Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Nisan '10

 
Kategori
İnançlar
 

Allah korkusu nedir? Allah'tan niçin korkmalıyız?

Allah korkusu nedir? Allah'tan niçin korkmalıyız?
 

Günümüzde birçok insan, Allah’tan korkmanın gereksiz olduğunu, sadece Kendisini sevmenin yeterli olduğunu düşünür. Oysaki bu düşünce, son derece yanlıştır. Çünkü bu korku, Allah’a aşkla bağlı olmak demektir..İçinde Allah sevgisi olmayanların hissedebileceği bir duygu değildir.

İnsan Allah’tan ne kadar çok korkarsa, o derecede sevgisi çok olur.

Nasıl ki bir âşık, sevdiğininin sevgisinden mahrum kalmamak için, davranışlarına son derece dikkat ederse, işte Allah korkusu da budur. Allah’tan korkan bir insan, Allah’ın hoşnutluğundan mahrum kalmamak için O’nun emirlerini yerine getirmekte çok itinalı olur ve O’nu çok sever..

Bu korku Allah’ın yüce makamının bilincinde olanların duyduğu bir korkudur.

Allah sonsuz güç sahibidir. Biz insanlar Allah’ın aciz kullarıyız. Yüce Allah dileseydi, elbette ki bizleri bu acizlikten muaf tutabilirdi. Ancak bizler acizliğimiz sayesinde, yaşadığımız her olayda Allah’ın hikmetini görüp tevekkül ediyoruz. Bu dünyaya gelme amacımız, sadece Allah’ın rızasını kazanıp O’na kulluk etmektir. Yaptığımız her hareketten ve düşüncelerimizden sorumluyuz. İşte bunun bilincinde olan insanlar, şuurları açık son derece akıllı olanlardır.

Öyle ya, şu koskoca kâinatı yoktan var edenin Allah olduğunu idrak edip de Allah’ın gücünü, kudretini takdir etmeyip korkmamak mümkün olabilir mi hiç? (Yüce Allah'ın eşsiz gücü, sanatı tüm kainata hakimdir. )

Bu konu ayette şöyle belirtilmiştir;

’Kulları içinde ise Allah'tan ancak alim olanlar 'içleri titreyerek-korkar'. Şüphesiz Allah, üstün ve güçlü olandır, bağışlayandır.’’ (Fatır Suresi, 28)

Ayrıca Allah, Kuran’da kendisinden korkulmasını açıklamıştır.

Allah'tan korkup-sakının ve bilin ki, Allah her şeyi bilendir. (Bakara Suresi, 231)

Allah'tan korkup-sakının ve bilin ki, Allah yaptıklarınızı görendir. (Bakara Suresi, 233)

Allah’ın merhameti gibi, azabı da sonsuzdur. ‘’Allah'ın ayetlerini ve O'na kavuşmayı 'yok sayıp inkâr edenler, işte onlar, benim rahmetimden umut kesmişlerdir ve işte onlar, acı azab onlarındır. ‘’(Ankebut Suresi, 23)

Allah korkusu, insanı Allah’ın razı olmayacağı bir tavır içerine girmekten sakındırır.

Bu korku Allah’ın azabından uzaklaştıran, cennetine yaklaştıran bir korkudur. Çünkü bu korkuyla birlikte insan, cehennemdeki sonsuz dehşetten kurtulacaktır.

Allah bu konuyu bir ayetinde şöyle buyurmuştur;

‘’ Artık bunların ecirleri Rableri Katındadır, onlara korku yoktur ve onlar mahzun olmayacaklardır.’’ (Bakara Suresi, 274)

Allah korkusu insanı son derece üstün bir ahlak seviyesine ulaştırır.

Mesela; Allah'tan korkan insan, Allah’ın tüm emir ve yasaklarına uymakta son derece titiz olur, affedici olur, bencil olmaz, merhametli olur, yalan konuşmaz, nefsine yenilmez, bilerek asla kalp kırmaz…. Öyle ki ağzından çıkan tek bir kelimeye bile dikkat eder. Yaratılanları Yaradandan dolayı sever.

Oysaki içinde Allah sevgisi, korkusu olmayan bir insan; nefsine kapılıp, kötülüklerden sakınmayıp, ölümü bir yok oluş gibi algılayıp, sorumsuz bir yaşam sürdürebilir.

Kısacası Allah korkusu nedir? Sorusunun cevabı;

Allah’ın hoşnutluğundan mahrum kalmaktan korkmaktır. Diğer günlük yaşamdaki korkulara benzemez…. Son derece asil bir korkudur ve gerçekten inanan Müslümanın derin olarak içten hissettiği bir duygudur. Allah korkusuna sahip olmak çok zor değildir. Ölümün bir yok oluş olmadığının bilincinde olan her insan Allah korkusuna sahip olabilir.

Sözün özü;

Saf tertemiz, hiçbir menfaat içermeyen özü sevgi, aşk olan bir korkudur, Allah korkusu.

Yüreğinizdeki sevgi daim olsun… ışıkla kalın.

 
Toplam blog
: 287
: 13046
Kayıt tarihi
: 22.11.08
 
 

Öğretmenlik yapıyorum ve anneyim. Çocukları çok seviyorum. Yüreği sevgi dolu olan insanlara, sela..