Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '16

 
Kategori
Fizik
 

Allah'ın rahmetinin evrendeki eserlerinden küçük bir örnek

Allah'ın rahmetinin evrendeki eserlerinden küçük bir örnek
 

Allah, gökleri ve yeri zeval bulurlar diye (her an kudreti altında) tutuyor. Andolsun, eğer zeval bulacak olurlarsa, kendisinden sonra artık kimse onları tutamaz... (Fatır Suresi, 41)


Evrenin yaratılışında Allah'ın rahmetini gösteren sayısız delil vardır. Bunlardan bazıları şöyledir:
 
 - Evren, sıfır hacme, sonsuz yoğunluğa sahip olan ve evrenin tüm maddesini içinde barındıran bir noktanın patlamasıyla oluşmuştur. Big Bang adı verilen bu patlamanın hızı çok kritik bir değerdedir. Big Bang'in ilk anında evrenin tümünü tekrar bir noktada toplayabilecek kadar şiddetli bir çekim gücü de vardır. İşte evren, patlamanın hızı ile bu çekim gücünün arasındaki denge sayesinde varolmuştur. Eğer patlamanın hızı çekim gücünden çok fazla olsaydı madde birbiriyle asla birleşemeyecek şekilde savrulacaktı. Eğer çekim gücü patlamanın hızına baskın çıksaydı evren genişleyemeden tekrar içine çökecekti. Stephan Hawking bu dengenin "yüz bin milyon kere milyonda bir" kadar hassas olduğunu söylemiştir.
 
 - Gezegenleri dış uzaya savrulmaktan koruyan etki, Güneş'in çekim gücü ile gezegenlerin dönmelerinden kaynaklanan merkez-kaç kuvveti arasındaki dengedir. Güneş, sahip olduğu büyük çekim gücü nedeniyle tüm gezegenleri çeker, onlar da dönmelerinin verdiği merkez-kaç kuvveti sayesinde bu çekimden bir oranda kurtulurlar. Eğer gezegenlerin dönüş hızları biraz daha yavaş olsaydı, o zaman gezegenler hızla Güneş'e doğru çekilecek ve sonunda Güneş onları büyük bir patlamayla yutacaktı. Eğer gezegenler daha hızlı dönseler, bu sefer Güneş'in çekim gücü onları tutmaya yetmeyecek ve gezegenler dış uzaya savrulacaktı. Burada söz konusu dengenin Rahman olan Rabbimiz tarafından her gezegen için ayrı ayrı kurulduğuna dikkat etmek gerekir. Çünkü gezegenlerin Güneş'e uzaklıkları ve kütleleri farklı farklıdır. Hepsi için ayrı bir dönüş hızı belirlenmelidir ki Güneş'e yapışmaktan ya da uzaya savrulmaktan kurtulsunlar. 
 
 - Dünyanın Güneş sistemi ve uzay içindeki yeri de Allah'ın her yeri kuşatan sonsuz rahmetini göstermektedir. Son astronomik bulgular Güneş sistemindeki diğer gezegenlerin Dünya'nın güvenliği ve yörüngesi için büyük öneme sahip olduklarını göstermiştir. Örneğin Jüpiter varlığıyla aslında dünyanın dengesini sağlamaktadır. Fiziksel hesaplamalar Jüpiter'in bulunduğu yörüngedeki varlığının, Dünya'nın ve Güneş sistemindeki diğer gezegenlerin yörüngelerinin istikrarlı olmasını sağladığını göstermiştir.
 
Andolsun, onlara: "Gökleri ve yeri kim yarattı, güneşi ve ayı kim emre amade kıldı?" diye soracak olursan, şüphesiz: "Allah" diyecekler. Şu halde nasıl oluyor da çevriliyorlar? (Ankebut Suresi, 61)
 
Toplam blog
: 5
: 158
Kayıt tarihi
: 13.04.15
 
 

İsmim Barış Koçoğlu, iç mimarım. Evliyim, bir kızım ve bir oğlum var. Mesleğimden artakalan zaman..