Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ekim '11

 
Kategori
İnançlar
 

Allah ne ister?-I

Allah ne ister?-I
 

Yüce Allah, Kendisine yegane sığınılan, ihtiyaç olunandır. O dilemedikçe insan hiçbir şey dileyemez, hiçbir şeye güç yetiremez. İnsan ancak Allah'ın lütfu ve rahmeti ile yaşayabilir. Kendisinden yardım beklenilen, istekte bulunulan yalnızca O'dur. Allah kullarına sayısız nimet ve güzelliği sunar; karşılığında nankörlük etmemelerini, şükretmelerini ve gereği gibi kulluk etmelerini ister. Kur'an'da Allah birçok ayette bizden neler istediğini haber verir. Söz konusu ayetlere kısaca bakalım:

Allah Kulları İçin Kolaylık İster

... Allah size güçlük çıkarmak istemez, ama sizi temizlemek ve üzerinizdeki nimeti tamamlamak ister. Umulur ki şükredersiniz. (Maide Suresi, 6)

Yüce Allah, tüm buyruk ve hükümlerini insan fıtratına en uygun şekilde yaratmıştır ve hiçbirinde zorluk yoktur. Kur’an'da dini yaşamanın kolay olduğu, Allah'ın iman edenlerin işlerini kolaylaştıracağı birçok ayetle bildirilir. Allah, "en kolay olana kolayca ileteceğiz" (A'la Suresi, 8) buyurur ve samimi kullarının dinde üzerlerine hiçbir güçlük yüklemediğini haber verir.

Dinde zorluk olarak görülen bazı uygulama veya inanışlar, dine sonradan münafık, müşrik veya dinin yaşanmasını engellemek isteyen inkarcılar tarafından ilave edilmiştir. Allah'ın sınırları içinde yaşamak yerine sınır tanımayan insanlardan oluşan bir toplumda yaşamak insanı zorlar ve sonucu da hüsran olur.

Allah Ağır Yükleri Hafifletmek İster

Allah (ağır yükleri) sizden hafifletmek ister: (Çünkü) insan zayıf olarak yaratılmıştır. (Nisa Suresi, 28)

İnsan, Allah'ın yoktan yarattığı, O'nun dilemesiyle gelişen ve yaşamının her anında Allah'ın korumasına muhtaç olan bir varlıktır. İnsanın velisi, tek dost ve yardımcısı, yol göstericisi Rabb'idir. Bütün insanlar, "Ey insanlar, siz Allah'a (karşı fakir olan) muhtaçlarsınız; Allah ise, Ğaniy (hiçbir şeye ihtiyacı olmayan)dır, Hamid (övülmeye layık)tır." (Fatır Suresi, 15) ayetiyle ifade edildiği gibi O'na muhtaçtır.

Birçok insan Kur'an dışı yaşam sürmesine bahane olarak, dini yaşamanın kendilerine kısıtlama getireceği görüşünü ileri sürer. Oysa Kur'an ahlakı insanlara özgürlüğü, huzuru ve güveni getirir. Tam aksine din ahlakının yaşanmadığı ortamlar büyük sıkıntılar, zorluklar ve baskılarla doludur. Kur'an ise rahmettir; insanların birbirleri üzerindeki baskılarını kaldırır, toplumdaki kültür ve çıkarlara göre oluşmuş, dile getirilmeyen ama uygulanan kemikleşmiş kuralları kırar, gereksiz ve anlamsız prensipleri ortadan kaldırır.

Allah, Kuran'ı tebliğ eden elçinin, insanları ezen ağır yükleri ve zincirleri kaldırdığını, "... o, onlara marufu (iyiliği) emrediyor, münkeri (kötülüğü) yasaklıyor, temiz şeyleri helal, murdar şeyleri haram kılıyor ve onların ağır yüklerini, üzerlerindeki zincirleri indiriyor. Ona inananlar, destek olup savunanlar, yardım edenler ve onunla birlikte indirilen nuru izleyenler; işte kurtuluşa erenler bunlardır. (Araf Suresi, 157) ayetiyle haber verir.

Allah Kulları İçin Hayır İster

Allah sana bir zarar dokunduracak olsa, O'ndan başka bunu senden kaldıracak yoktur. Ve eğer sana bir hayır isterse, O'nun bol fazlını geri çevirecek de yoktur. Kullarından dilediğine bundan isabet ettirir. O, bağışlayandır, esirgeyendir. (Yunus Suresi, 107)

Allah hangi kulu için ne dilerse o olur ve her olay, Allah'ın dilemesiyle meydana gelir. Şer ya da hayır; nasıl görünürse görünsün tüm olaylar hayır ve hikmet içerir.

İnsan zaman ve mekanla sınırlıdır bu yüzden olayların sonucunu takdir edemez. Tüm olayların gerçek bilgisi Allah Katındadır ve sonuçları takdir eden, zamanı mekanı ve olayları yaratan, Kendisi ise zaman ve mekandan münezzeh olan Yüce Allah'tır.

Allah Hidayete Erdirmek İster

Allah, kimi hidayete erdirmek isterse, onun göğsünü İslam'a açar; kimi saptırmak isterse, onun göğsünü, sanki göğe yükseliyormuş gibi dar ve sıkıntılı kılar. Allah, iman etmeyenlerin üstüne işte böyle pislik çökertir. (En'am Suresi, 125)

Ne kendisi ne de karşısındaki kişi insana hidayet veremez. Hidayeti verecek olan yalnızca Allah'tır. İnsanın imanlı ve Kur'an'a uygun bir yaşama geçmek için tek yapacağı kararlı olmak ve bunun için samimi dua etmektir. Samimiyet, Allah'a güven ve teslimiyet, beraberinde Allah'ın rahmetini ve hidayetini getirecektir. Bu aşamada insan, şeytani ümitsizlik duygusundan kaçınmalı, Rabb'inin yardımıyla şeytanın telkinlerinden korunacağının bilincinde olmalıdır. Allah'ın, kalbini İslam'a açacağını ve kendisini en doğru yola ileteceğini umut etmelidir. 

 Devam Edecek...

http://allahayonelis.com

 

 
Toplam blog
: 727
: 972
Kayıt tarihi
: 09.02.10
 
 

Ekonomi okudum. 5 yıldır haber siteleri, portal ve dergilerde yayınlanan yazılarımı ve inandıklar..