Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mayıs '06

 
Kategori
Teknoloji
 

ALLAH aşkına nasıl bir TV almalıyım?

ALLAH aşkına nasıl bir TV almalıyım?
 

Son günlerde bu cümleyi çok duyar oldum. LCD, Plazma, Projeksiyon TV, Projeksiyon Cihazı, Tüplü(CRT) TV, OLED TV insanlar o kadar çok teknolojinin adını ayını anda duyuyor ki, dur şimdi anlayacağım derken başka bir teknolojinin adı çoktan geçmeye başlamış oluyor. Aslında işin esasında hangi teknolojiyi seçmeliyimden ziyade sizin alacağınız cihazdan ne beklediğiniz ve bu tür bir cihaza ne kadar bir bütçe ayıracağınız yatıyor. Bu soruların cevabını verdiğinizde ne alacağınız da kendiliğinden zaten belirmiş olur. Şöyle beraberce bir düşünelim bir TV' den kullanıcısı neler bekler ve bunları hangi teknoloji karşılar:

* Az yer kaplaması(Özellikle hanımlar için): En iyi seçenek projeksiyon cihazı.Tavana monte edersiniz hiç yer kaplamaz. Sadece tavana giden güç ve veri kablolarını gizlemek için biraz uğraşmalısınız. LCD TV oldukça incedir. Aynı ekran büyüklüğünde LCD TV Plazma TV' ye göre daha incedir. Plazma TV' de yakın ekran boyutlarında Projeksiyon TV' ye ve normal Tüplü TV' ye daha az yer kaplar.

* Estetik Olması: Estetik kavramı biraz göreceli olmakla beraber çoğunluğun tercihi LCD ve Plazma TV yönündedir. Duvara monte edilmiş 50" bir Plazma veya 46" bir LCD' nin gerçekten oldukça hoş bir görüntüsü olacağı açıktır.

* Kullanım Ömrü: Doğal olarak bu da kullanıcıyı oldukça ilgilendiren bir önemli bir nokta. Bu noktada durumu en kötü olan projeksiyon cihazı. Bir kaynaktan gelen görüntü verisini işleyip lamba(lar) vasıtasıyla perdeye aktaran projeksiyon cihazlarının lamba ömürleri 2000-4000 saat arasında değişmektedir. Bu sürenin ardından lambayı yenisile değiştirmelisiniz. Bu noktada bu cihazın zaten günlük kullanıma pek uygun olmadığı gözükmektedir. Ancak kaç ekrana denk geldiği bilinmeyen evinizin güzel bir duvarında dizi veya maç izlemek de ayrı bir zevk olsa gerek. LCD TV ve Plazma TV' ler için kritik olan panel ömürleri olup şu an gelinen teknolojide LCD' lerde ortalama 100.000 saat, Plazma' larda 60.000 saat seviyesine gelinmiştir. Emin olabilirsiniz bu cihazınızı evinizde tutmak isteyeceğiniz süreden daha uzundur.

* Son teknoloji olması: En ürün grubu kendi içinde gelişim göstermekle beraber son yılların en gözde ürünleri LCD ve Plazma' dır. Projeksiyon TV' lerde oldukça önemli gelişmeler kaydetmiştir. Projeksiyon cihazı ve Tüplü TV' ler kendi alanlarında gelişme göstermekle eski teknolojilerdir.

* Ekran parlaklığı ve canlı renkler: Bu noktada eski dostlarımız Tüplü TV' ler gibisi yoktur. Yavaş yavaş Plazma TV' ler artan kontrast oranları (10.000:1) ile bu parlaklığa yaklaşmaktadır. LCD TV cephesinde de 1000:1 olan kontrast oranları 5000:1 civarına doğru çekilmektedir. Kontrast oranının artması ekranda dah parlak görüntüler göreceğiniz anlamına gelecektir. Projeksiyon cihazı ve TV' de beklentinin çok fazla değilse bu anlamda sizi mutlu edebilir.

* High Definition(HD) Yüksek Çözünürlükteki Yayınlara Uygunluk: Türkiye için bu tür yayınlar çok yakın gelecekte olası gözükmemekle beraber, bu formatla kaydedilmiş filmler yolda. En geç 2007 içerisinde Türkiye' de de vitrinlerde yerini alır. Eğer DVD (720x576) kalitesinin üzerinde bir kalitede (1200x720 veya 1920x1080) kaydedilmiş bu filmleri izlemek ve yüksek çözünürlüğün keyfine varmak isterim derseniz bu desteği veren bir ürün almalısınız. Burada dikkat etmeniz gereken noktaları "HD Ready Ne kadar Ready" başlıklı yazıda bulabilirsiniz. Bu noktada Tüplü TV hariç diğer ürünler bu desteği şu an için vermektedir.

* Fiyat: Değişik üreticilerin değişik özelliklere sahip ürünleri değişik fiyatlarla satılmaktadır. Ancak genelde ayını üreticinin yakın ekran boyutlarında Plazma' sının fiyatı LCD' sinin altındadır. Ama bu kurak her zaman geçerli olmayabilir. Fiyat olarak en uygun seçimi klasik Tüplü TV' ler oluşturmaktadır.

Umarım yeterince açıklayıcı olmuştur. Gelecek yazımızda ayrı bir konuda(TV' ler dışında) buluşmak üzere...

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..