücudu alkolden temizlemek için detoks işlemi yapılır. . Detoksifikasyon için kişiye bol sıvı verilmeli, beslenmesi desteklenmelidir. Özellikle B rrubu vitaminler, folik asit ve diğer multivitamin kompleksleri kullanılır. Hastayı sakinleştirmek için  sakinleştirci  bazı ilaçlar verilir. 
  Asıl tedavi ise detoks işleminden sonra başlar.  Yoksunluk semptomlarını gidermek ve bağımlılğı  ortadan kaldırmak için psikoterapi, eğitim ve danışmanlık, aile ve grup terapileri , ilaç tedavisi  gereklidir. Sonrasında ise  yeniden başlamanın  önlenmesine  yönelik ilaç tedavileri ve terapiler yapılır.   Bağımlılık tedavisinin  zor ve uzun bir süreç olduğu unutulmamalıdır. 
 
 
 
Toplam blog
: 39
: 306
Kayıt tarihi
: 22.01.16
 
 

Uzm Dr  Servet Külahçıoğlu Tıbbi Biyokimya Uzmanı  Diyarbakır Batı Hastanesi    ..