Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '08

 
Kategori
Haber
 

Allah'a emanet havayolu

Allah'a emanet havayolu
 

fotoğraf Hürriyet'ten


“TT Air Havayolu şirketinin sahibi: Uçuş ruhsatı için Sivil Havacılık'a başvurdum. Genel Müdür beni Ankara-İstanbul uçağına bindirdi. '800 bin dolar vermezsen olmaz, işin kuralı bu dedi'

Tarhan Towers Havayolları’nın sahibi Ali Tarhan, Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru’ya dava açtı

Arıduru’nun kendisinden 800 bin dolar rüşvet istediğini iddia eden Tarhan, 2 yıldır rüşvet vermedikleri için uçuş izni alamadıklarını, uçamadıkları için şirketin büyük zarara girdiğini savundu.

Tarhan Towers Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Tarhan, Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ile ilgili çok çarpıcı iddialarda bulundu. Tarhan, 2006 yılında kurdukları şirketleri adına uçuş ruhsatı başvurusunda bulunduklarını ancak Ali Arıduru’nun bizzat istediği 800 bin dolarlık rüşveti vermedikleri için 2 yıldır ruhsat alamadıklarını savundu. (Hürriyet20.02.2008)”

Eğer haberdeki iddia gerçek ise, eğer uçuş ruhsatı rüşvetle veriliyorsa, yandık ki ne yandık. Bu ara otobüs fiyatına yapılan uçuşlarla hepimiz uçak yolcusu olduk neredeyse. Ama eğer uçaklar , otobüsler gibi denetimsiz ise facialar sırada demektir.

Hem savaş uçaklarında( F-16) hem de sivil havacılık şirketlerinde kalite müdürlüğü yapmış biri olarak, yolcu taşıyan uçakların ne kadar özenli bir şekilde izlenmesi gerektiğini ve hem uçakların hem de mürettebatın uyması gereken kuralların sıkılığını bilirim.

Bu sıkılık izlenmeyip rüşvet ile uçuş izni veriliyorsa, buna yol açan alçakların müebbede mahkum olması gerekir. Yazıklar olsun eğer iddia doğru ise.

Sivil havacılıkta, yolcu taşıyan uçaklar, uçağı üreten firma tarafından izlenir. Eğer uçakta bir değişiklik yapılacaksa, bir olaydan dolayı uçağın bakıma alınması gerekiyor veya parçasının değişmesi icap ediyorsa, üretici firma her ülkenin sivil havacılık örgütlerine ve uçağı kullanan firmalara uyarılar gönderir. Bu uyarılar hemen uyulması gerekenleri ve zamana bağlı olanları içerir. Sivil havacılık kurumları da bu uyarıları değerlendirerek uçağı kullanan firmanın uçuş izinleri üzerinde işlem yapar. Kurallara uymayanın uçuş iznini iptal eder ve bu dünyaya duyurulur. Bu kadar hassas bir konuda rüşvet alarak uçuş izni vermek demek cinayete hazırlanmak ile eşdeğerdir.

Ben her havayolu şirketine güvenmem, çünkü ülkemde yukarıda belirtilrn iddiaların geçerli olduğunu düşünürüm. O nedenle kendimce güvenilir bildiğim havayolu şirketlerini tercih ederim. Bu şirketlerin bakılarını, üretici firma uyarılarını uygun şekilde ele aldığını düşünürüm.

Fizik kuralı der ki, “havaya çıkan her şey yere iner” o nedenle havada kalma şansı yoktur ama inişin de güvenli olması gerekir.

 
Toplam blog
: 283
: 1304
Kayıt tarihi
: 04.12.06
 
 

Nükleer fizik doktoru, şiir yazmaya çalışıyor, kalite yönetim sistemleri danışmanı, öykü deneme yaza..