Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mayıs '10

 
Kategori
Şiir
 

Allah'ımın ehlibeyt'i

Allah'ımın Ehlibeyt'i,

Sen Bir, Üç, Beş, Yedi,

Sen Oniki, Ondört, Onyedi,

Sen Kırk'sın Kırklar'sın,

Arabistan'da Oniki İmam'larsın,

Arabistan'dan Anadolu'ya,

Nice yeşil Tekke,

Nice nurlu nişansın,

Nevşehir'de Bektaş'ı Veli,

Elmalı'da Abdal Musa Sultan'sın,

Nice seyit Hıdır,

Nice Yunus, Taptuk'sun,

Nice Ağuiçen,

Nice Sarı Saltık'sın,

Nice Hallacı Mansur,

Nice Seyit Nesimi'sin,

Ve Türkü'süsün Pir Sultan'ın,

Ve adını sayamadığım daha,

Nice Ermiş'e, Evliya'lara,

Kamil örnek, Nurlu ilhamsın,

Sefil Adıgüzel'de,

Tek damla cansın,

Allah'ım bizi,

Sizsiz kılmasın...

Öncelikli olarak bütün İslam aleminin Ramazan ayını tebrik ederim.

Özzellikle başta, Anadolu' da olmak üzere dünyanın bir çok yerinde yaşayan Alevi kesimin de Ramazan ayı ile ilgili özel algısını işlemek isterim.

Biliyorsunuz İslam dinin de Ehlibeyt ve Ehlibeyt kavramının çok ayrıcalıklı bir yeri vardır. Yukarıdaki şiirime de konu edindiğim, Ehlibeyt kavramını ana hatları ile biraz açalım isterseniz.

Hz.Adem ile başlayan ilahi dinlerin peygamberlik süreci bir zincirin halkaları gibi son peygamber Hz. Muhammet (AS.) kadar devamedegelmiştir. Evet bu halkanın son zinciri son Peygamber HZ. Muhammet (AS.) dır. Bu Yüce son Peygamberin soyuda öz kızı HZ. Fatımatüz Zehra ve hem sırdaşı, hem Amcası oğlu ve hemde yiğitliği ile nam salmış deyim yerindeyse 'Allah'ın Arslanı ' ünvanını elde etmiş HZ. İmam Aliyel Murteza dan devam etmiştir. İşte Ehlibeyt'in bu yüceler ve HZ. İmam Hasanı Mücteba ve HZ. İmam Hüseyni Şah Şehidi Kerbela'dan müteşekil olduğu kabul edilir.

HZ. Ali den başlayıp babadan oğula bir silsile şeklinde devam eden birde Oniki İmam'lar vardır. Bunlarla ilgilide tek bir cümle kurmak gerekirse oda hepsinin İslam dini uğrunda Şehit oldukları dikkate değer bir gerçektir. Ve buda saraylarda gelişen din ile halka malolagelmiş din arasındaki uçuruma dikkatleri çekmekte oldukça önem arz etmektedir.

İşte İslamiyetin halk arasında tüm zorluklara rağmen gelişmiş bir yüzü olan Alevilik ve Aleviler de Ramazan Ayında Tüm Evliyaların serçeşmesi konumundaki HZ İmam Aliyel Murteza nın şehit edilmesinden ötürü yas tutarlar. Bu yasında senbolik olarak üç gün olduğu ve bununda Ramazan ayının 19 - 20 - 21. ci günleri olduğu kabul edilir. Ve bu her Ramazan ayında tekrar eder.

04/09/2008 - 17:32

 
Toplam blog
: 64
: 435
Kayıt tarihi
: 20.04.10
 
 

Sinan Adıgüzel, sanatçı yazar, 08.10.1977 tarihinde Adıyaman’da dünyaya gelmiştir. İlköğre..