Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '10

 
Kategori
Felsefe
 

ALLAH DENEME YAPAR MI?

ALLAH DENEME YAPAR MI?
 

ALLAH SABRIMIZI DENİYOR

Farkına varmadan dilimize dolanmış birçok söz vardır ki gelişigüzel söyleriz. Bunlardan biri de ‘ALLAH BENİM SABRIMI DENİYOR’ ifadesidir.

Aslında Allah denemez, denettirir. Çünkü Allah gaybı bilendir ve buna göre Allah geleceği bildiği için kişinin gelecekte ne yapıp-ne yapamayacağını da bilir, işte bu yüzden Allah bildiği işi neden denesin ki? Allah’ın sıfatlarından; Alîm (Bilgisi sonsuz olan) bunun belgesidir. Denemek; bilinmeyen bir olayın sonucunun ne olup olmadığını ortaya çıkarmak için yapılan bir deneydir. Kökü “denek” tir, denemektir. Allah deney yapmaz ve buna da ihtiyacı yoktur; çünkü Allah geleceği bilir.

Burada aslında söylenmesi gereken “ALLAH BİZE SABRI ÖĞRETİYOR” olmalıdır. ‘Allah bize, bizim sabrımızı denetiyor’ denmelidir.

Sabır ise bizim bildiğimiz değildir. Bizim bildiğimiz sabır aslında nefsin ve duyguların tahammülüdür. Sabır, bizim bitti dediğimiz andan itibaren başlaması gereken aklın kontrolü ve tahammülüdür.

İşte Allah bize bunu öğretir. Aklımızın kontrolünü geliştirir ve neticesinde de bizlere dinen “sevap” dediğimiz mükâfatlar verir.

Diğer mükâfat ise bu kontrolümüz ile çevremizden alacağımız olumlu tepkilerdir ki bunlar sayesinden olgun insan, ilim sahibi, eğitimli kişi vb. gibi sıfatlar ile toplumda büyük sosyal değerler elde ederiz. Bu sayede saygınlığımız artar. Sözü dinlenen, sayılan ve sevilen insan oluruz.

Bu sayede ise acele kararlar vermeyip daha sağlıklı düşünür ve daha sağlıklı kararlar vermiş oluruz.

 
Toplam blog
: 358
: 1023
Kayıt tarihi
: 03.09.08
 
 

  Ne elimde garantim var ikinci bir soluğu almaya Ne aklım erer dünyayı yıkıp ta yeniden ya..