Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mayıs '10

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Allah'a gereği gibi kulluk nasıl olmalı?

Allah'a gereği gibi kulluk nasıl olmalı?
 

İnsanın "ben iman ettim" demesi yeterli değildir. Kişi, Allah’a olan imanı, bağlılığı, kararlılığı ve sabrı, özel olarak yaratılan olaylarla sınanır.

Allah'a kulluk, yaşamı Allah korkusu ve O’nun hoşnutluğu üzerine inşa etmektir ve "…Şüphesiz benim namazım, ibadetlerim, dirimim ve ölümüm alemlerin Rabbi olan Allah'ındır." (Enam Suresi, 162) ayetiyle dikkat çekildiği üzere insanın tüm yaşamını kapsar. Vicdanlı ve samimi bir insanın yapması gereken, yaratılış amacını düşünmesi, ayetle emredildiği üzere tüm yaşamını Yüce Rabb'imizin bildirdiği şekilde ve O’nun sınırlarını koruyarak geçirmeye çalışmasıdır.

Samimi inananlar Allah’a gereği gibi kulluk edebilmek için ahlaklarını hep daha fazla güzelleştirmeye gayret ederler. Bunu da Allah’ın tüm insanlara bir nur olarak indirdiği Kuran’ı ve hikmetini çok iyi öğrenmeye çalışarak yapar, Kur'an ahlakını yaşamlarına yansıtırlar.

İnsan din ahlakını yalnızca şekil olarak değil, samimi olarak yaşamalıdır. İnsanın ibadetleri ancak güzel ahlaklı, şefkatli, merhametli, sevecen, insancıl olduğu, güzel söz söylediği, dedikodudan kaçındığı sürece makbuldur.

"Sana Kitap'tan vahyedileni oku ve namazı dosdoğru kıl. "Gerçekten namaz, çirkin utanmazlıklar (fahşa)dan ve kötülüklerden alıkoyar. Allah'ı zikretmek ise muhakkak en büyük (ibadet)’tür. Allah, yaptıklarınızı bilir. " (Ankebut Suresi, 45) buyrulur ayette. Şayet namaz, kişinin Allah’ın buyrukları doğrultusunda bir yaşam sürdürmesine yardımcı olmuyor, çirkin utanmazlıklardan alıkoymuyorsa gereği gibi bir namaz değildir.

İnsan şeklen ibadetleri yapıyor ama Allah'ın beğendiği ahlakı yaşamıyorsa -örneğin büyükleniyor, insanlara kötü davranıyorsa- ya da ibadet yapmıyor "benim kalbim temiz, ben iyi bir insanım" diyerek kendi kıstaslarıyla hüküm veriyorsa her ikisi de büyük yanılgıdadır. İman ettiğini söyleyen insan "bir ucundan" kulluk etmez. Diğer yandan, gerçek kalp temizliği de insanı Allah'tan uzaklaştıran şeylerin kalpten temizlenmesidir.

İmtihanın gereği olarak zayıf yaratılmıştır insan; uykusu gelir, acıkır, yorulur… Kişi, kendisindeki zayıflıklara karşı iradesini kullanarak Allah'ın emri üzere hareket eder. Zaaflarını/nefsini/şeytanı yenerek Allah’ın hoşnutluğu amacıyla kendisini kontrol edebilen insan, ruh terbiyesinin ilk adımını atmıştır. Bu nedenle namaz, oruç ve diğer tüm ibadetleri gereği gibi yerine getirmesi, kişinin imanının derinleşmesine ve Rabb'ine gereği gibi kulluk edebilmesine vesile olur.

 
Toplam blog
: 727
: 972
Kayıt tarihi
: 09.02.10
 
 

Ekonomi okudum. 5 yıldır haber siteleri, portal ve dergilerde yayınlanan yazılarımı ve inandıklar..